reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

reklama
na noc sobie wezme, pewnie pomoze jak lezenie w wannie pelnej cieplej wody pomoglo, zawsze sie jednym albo drugim ratowalam w takich przypadkach, mam nadzieje, ze juz jutro bedzie lepiej

mi tez plecy wysiadaja to wiszenie nad dzieckiem przy cycku raz na jedna raz na druga strone to duze obciazenie, oczywiscie jak sie opre albo usiade wygodniej awantura, ze mleko wolno leci, masaz czekolada to by mi humor poprawilo :D

ja odciagalam po pierwszej pobudce w nocy wtedy oba mialam pelne z jednego zjadala z drugiego odciagalam i sie do kolejnego karmienia obydwa napelnialy ale to dawne zlote czasy pelne mleka ;p

Ja tez zazwyczaj odciągam w nocy, z jednego zje a z drugiego odciągam. Mi udaje się ok 110ml w 10 min. W dzień to max 60.
Po karmi nie zauważyłam abym miała więcej pokarmu ale pije czasami bo lubię.
Jak do tej pory mała robiła mi kupy prawie po każdym jedzeniu, tak teraz raz na dobę ale za to taka ze całe ubranko do prania i wszystko wokoło [emoji36]. To juz chyba lepiej było wcześniej.
Ile razy na dobę karmicie . Mi sie w końcu udało zejść do ok 8. Wcześniej to było ok 11-14

A ja od początku karmię z dwóch piersi w czasie jednego karmienia bo tak mi doradca laktacyjna kazała. Wcześniej karmiłam z pierwszej ok. 20-30 minut a z drugiej 5-15 lub dłużej, ale od tygodnia odkąd miałam ciągle zastoje kazała mi najpierw z jednej 10 minut a potem z drugiej i w środę po 10 dniach takiego karmienia mam zadzwonić do nie i powiedzieć ile Antoś przybrał na wadze bo do tej pory to dużo przybierał i niezły już z niego pulpecik:) A ja do tej pory to mam tyle mleka że mogłabym chyba ze dwoje nakarmić:) Ostatnio nawet piłam szałwię i miętę żeby zmniejszyć laktację i przez parę dni nie musiałam za często używać dzięki temu laktatora ale nie wiem czy to dzięki tym herbatkom czy ten nowy sposób karmienia pomógł . Aha i kazała mi nadal karmić w dzień minimum co 3 h a w nocy co 4 h ale różnie nam to wychodzi.
Ale mnie głowa napiernicza, muszę wziąć tabletkę po karmieniu bo nie dam rady.
Kolorowych snów Wam życzę:) Ja dzisiaj coś spać nie mogę:(

Zapisałam się do grupy mam ściągających mleko laktatorem i mogę podzielić się z wami wiedzą jaką tam zdobyłam.
Metoda 7-5-3 nie działa na wiele kobiet. Lepiej jest odciągać mleko w systemie 15 minut każdą pierś. Do tego PP czyli 10 minut jedna potem 10 minut druga i tak przez godzinę. Na początku aby pobudzić laktację ściągać 8-10 razy na dobę co 2-3 godziny. Bardzo ważne jest odciąganie nocne bo poziom prolaktyny jest wtedy największy. Do 12 tygodnia tym wszystkim sterują hormony i jest dość łatwo rozkręcić produkcję potem trzeba włożyć w to więcej wysiłku. No i jeśli się odciąga cały czas pokarm dziecku laktatorem inwestycja w taki na dwie piersi ( polecają tufi spectra 9 jeden z tańszych a dobry ). Ja mam dwa podwójne ale zamierzam kupić ten.
korzystając z tych rad (głównie odciąganie 8 razy na dobę co najmniej 15 minut każda pierś) w ciągu miesiąca ilość mleka wzrosła ze 120 ml co 3 godziny do 200 :) Powoli dochodzę do 1,5 litra dziennie.

aaa i najważniejsze kilka dni przed i w czasie miesiączki ilość mleka znacząco spada! Prawie wszystkie dziewczyny KPI to odnotowały.

Mój mały dziś śpi strasznie. Zastanawiam się czy to nie kwestia, ze wcześniej jadł z 2 piersi. Budzi się już drugi raz bo 2,5-3 h. Wcześniej przynajmniej raz miał dłuższy sen w nocy i przesypial te 5h

reklama
Ja dzisiaj standardowo pobudka o północy i 4. Ale od kilku dni przy piersi jest co chwile krzyk. Odrywa się i zaczyna drzec, nie wiem już o co chodzi... A mleko tam jest.

Do góry