reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2016

Hej dziewczyny ja tak z innej beczki znacie jakieś stronki z darmowymi poradami prawnymi szukałam ale znalazłam tylko ze wycena za darmo a porada płatna...
Pytam bo była u mnie znajoma rostrzesiona i radziła się mnie co ma zrobić ale adwokat ze mnie żaden wiec
poradziłam zapytać w internecie specjalisty albo iść porostu ;-) i szukałam i nic tu nie znalazłam w internecie

reklama
Sporo z was ma już starsze dzieciaczki, czytałyście coś może o tym jak po pojawieniu się dzidziusia zorganizować się tak, żeby starsze dziecko nie czuło się odtrącone? Niby wszędzie jest o tym ze trzeba angażować i poświęcać dużo czasu starszemu rodzeństwu, ale to chyba przy noworodku nie jest proste. Ja się bardzo tego obawiam, bo mój synuś to oczko w głowie mamy, ma 4 lata a jest bardzo przytulaśny i " mamunia" najważniejsza. Póki co podchodzi ok, bo gada do brzucha i buziaki małej w brzuszek daje, ale mimo wszystko stresuje mnie jak to bedzie, jak dzidzia się już pojawi. Znam przypadki, ze starsze rodzeństwo bardzo źle zniósł pojawienie się dzidziusia.
Poza tym, martw mnie to ze starszego ominą wakacje z prawdziwego zdarzenia. Zawsze wyjeżdżaliśmy na min 2 tyg, a teraz z wielkim brzuchem pewnie się na to nie zdecyduje. Byliśmy teraz na weekendzie majowym nad morzem na tydzień i już było to dość forsujące dla mnie :(

Też boję się jak córeczka zareaguje na pojawienie się braciszka. Jest małą przylepa mamusi, wszystko robimy razem, mamę od kiedy jestem na zwolnieniu ma na wyłączność. Niby nie może doczekać się braciszka, głaszcze brzuszek, rozmawia z nim, ale nie wiem co będzie gdy będę musiała zająć się malcem. Sama strasznie zaczynam to już przeżywać i czuje takie głupie poczucie winy:(

Też boję się jak córeczka zareaguje na pojawienie się braciszka. Jest małą przylepa mamusi, wszystko robimy razem, mamę od kiedy jestem na zwolnieniu ma na wyłączność. Niby nie może doczekać się braciszka, głaszcze brzuszek, rozmawia z nim, ale nie wiem co będzie gdy będę musiała zająć się malcem. Sama strasznie zaczynam to już przeżywać i czuje takie głupie poczucie winy:(
Współczuję wam dziewczynom mamom mającym dzieci w wieku takim do 4 lat choć i starszym trudno coś czasami wytłumaczyć.
Dlatego z jednej str ciesze się ze odstęp między mymi będzie 6 lat i sądzę że na dwójce juz będzie koniec.
Ale moja SIS ma syna niecałe dwa lata taki barbec jeszcze w pieluchach i mama karmi itp i SIS panikowala ze nie da rady ze zazdrość itp a tu szok mały grzeczny pomaga pieluszki podaje i wogole wiec spokojnie sądzę że dacie rade wy i wasze pociechy czekające na rodzeństwo ;-)

Lenka, czasem bezpłatne porady prawne organizują urzędy. Niech znajoma popyta bo ja nie orientuję się czy któryś z naszych świadczy takie usługi.
Kiedyś czytałam, że czym młodsze dziecko tył łatwiej akceptuje nową sytuację także dziewczyny głowa do góry :)

Ja tez juz tu nie raz pisałam ze bardzo sie martwię jak to bedzie z moja najukochańsza córeczka jak sie pojawi siostrzyczka. Tez mam wrażenie ze robimy jej krzywdę ;-). Moja pani pediatra twierdzi ze różnica do 2-3 lat jest najlepsza bo takie dzieci jeszcze szybko zaczynaja akceptować nowa sytuacje, a gorzej jest ze starszymi dziećmi, bo ze mimo da im sie wytłumaczyć to jednak ta zazdrość odczuwają bardziej.
A ja sadze ze wszystko zależy od danego dziecka i rodzica. I od tego jak bardzo absorbujący i wymagający bedzie nowy dzidziuś bo my sobie możemy gdybać a życie samo pokaże :-)

moje maleństwo mam wrażenie ze nie śpi czuje je co chwile dosłownie delikatnie ale czuje he a jeszcze niedawno panika ze tyle czasu ciszy było :-D
Dacie rade dziewczyny mój syn duży niby itp a też czasami myślę że bd przejaw zazdrości szczególnie jak będą przychodzić zobaczyć maleństwo he ale dam radę ;-)

reklama
No Lenka widzisz martwilysmy sie a teraz dzidzie szaleja. Ja mam wizyte 18stego ciesze sie za kazdym razem jak moge moja małą zobaczyc:)

Dzis bylam u babci ogladalismy kasete z narodzin mojego kuzyna hehe kurde ale to wydarzenie w rodzinie jak takie malenstwo sie rodzi. Tym bardziej jak to z nowego pokolenia bedzie pierwsze musze sie chyba na male zamieszanie przygotowac hehe

Do góry