Zaczynam 12 tydzień ciąży a po wczorajszym USG dowiedziałam się, że moja szyjka ma 3 cm. Czy któraś z Was miała podobna sytuację ? Jestem przerażona i boję się, że nie uda mi się donosić ciąży. Mam podobno również potężna nadżerkę czy to może mieć wpływ na skracanie szyjki ?
reklama
Asiaxz
Fanka BB :)
Nie sama długość jest ważna ale też jej konsystencja i to czy jest otwarta czy zamknięta. Jeśli to był Twój pierwszy pomiar to nie wiadomo ile miała wcześniej. Należy obsewowac poniżej 25mm zazwyczaj lekarze już coś działają zapobiegawczo mogą założyć pessar lub szew okrężny.
Asiaxz
Musisz po prostu obserwować czy się nie skraca i nie rozwiera. Nie martw się jak będzie coś nie tak to na pewno lekarz Cie poinformuje że masz się oszczędzać, przepisze luteinę. Niektóre dziewczyny od samego początku maja np 2cm szyjkę ale się nie skraca i wszystko jest ok. Nie każda ma od razu taka długa. Także trzeba obsewowac uspokój się i nie martw na zapas. Jeszcze Ci powiem że ja w 24 tyg miałam rozwarty cały kanał i szyjkę 16mm. Założyli mi szew i dzis moja córka ma już 10 miesięcy.Wszystkiego dobrego.
Prawie całą ciążę przechodziłam z szyjką 2,5cm. Pod koniec skróciła się do 1cm i tak chodziłam z 1,5 miesiącaZaczynam 12 tydzień ciąży a po wczorajszym USG dowiedziałam się, że moja szyjka ma 3 cm. Czy któraś z Was miała podobna sytuację ? Jestem przerażona i boję się, że nie uda mi się donosić ciąży. Mam podobno również potężna nadżerkę czy to może mieć wpływ na skracanie szyjki ?
graż_ka
Mam i nadzerke i nigdy na badaniu moja szyjka nie miała więcej niż 33 mm (zwykle słyszę, ze szyjka super, 3 cm). Moja lekarka zachęca do aktywności, chodzę na jogę, spaceruje, w pierwszym trymestrze normalnie biegałam i chodziłam na siłownie. Masz szyjkę w normie i jest zamknięta, nie musisz ani leżeć, ani brać leków, jeżeli lekarz ci tego nie zalecił, bo wszystko jest w okej .Lezalyscie ? Bralyscie jakieś leki ?
graż_ka
A, No i po stosunku czy po badaniu przez nadzerke może pojawić ci się jakieś plamienie z niej po prostuLezalyscie ? Bralyscie jakieś leki ?
Asiaxz
Leki i leżenie jest zalecone w przypadku zagrożenia porodem przedwczesnym o tym decyduje lekarzLezalyscie ? Bralyscie jakieś leki ?
reklama
Luteina 200 raz dziennie. Poza tym normalna aktywność.Lezalyscie ? Bralyscie jakieś leki ?