reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

My na szczęście alergii nie mamy za to córka miała skazę białkową i nietolerancję laktozy. Niby mleko krowie już pije ale zauważyłam suche plamy za uszkami więc chyba nie do końca jej przeszła.
Ja prałam w dziecięcych proszkach długo i teraz tez zamierzam, skóra maluszka jest tak cienka że warto o nią należycie zadbać. Ubranka też prasowałam i prasuje, ale ze względów estetycznych. Dziecko jest moją wizytówką więc ma wyglądać schludnie :)
Jeszcze kilka tygodni i będziemy na półmetku :) Potem to już chyba z górki.
Przez ostatnich kilka dni brzuch mi wyskoczył, maluszek kopie już dużo wyżej niż kiedyś praktycznie kilka cm pod pępkiem :)
W Święta rodzina, zwłaszcza męża, przeżyje szok jak zobaczy mnie w tak zaawansowanej ciąży :p Mam nadzieję, że już będzie można obwieszczać informacje w sprawie płci. Cały czas mam wrażenie, że w brzuszku siedzi jednak dziewczynka :)

reklama
Dziewczyny z de , ja do Was z nietypowym pytaniem, wiecie może gdzie przyjmuje polski ogólny lekarz, nie ginekolog ..? Na terenie Niemiec oczywiście. Chodzi mi bardziej o centrum Niemiec :)

U mnie w okolicach Freiburga jest przynajmniej dwóch, o których słyszałam. Nawet oczywiście polska ginekolog dentystka :p ale ja chodzę do niemieckich, poza tym chyba nasz daleko.

Co do dentystów, to ja uslyszalam, ze w ciąży i tak nic nie zrobia, wiec pójdę dopiero po. A słyszałam, ze z tym nie ma problemu.

Tez mnie pobolewa podbrzusze i rano mdłości bez względu czy przed śniadaniem, czy po. Ale nie jest to takie silne, wiec da się przebrnąć :)

A to juz 18 tydzień i brzuch nawet pod luźnymi ubraniami juz widac...

Nie widziałam ciężarnej koleżanki z kursu ok. 2 tygodnie i jak wczoraj zobaczyłam :O jaki brzuchol...

Majku, to widzę, że przygody z alergią masz podobne do moich :/ Co do laktozy to też unikam, tak samo jak 150 innych produktów spożywczych i 200 kosmetycznych :/

Nati, jak masz coś do leczenie w jamie ustnej to w ciąży jak najbardziej wszystko robią, jak trzeba to nawet ząb usuną. Trzeba wszystko poleczyć jak najszybciej, bo niestety nieleczone może wywołać wcześniejszy poród lub przyczynić się do komplikacji.

ja chodziłam do dentysty normalnie w ciązy ale problem był ze znieczuleniem, można tylko słabe, więc dentystka mi tylko zaleczyła zęba a dopiero po porodzie zrobiła go tak jak trzeba. wiem że są dentysci co odmawiają leczenie kobiet ciężarnych.

U mnie w okolicach Freiburga jest przynajmniej dwóch, o których słyszałam. Nawet oczywiście polska ginekolog dentystka :p ale ja chodzę do niemieckich, poza tym chyba nasz daleko.

Co do dentystów, to ja uslyszalam, ze w ciąży i tak nic nie zrobia, wiec pójdę dopiero po. A słyszałam, ze z tym nie ma problemu.

Tez mnie pobolewa podbrzusze i rano mdłości bez względu czy przed śniadaniem, czy po. Ale nie jest to takie silne, wiec da się przebrnąć :)

A to juz 18 tydzień i brzuch nawet pod luźnymi ubraniami juz widac...

Nie widziałam ciężarnej koleżanki z kursu ok. 2 tygodnie i jak wczoraj zobaczyłam :O jaki brzuchol...
nati chore zebyw ciabardzo zy sa neibezpieczne- mnie troche pobolewal w popzredniej ciazy i poszlam zrobila ale pobolewal jeszce i mala urodzila sie z wrodzonym zapaleniem pluc- mowilize prawdopodobnie od zeba wlasnie
sa odpowiednie znieczulenia dla kobiet w ciazy- nie na nfz oczywiscie ale prywatnie- w poprzedniej ciazy zrobilam tak 11 zebow w odpowiednim znieczuleniu oczywiscie.

a ja szykuje sie na wizyte :)

Hej kochane po pierwsze ciesze sie ze na wizytach wszystko ok :-) i trzymam kciuki za najblizsze wizyty :-).
Co do dentysty mi udalo sie wyleczyc zeby przed ciążą ale moja kolezanka miala usówaną 8 chiryrgucznie wiec na pewno mozna leczyc sie denystycznie ale bez mocnych srodkow znieczulajacych :-)
Kurcze na cale szczęście nie mam i nie mialam alergi współczuję wam dziewczyny
Ja od piatku jestem na zwolnieniu i zamiast trochę odpoczac to zahmuje sie moja chora córeczką oby jej szybko przeszlo bo jutro ma 7 urodziny a w sbote przyjecie
Milego dnia

masakra, że odmawiają. W Pl leczenie stomatologiczne w okresie ciąży jest bezpłatne w ramach NFZ, to już pokazuje jak jest to ważne. Przed planowaną ciążą oprócz brania kwasu foliowego chodziłam do dentysty na różne zabiegi higieniczne żeby w ciąży nic się nie zrodziło, a tuż przed zajściem byłam na kontroli. Lekarz kazał mi bardzo zwracać uwagę na zęby i przyjść, nawet bez umawiania się, jak tylko mnie coś zaniepokoi. Zresztą jestem przewrażliwiona na ich punkcie, staram się minimum raz na dwa tygodnie używać żelu do fluoryzacji. Zbyt dużo słyszałam o komplikacjach w ciąży czy podczas porodu, a mój ojciec miał z powodu niewyleczonego zęba zapalenie wsierdzia :/

Moje dziecko ma ospel. Drugi raz. Co ja mam robić czy to jest niebezpieczne dla mnie. Ja sama już kiedyś miałam

U mnie 18tydzien ale moglabym brzuch spokojnie ukryć,od 3 tyg nie rosnie a nawet mam wrazenie ze maleje, w pierwszej ciazy w 18tc mialam juz 10kg na plusie teraz caly czas 2,5 na minusie,patrzec na siebie az nie moge bo wygladam strasznie :( czuje sie taz nie najpepiej i z utęsknieniem czekam na wiosnę...moze wtedy bedzie lepiej?!
Co do dentysty to boje sie panicznie i unikam na ile sie da.

reklama
Do góry