reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

reklama
No ja na szczescie mam usg co wizyte ale tylko dlatego że jestem u ginekologa z uwagi na tarczyce i chore jelita. Normalnie dziewczyny sa u poloznej i tez polowkowe to ostatnie usg.

doświadczona położna czy lekarz bez problemu oceni położenie dziecka ,,ręcznie", a co niektórzy potrafią nawet dziecko obrócić.

aniołkowa mama - to samo napisałam :)

masakra jakas..

no ale jakos sie im narod powieksza :D

nie ma co kryc wiele rzeczy u nas w kraju jest nie tak ale prowadzenie ciazy itp na wysokim poziomie

Ja szczerze powiem, że bardzo lubię podglądać moje dzieciątko i wiedzieć czy wszystko jest ok, ale mimo to uważam, że w Polsce za dużo badań zleca się ciężarnym, zbyt często robi się usg i niepotrzebnie zaleca się suplementację przy dobrych wynikach. Ja bym to wypośrodkowała - to co jest u nas w kraju i to o czym piszą tu dziewczyny mieszkające za granicą i byłoby ok :)

Hellevoet ja w Anglii jestem i krew oddałam raz w 12tc i teraz dlatego, że mnie ednokrynolog skierowała. Żelazo mi leci w dół a położna sie zastanawia czy mi przepisać tabletki czy nie :-/ teraz jak byłam na wizycie to sie pyta czy chce robić badanie moczu a tez miałam tylko raz czy dwa. Glukozy nie będę mieć badanej, bo nie ma w rodzinie u mnie cukrzyka, nie mówiąc juz o szyjce czy usg. Bo ostatnie usg jest w 20tc a szyjki tu nie badają :-/ No średniowiecze normalnie. A jak powiedziałam, że biore magnez na bole brzucha to mnie lekarz wyśmiał i mowi że mam brac paracetamol, bo magnez nic nie daje.
Zazdroszczę wam tej opieki w Polsce i gdyby nie forum to ja w ogóle bym nie widziała co jest normalne a co nie

Kochana ja pierwsza ciaze w tamtym roku miałam prowadzona w Anglii i pracowałam do 34 tyg i wtedy przyleciałam do Polski na porod. I tak jak mówisz nie byłam az pod taka opieka jak tutaj ale sama nie wiem co lepsze :) ni wtedy żyło mi sie spokojniej bo wiedziałam ze musi byc wszystko dobrze a teraz lekarz wszystkiego zabrania, bynajmniej ja taka mam :(
Dupa rosnie, plecy bola i bym poćwiczyla troszke aby wzmocnić plecy to nic ale to nic powiedziała ze nie moge a gdzie tutaj do końca ciazy.
Spotkałam jedna ciazarowke i mówiła mi ze ona nie czyta nic w internecie i tez chodzi tylko na te planowe wizyty do lekarza i uważa zd jej organizm musi sobie sam poradzić i wie ze zrobi wsyStko aby było dobrze z dzieckiem :) i powiem wam zd to jednak zdrowe i mądre podejście :)

Wlasnie tu jest za mało a w Polsce troche za duzo, ale chyba z dwojga złego lepiej wiecej niz o jedno badanie za mało. Tu jest ok jeśli ciaza przebiega bez komplikacji, gorzej jak sie pojawia problem to kobieta moze sie czuć troche zepchnięta na bok.
Ja mówiłam położnej że od kilku tygodni mam żółte upławy to popatrzyła na mnie i powiedziała, że to raczej normalne i wg niej jest ok. A ja sie panicznie boje wszelkich infekcji i nalegałam na zrobienie badania. Z łaską sprawdziła czystość pochwy a przecież to jest bardzo ważne żeby to sprawdzać w ciąży.
No nic zostaje mi sie modlić i wierzyć że jest dobrze :-)

reklama
ja mieszkam za granica i uwazam, ze jednak tutaj jest za malo tych badan. moze i w Polsce za duzo ale lepiej zrobic wiecej i byc spokojniejszym niz sie denerwowac, ze cos moze nie byc w porzadku. za granica nie sprawdzaja dopochwowo co mnie poczatkowo przerazalo, mi robili raz morfologie krwi i to na samym poczatku.. z gory zakladaja, ze wszystko dobrze. ja osobiscie czulabym sie lepiej gdyby troszke wiecej bylo tej opieki

Do góry