reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

reklama
Kurcze tak ciężko Was nadgonić, to raczej nawet niemożliwe. Ile właściwie jeszcze jest nierozpakowanych mamuś? Chyba już nie wiele. Czy potem będziemy na zamkniętym?
My już tydzień w domu, szybko zleciało. Wspominałam, że miałam problemy z laktacją. Mam tyle pokarmu, że mogłabym karmić bliźniaki, powiedziała mi położna, która dziś była u mnie już drugi raz. Ale z pomocą laktatora ogarnęłam już sytuację. Z Tosią w piątek idziemy na pierwszą wizytę do lekarza. Troszkę jej się wysuszyła skóra, a tak nic innego się nie dzieje. To bardziej ja mam problemy. Po pierwsze wydaje mi się, że ona za bardzo zrobiła się mamicycek. Już dwie noce miałam takie, że jadła ładnie i długo no i śpi, ale kiedy wkładam ją do łóżeczka to płacz. Miałam, także od 2 do 4, kupka, mleczko, czkawka i to że nie chce zostać w łóżeczko na przemian. Nie chcę jej uczyć niepotrzebnie smoczka, ale dziś byłam już zmuszona, w łóżeczku może minutę possała go i usnęła w końcu.
Drugi problem typowo ze mną. Rana po nacięciu goi mi się dobrze, mam tylko lekki obrzęk. Problem jest z bólem wewnątrz. Moja położna stwierdziła, że przez to, że niunia mocno napierała główką mi je zwiotczyła i jak chodzę to opadają i sprawiają ból. Jak wstaje to mnie ciśnie aż kość łonową. Już nie mówiąc o tym, że długo nie pochodzę. W sobotę byłam na pierwszym spacerze i daleko nie zaszłam. To było niecały tydzień po porodzie.Położna stwierdziła, że mam ćwiczyć mięśnie Kegla, ale mimo przeczytania wielu stron nie za bardzo wiem jak to robić. Czuje się z tym źle, bo jest tyle roboty a ja nie jestem w stanie wyjść z nią nawet na spacer:( Mąż mówi, że mam się oszczędzać i tyle nie robić. Myślicie, że naprawdę mogłam pogorszyć swój stan? Bo od początku dużo chodziłam, prawie nic nie leżałam, czasem usiadłam na chwilę.

Azamamew oszczędzaj sie, okres połogu jest bardzo ważny, dużo o tym czytałam macica musi dobrze sie obkurczyc, nie należy dźwigać ani dodatkowo obciążać organizmu. Laktacja, zmniejszenie krwi w organizmie daje popalić i trzeba o sobie dbać! Słuchaj męża, moja mama przesadziła po porodzie i szkody sobie tylko narobiła. Mammyblue ja mam szumisia, mamy zasadę ze mała jak zasypia po cycku i płacze to go włączamy i widze ze ja uspokaja;-) zreszta nawet ja w nocy jak go włączam to mi sie przy cycku przysypia,tylko my mamy go sciszonego;)

Trzeba sie oszczedzac w okresie pologu tak jak Agata pisze. Ja widze po sobie jak Nie wiele zrobie w ciagu dnia jest ok a jak przesadze to mocniej krwawie a swoja drogą to jak jest u was? Ja urodzilam 3 tyg temu I dalej plamie juz mnie to meczy.

Byla dzisiaj lekarka u mojej malutkiej wpadla z nienacka heh zaskoczyla mnie pewnie dlatego ze polozna jest na urlopie powiedziala ze mala jest jeszcze troche zazolcona, pierdzielona zoltaczka. Poza tym ok a jezeli chodzi o apap extra to zapytala mnie tylko czy mala Nie ma problemu ze spaniem bo to tak jakbym pare mocnych kaw wypila;) na szczescie moj spioch spi pewnie przyzwyczajona jest do kofeiny bo cala ciaze kawy pilam.

Najwazniejsze dziewczyny ze Wasze maluchy zdrowe.

Ja nierozpakowana i dzis po wizycie! Waga juz 3900 a szyjka jeszcze dluga nic porodu nie zapowiada mowil ze spokojnie tydzień jeszcze :( gdyby nic sie nie ruszylo 22 sierpnia na oddzial. Ale glowka juz jest doayc nisko wiec powinna ruszyc tą szyjke. No nic czekam na moje dziecię z mezem wysocy jestesmy wiec mam nadzieje ze waga z tego wynika:p

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Co do szumisia to chyba musi działać bo jak się wyłączy to mały zaczyna sobie coś tam piszczeć a tak to większy spokój :p my zaraz pierwsza kąpiel więc mam nadzieję że damy radę hehe. Mały w domu o wiele spokojniejszy. laktator zakupiony czas się doić. Też chodzę jak meserszmit i chyba czas odpocząć kurde. Mi apap też dawali więc chyba można :p

Magdalena, ściąganie szwu nie boli, jeśli dobrze go założyli. Bałam się strasznie poprzednio, a było spoko. Położna mi w domu 6 czy 7 dni po cc zdjęła.

Oszczędzajcie się przez te sześć tygodni minimum. Poprzednio za dużo sobie pozwoliłam i miałam potem problem z macicą, dopiero po trzech miesiącach wszystko wróciło do normy, już zabieg mi groził. To jest bardzo duże obciążenie dla organizmu.

ewix powodzenia
azamamew mój synek też w łóżeczku bardzo źle sypiał, smoczka dostał po miesiącu, bo wisiał na mnie non stop. Smoczek mądrze używany to nic złego. Dla mnie ważniejsze było żebym ja się wysypiała, wiec spał ze mną w jednym łóżku. Poza tym mówią, że pierwsze 3 miesiące po drugiej stronie brzucha to czwarty trymestr, więc Tosia ma prawo domagać się bliskości non stop. Z czasem się wszystko unormuje.
Co do drugiego problemu to normalne, że narządy są obniżone, mięśnie, więzadła jeszcze nie wróciły do dawnej formy. To co odczuwasz jest naturalne i słuchaj męża, odpoczywaj jak najwięcej, a spacery krótkie jak nie dajesz rady i nie dźwigaj nic. Raczej nic sobie nie pogorszyłaś, ale daj organizmowi czas na regeneracje. Gdybym ja wiedziała po pierwszym porodzie to co wiem teraz, to przez cały okres połogu leżałabym plackiem i nie miałą tych problemów które mam dzisiaj :/
beata ja po pierwszym porodzie plamiłam jeszcze w 5 tygodniu po porodzie :(
polcia duże dziecię, a ty rodzisz sn, czy cc?

Ja rodze sn. I tak sie zastanawiam czy z szyjka 4,5cm i brakiem rozwarcia to moze i tak sie zaczac np w ciagu tygodnia? Czy są marne szanse.
A te co juz rodzily ktoras miala tak ze nagle bez niczego sie zaczelo?

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny jako, że wątek zamknięty już jest, to chciałam zapytać czy założymy sobie po porodach grupę na fb? Jak się na to zapatrujecie?

Do góry