reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Angelika, ja wiedziałam że położna będzie na urlopie. MI przysłała zastępstwo i była na dwóch wizytach jej koleżanka. A później inna dzowniła i pytała czy ma przyjsć, czy wszystko w porządku. Ja powiedziłam że nie chcę i że czekam na swoją to mi odpowiedziała przez telefon dużo info i że jak czegoś nie wiem to żebym dzwoniła.
Faktycznie powinna Ci dać zastępstwo.

Beata, ja nie wiem dokładnie jak z tym usg bioderek i nie pamiętam jak miałam poprzednio, ale z tego co wyczytałam to idzie sie prywatnie lubi bierze skierowanie od pediatry swojego. ze szpitala nie dostaje się skierowania tylko w zaleceniach piszą co i kiedy.

reklama
Przy wypisie ze szpitala dostałam skierowanie również na badanie bioderek. Sprawdź może masz w papierach i nie zauważyłaś. Bioderka ok 6 tyg. Wiec spokojnie masz czas.

U mnie położna była już dwa razy i można sobie wybrać która chcesz mieć. U nas na wsi jest ale taka beznadziejna więc w kartoteke w szpitalu wpisałam sobie inna z polecenia i jestem zadowolona. Właśnie jest bardzo pomocna bo przedewszystkim waży czy dziecko przybiera, obserwuje zoltaczke i sprawdza pępek czy ranę po cc. Położna jest najważniejsza w pierwszych tygodniach życia dziecka... Tak jak u mnie przyszła po kilku dniach po szpitalu i okazało się że młody nie przytyl więc kazała dać mleko sztuczne tym bardziej że miał zoltaczke a właśnie przy niej ważny jest przyrost masy aby nie trafić do szpitala.

Ja dostalam skierowanie na bioderka ze szpitala, było w książeczce zdrowia. Aza nie denerwuj sie, malutka Tosia szybko wyzdrowieje i nie wmawiaj sobie ze jesteś zła matka bo pokarmu nie masz. Ja w druga stronę, mam za dużo i mała cały czas zwraca:-( mega męczące to jest i nawet jej juz pierś wcześniej opróżniam zeby łatwiej jej sie piło i nie pomaga.. I na dodatek moja ma cały czas dupę czerwona a pampersy zmieniam nonstop:-( masakra, a dzisiaj to mi sie wydaje ze kołki jeszcze dostaje po witaminie K, bardzo płacze i sie pręży. Ja swoją położna bardzo lubię i czekam na wizyty z kartka pytań, pozatym jestem spokojniejsza jak wazy mała i wiem ze przybiera. Zawsze ja dokładnie obejrzy i powie mi co robię zle, jest pod telefonem w razie potrzeby. Mała ma prawie 3tyd a nadal nam pępek nie odpadł;-/ dużo zdrowia dla Waszych maluszków! Dziewczyny w dwupaku trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie;-)

Agata320, pępek robisz pewnie octeniseptem? Polecam gaziki leko, które sa nasączone spirytusem. Po nich dużo mniej sie to wszystko ślimaczy. U mojej był gruby pępek a odpadł juz po tygodniu.

U mnie i tyłek czerwony i nadal kikutek, którego nie kazali niczym psikać itp tylko na sucho wycierać a tam jeszcze wilgotno. W niedzielę Filip już też 3 tyg będzie miał

Moj synus mial usg bioderek jeszcze w szpitalu i wszystko bylo dobrze :) my bez poloznej nie wiem jak bysmy sobie poradzili, nie dosc ze kobieta ciepla, mila z doswiadczeniem to jeszcze bez przestarzalych pogladow :D mozemy zawsze do niej zadzwonic.. jesli ktoras z was mialaby problemy z pepuszkiem polecam (my i nasza polozna :D ) ten puder:
http://img.dooyoo.de/DE_DE/orig/0/7/7/0/8/770880.jpg
nie mam pojecia czy jest dostepny w Polsce, ale w internecie napewno mozna go znalesc, wystarczy podsypywac pepek 2-3 dni i odpada. i ku mojemu zdziwieniu przy kapieli normalnie moczylismy pepek (tak polozna zalecila), pozniej puder i wszystko ladnie sie zagoilo :)

Magda to trzeba to wycierac albo tym octaniseptem albo kupic spirytus spozywczy taki u rozpuscic z w wodaa zrobic z niego 70 %( 2 lyzki spirytusu i jedna wody) albo tak jak Angelika pisze tym Leko. Skoro Leko dziala to szybko bedzie nim i wygodnie. Musi byc suchy ten pepek i czysty. Robi sie to patyczkami do uszow z kompresen jalowym no albo tym leko od razu zawinac na patyczek. W szoku jestem ze nic nie kazali ci z nim robic. Tam sie moze stan zapalny wytworzyć.

wysłane z Tapatalka

Ostatnia edycja:
Wycieram mu oczywiście ten pępek według zaleceń. Oczywiście na sucho i gazikami. Zarówno w szpitalu jak i położna twierdzili że mam robić tylko tak bo to wystarczy. Ale sama już nie wiem :-/

reklama
dziewczyny dzieki za rady co do pępka, ja psikam octeniseptem, ale cały czas sie trzyma. A potem jak juz odpadnie trzeba to miejsce jakos pielęgnować?

Do góry