reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

są coraz większe, ostatnio koleżanka pracowała do końca, bo lekarz nie chciał dać zwolnienia, przed porodem wzięła 2 tygodni z macierzyńskiego. Ostatnio jest duża kontrola zwolnień w ciąży i też wytyczne z zus żeby ograniczać zwolnienia wszelkiej maści.

reklama
Ewelinka- Moj jest kucharzem a Ja kelnerka :) Mamy wolne. Mowimy ze wyjezdzamy I tyle. Sa inni do pracy.... :)

Ann- I inne dziewczynki.... Kochane jestescie.... Uspokoicie itd... Przeciez nic sie nie dzieje wszystko OK. Musi bolec bo dzidzia gniazdko wije.... Ok. Spadam chyba zrobie Dzis jakas kolacje :)

Haha kropka , moj tez jest kucharzem [emoji38] ja kiedyś byłam kelnerka , ale to zostawiłam wole jako opiekunka do dzieci ;)

Kropeczko nie przejmuj sie brakiem objawów , ja nie mam zupełnie nic , nawet kawa mi nie straszna [emoji51] oczywiście w małych ilościach

Dziewczyny z tego co piszecie to co trzecia jest poza Polską. Wydaje mi się ze u mas bardzo łatwo o L4. Wydaje mi się ze jeśli ma sie ciezka prace to nie ma co się zastanawiać tylko korzystać ze zwolnienia. W końcu zdrowie dziecka ważniejsze.
Ja tez czasami panikuje jak objawy ustają i czuje sie wyśmienicie ale wtedy powtarzam sobie ze będzie :-)

Kropka możesz zawsze liczyć na dobre słowo :tak: zazwyczaj nie robisz kolacji? :-p

Wiecie z tym zwolnieniem wszystko zależy od rodzaju pracy no i oczekiwań. Ja np miałam ciężką pracę bo w restauracji. I wiedziałam że po macierzyńskim na 90% tam nie wrócę więc było mi już obojętne i poszłam szybko.

Okasia wydaje mi się, że jak będzie się należało tzn będziesz pracowała w warunkach zagrażających ciąży lub będziesz miałą jakieś trudne dolegliwości to pewnie dostaniesz zwolnienie.
Może też zależy od lekarza. Ja w ciąży trafiłam na jednego co się wypiął i powiedział, że nie da zwolnienia bo się nie należy ale każdy inny dawał bez problemu i prowadzący mój też nie robił na szczęście problemów.

Jolcia mi się wydaje, że większa kontrola właśnie jak ma się swoją działalność. Bo ludzie często kombinują, żeby tylko brać kasę. Sama znam kilka przypadków. Prawie każdą na działalności sprawdzali.

Ewelinka ja też kawę pije ale jedną a druga to Inka. Ale w pierwszej ciąży lekarz pozwalał jedną małą pić jak są nudności i problemy z jedzeniem sniadania.

Okasia Ale chyba na L4 ciążowym nie trzeba "siedzieć" w domu.

reklama
Ewelinka- powiem tak ze z Dziecmi to za duzej stycznosci nie mialam ostatnio :) Po za tym w Szwecji raczej nie ma zapotrzebowania na opiekunki. Jest bardzo dobrze rozwiazane z przedszkolem. Oplaty od zarobkow rodzicow ale I tak mniej wiecej taniej niz w Pl :)

Ann- ano obiady, kolacje bardzo rzadko... Pracujemy w restauracji wiec sniadanie obiad tam.... Potem za zwyczaj cos przegryze... Rzadko kiedy jestem glodna. Jedzenia nie Mam za duzo w domu bo nie lubie pozniej wyrzucac- zepsutego :(

Do góry