reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2016

Angelika, ja wiedziałam że położna będzie na urlopie. MI przysłała zastępstwo i była na dwóch wizytach jej koleżanka. A później inna dzowniła i pytała czy ma przyjsć, czy wszystko w porządku. Ja powiedziłam że nie chcę i że czekam na swoją to mi odpowiedziała przez telefon dużo info i że jak czegoś nie wiem to żebym dzwoniła.
Faktycznie powinna Ci dać zastępstwo.

Beata, ja nie wiem dokładnie jak z tym usg bioderek i nie pamiętam jak miałam poprzednio, ale z tego co wyczytałam to idzie sie prywatnie lubi bierze skierowanie od pediatry swojego. ze szpitala nie dostaje się skierowania tylko w zaleceniach piszą co i kiedy.

reklama
Przy wypisie ze szpitala dostałam skierowanie również na badanie bioderek. Sprawdź może masz w papierach i nie zauważyłaś. Bioderka ok 6 tyg. Wiec spokojnie masz czas.

U mnie położna była już dwa razy i można sobie wybrać która chcesz mieć. U nas na wsi jest ale taka beznadziejna więc w kartoteke w szpitalu wpisałam sobie inna z polecenia i jestem zadowolona. Właśnie jest bardzo pomocna bo przedewszystkim waży czy dziecko przybiera, obserwuje zoltaczke i sprawdza pępek czy ranę po cc. Położna jest najważniejsza w pierwszych tygodniach życia dziecka... Tak jak u mnie przyszła po kilku dniach po szpitalu i okazało się że młody nie przytyl więc kazała dać mleko sztuczne tym bardziej że miał zoltaczke a właśnie przy niej ważny jest przyrost masy aby nie trafić do szpitala.

Ja dostalam skierowanie na bioderka ze szpitala, było w książeczce zdrowia. Aza nie denerwuj sie, malutka Tosia szybko wyzdrowieje i nie wmawiaj sobie ze jesteś zła matka bo pokarmu nie masz. Ja w druga stronę, mam za dużo i mała cały czas zwraca:-( mega męczące to jest i nawet jej juz pierś wcześniej opróżniam zeby łatwiej jej sie piło i nie pomaga.. I na dodatek moja ma cały czas dupę czerwona a pampersy zmieniam nonstop:-( masakra, a dzisiaj to mi sie wydaje ze kołki jeszcze dostaje po witaminie K, bardzo płacze i sie pręży. Ja swoją położna bardzo lubię i czekam na wizyty z kartka pytań, pozatym jestem spokojniejsza jak wazy mała i wiem ze przybiera. Zawsze ja dokładnie obejrzy i powie mi co robię zle, jest pod telefonem w razie potrzeby. Mała ma prawie 3tyd a nadal nam pępek nie odpadł;-/ dużo zdrowia dla Waszych maluszków! Dziewczyny w dwupaku trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie;-)

Agata320, pępek robisz pewnie octeniseptem? Polecam gaziki leko, które sa nasączone spirytusem. Po nich dużo mniej sie to wszystko ślimaczy. U mojej był gruby pępek a odpadł juz po tygodniu.

U mnie i tyłek czerwony i nadal kikutek, którego nie kazali niczym psikać itp tylko na sucho wycierać a tam jeszcze wilgotno. W niedzielę Filip już też 3 tyg będzie miał

Moj synus mial usg bioderek jeszcze w szpitalu i wszystko bylo dobrze :) my bez poloznej nie wiem jak bysmy sobie poradzili, nie dosc ze kobieta ciepla, mila z doswiadczeniem to jeszcze bez przestarzalych pogladow :D mozemy zawsze do niej zadzwonic.. jesli ktoras z was mialaby problemy z pepuszkiem polecam (my i nasza polozna :D ) ten puder:
http://img.dooyoo.de/DE_DE/orig/0/7/7/0/8/770880.jpg
nie mam pojecia czy jest dostepny w Polsce, ale w internecie napewno mozna go znalesc, wystarczy podsypywac pepek 2-3 dni i odpada. i ku mojemu zdziwieniu przy kapieli normalnie moczylismy pepek (tak polozna zalecila), pozniej puder i wszystko ladnie sie zagoilo :)

Magda to trzeba to wycierac albo tym octaniseptem albo kupic spirytus spozywczy taki u rozpuscic z w wodaa zrobic z niego 70 %( 2 lyzki spirytusu i jedna wody) albo tak jak Angelika pisze tym Leko. Skoro Leko dziala to szybko bedzie nim i wygodnie. Musi byc suchy ten pepek i czysty. Robi sie to patyczkami do uszow z kompresen jalowym no albo tym leko od razu zawinac na patyczek. W szoku jestem ze nic nie kazali ci z nim robic. Tam sie moze stan zapalny wytworzyć.

wysłane z Tapatalka

Ostatnia edycja:
Wycieram mu oczywiście ten pępek według zaleceń. Oczywiście na sucho i gazikami. Zarówno w szpitalu jak i położna twierdzili że mam robić tylko tak bo to wystarczy. Ale sama już nie wiem :-/

reklama
dziewczyny dzieki za rady co do pępka, ja psikam octeniseptem, ale cały czas sie trzyma. A potem jak juz odpadnie trzeba to miejsce jakos pielęgnować?

Do góry