reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

reklama
Agata no tak wyglada to na czop tym bardziej ze z krwią.
Widze dziewczyny ściśle kolejke trzymacie kazda cos a ja nic szczegolnego.. nie chce byc ostatnia hehe

Dominika wspolczuje tego ogarniania po wczasach. Nienawidze tego miliona prań jak sie skadś wraca[emoji14]

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Tutaj pisać o porodach bo ja tylko przeglądam to forum w sumie... Nie mam czasu na czytanie w innych folderach.
u mnie też ten czop po kawałku odchodzi, ale do tego mam grzybka bo dzisiaj byłam badana więc norma...

Mam nadzieję że już wkrótce do was dołączymy i będziemy pisać i karmieniu itp
Mi z synem pulsowalo właśnie tak w kręgosłupie i za 8 godzin odeszły mi wody ;-)

Byłam dzisiaj na ktg... Położna już mnie chciała zostawić bo skurcze wielkie... Ale dla mnie nic nowego bo zdarzają mi się już takie kilka razy... Lekarz zbadał i rozwarcie dalej na palec więc pojechałam do domu :-) najwyżej wrócę ;-)

Widze ze robi Sie cieplo :) Basia I Agata cos zaczyna Sie dziac :) ciekawe Czy bedziecie pierwsze sierpniowki :)

Ja tez bylam dzis Na ktg I Wszystko okay :)

W czwartek Mam wizyte I zobaczy Sie co Lekarz powie Czy juz cos tam napiera Czy Sie otwiera I wogole :)
Polozna mowi zeby spacerowac I wykorzystywac meza ile Sie da przed porodem bo pozniej juz ciezko Bedzie :)

Mi tez Sie wydaje ze najlepiej pisac Na tym
Watku Wszystko I Tak Jak dziewczyny pisza pozniej watek Sam zmieni temat:)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny mam taki dylemat, może któraś też ma z mam pracujących na etacie ;)
otóż to L4 może już być ostatnim, a od dnia porodu macierzyński,
cały czas byłam przekonana że wybieram na rok 80% wynagrodzenia,
ale okazuje się że przy mojej pensji (najniższa krajowa niestety) opłaca się bardziej wariant
pół roku 100% a potem drugie pół roku 60%
cyt"
Sytuacja nieco zmienia się w przypadku rodziców, którzy zarabiają minimalne wynagrodzenie lub niewiele więcej (od nowego roku pensja minimalna to 1850zł brutto a 1355zł na rękę). Trzymając się zapisu, że rząd wyrówna wszystkim zasiłek do 1 tys. zł na rękę łatwo obliczyć, że np. matkom zarabiającym pensje minimalną bardziej opłaca się opcja 100proc. + 60 proc., ponieważ 60 proc. ich wypłaty to nieco ponad 810zł, więc brakującą kwotę dołoży państwo. Gdyby wybrały opcje 80 proc. z kwotą 1077zł na dopłatę by się już nie załapały."
Czy któraś z Was też jest w takiej sytuacji jak ja co wybieracie ? na jedno trochę strach że zmienią ustawę i nie będzie już dopłat i wtedy 800pln będzie przez pół roku heh u Nas w Polsce to wszystko trzeba brać pod uwagę ;)

Aniab ja jestem w takiej samej sytuacji i wlasnie mam ten sam dylemat bo najpierw chcialam 80% a pozniej jak sie okazalo ze dopłacaja do 1000zl to lepsza jest wersja 100% a pozniej te 60% i tak zamierzam zrobic:) ale tez mam troche obawy ze cos zmienią i bedzie troche dupa. Ale mimo wszystko zaryzykuje.

A z tego co widzialam to przez 20tygodni wtedy jest 100% a pozniej przez 32tygodnie 60% czyli w tym wypadku mam nadzieje ze te 1000zl. Musze jeszcze doczytac i dowiedziec sie od kogos kto sie w tym orientuje czy tam nie ma jakis niespodzianek przypadkiem..

Ania, Polcia raczej nie sądzę żeby zmienili Wam przepisy po podpisaniu oświadczenia itd. Was obowiazuja obecne zarzadzenia, przynajmniej tak mi się wydaje. Polska to dziwny kraj, szczególnie z obecną władza, ale prawo jednak nie powinno działać wstecz :-)

reklama
dziewczyny mam juz dosyc [emoji24] czekam na cesarke jak na zbawienie, wszystko mnie boli, wszystko nie tak, nie moge spac w zyciu taka wymeczona nie bylam.. lewy bok zgaga, prawy bok zgaga, na plecach brzuch mnie dusi, siedze zgaga i tak w kolko spalam moze 2h mam ochote strzelic sobie w leb

Do góry