reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

Dziewczyny jak wasza sytuacja w pracy? Ja mam umowę na czas określony do końca stycznia 2023, dużo się naczytałam ale i tak pewnie zasięgnę jakiejś porady prawnej, końcem stycznia zaczynam 4 miesiąc, i jak się kończy 3 miesiąc to pracodawca przedłuża do czasu urodzenia? Ale zastanawiam się czy są jakieś kruczki cokolwiek, chciałabym powiedzieć w pracy ok połowy stycznia, nie wykluczam ze pójdą mi na rękę i przedłużą umowę sami, ale pracuje w korporacji w której niekoniecznie wszystko zależy od kierownictwa, tylko wyżej.

W Polsce nie można zwolnić (poza wyjątkami jak likwidacja firmy czy jej upadłość) ciężarnej od 1 dnia ciąży.
Dla Ciebie oznacza to, że nie mogą rozwiązać z tobą tej umowy która skończy się w styczniu. Jeżeli w dniu zakończenia umowy będziesz w min. 12 tygodniu ciąży automatycznie muszą przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem umowa ulega rozwiązaniu, a Tobie przysługuje zasiłek macierzyński z ZUS (przez rok).
W Twoim przypadku nie ma więc teoretycznie znaczenia czy powiesz dzisiaj, za miesiąc czy podpisując nową umowę. Teoretycznie bo pytanie brzmi na jaką umowę możesz liczyć w styczniu. Przyznając się do ciąży w PL na 99% firma, nie da Ci dłuższej umowy niż do porodu bo dla nich to najkorzystniejsze, nie wiedząc o ciąży możesz dostać umowę np. na rok czy na czas nieokreślony a to jest zdecydowanie lepsze dla Ciebie z kilku powodów

reklama
Ja się bardzo dobrze czuje, 0 mdłości, ale mi beta leci tak wydaje mi się stabilnie, może dlatego, czasami boli mnie głowa, czasami mam mega delikatne bóle brzucha, tyle w sumie, podobno ma się zacząć za tydzień albo dwa, albo niektóre kobiety dopiero w 2 trymestrze maja mdłości itp, a i naprawdę czasami nie cały czas, bolą mnie piersi, tak ciągną bardziej, czasami prawy albo lewy 😅 ale to są naprawdę takie dolegliwości bo się dopatruje 😁u Ciebie wszystko w porzadku?
U mnie oprócz ciągnących jajników i delikatnego bólu piersi tez nic nie ma. 😁 ale ja dzisiaj mam dopiero termin miesiączki takze ciężko pewnie o więcej objawów. Ale byłam u lekarza zrobił mi usg, wszystko super. Do kontroli za 2 tygodnie, w przyszły poniedziałek kolejna beta i przyrost w środę. 🫶🏻

Moja beznadziejna. Dalej nie wiem na czym stoję. Niby mają nam przepisywać umowy na inną spółkę, ale w zusie zmienia się pracodawca, więc w razie czego mogę się spodziewać kontroli z zusu. Jeśli nie przepiszą, to mogę się spodziewać upadłości, czyli odebrania mi wypłat za jakieś kilka miesięcy. Generalnie, jestem w dupie. L4 w tym momencie raczej nie wchodzi w grę. Może zaświadczenie o ciąży mnie chociaż trochę uspokoi, więc czekam na nie z niecierpliwością. O ile do tego czasu mnie nie zwolnią.
Kochana naprawdę współczuje, ale mam nadzieje, ze uda się to rozwiązać, zawsze są jakieś zasiłki, cokolwiek? Nie znam się jak to wyglada, nigdy na niczym takim nie byłam.. a kiedy dokładnie będziesz wiedzieć jak to wyglada?

W Polsce nie można zwolnić (poza wyjątkami jak likwidacja firmy czy jej upadłość) ciężarnej od 1 dnia ciąży.
Dla Ciebie oznacza to, że nie mogą rozwiązać z tobą tej umowy która skończy się w styczniu. Jeżeli w dniu zakończenia umowy będziesz w min. 12 tygodniu ciąży automatycznie muszą przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem umowa ulega rozwiązaniu, a Tobie przysługuje zasiłek macierzyński z ZUS (przez rok).
W Twoim przypadku nie ma więc teoretycznie znaczenia czy powiesz dzisiaj, za miesiąc czy podpisując nową umowę. Teoretycznie bo pytanie brzmi na jaką umowę możesz liczyć w styczniu. Przyznając się do ciąży w PL na 99% firma, nie da Ci dłuższej umowy niż do porodu bo dla nich to najkorzystniejsze, nie wiedząc o ciąży możesz dostać umowę np. na rok czy na czas nieokreślony a to jest zdecydowanie lepsze dla Ciebie z kilku powodów
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz, nie wiem czy jestem w stanie ukrywać ciąże, tzn No jak będę się źle czuła i wpłynie l4 to od razu będzie wiadomo. Sytuacja wyglada tak, ze do końca roku jesteśmy w domu a potem wracamy do biura, nie chce żeby moja kierowniczka dowiedziała się ze jestem w ciąży bo mam duży brzuch albo żeby podejrzewała 😅szczerość nie popłaca ale tutaj jest kwestia 5 miesięcy długo, No troszkę to jest, myśle tez o urlopie w styczniu, ale no sama już nie wiem. Jeżeli chodzi o korporacje, tak naprawdę wszystko zależy od osób wyżej, bo płaci mi ZUS, a w takiej dużej firmie jedno stanowisko nic nie zmienia za bardzo, chodzi mi o to ze nie będą szukać nikogo na zastępstwo ani nic ..

U mnie oprócz ciągnących jajników i delikatnego bólu piersi tez nic nie ma. 😁 ale ja dzisiaj mam dopiero termin miesiączki takze ciężko pewnie o więcej objawów. Ale byłam u lekarza zrobił mi usg, wszystko super. Do kontroli za 2 tygodnie, w przyszły poniedziałek kolejna beta i przyrost w środę. 🫶🏻
Widać już coś na usg? 🤩

reklama
Do góry