olka11135
Fanka BB :)
Dziewczyny jak wasza sytuacja w pracy? Ja mam umowę na czas określony do końca stycznia 2023, dużo się naczytałam ale i tak pewnie zasięgnę jakiejś porady prawnej, końcem stycznia zaczynam 4 miesiąc, i jak się kończy 3 miesiąc to pracodawca przedłuża do czasu urodzenia? Ale zastanawiam się czy są jakieś kruczki cokolwiek, chciałabym powiedzieć w pracy ok połowy stycznia, nie wykluczam ze pójdą mi na rękę i przedłużą umowę sami, ale pracuje w korporacji w której niekoniecznie wszystko zależy od kierownictwa, tylko wyżej.
W Polsce nie można zwolnić (poza wyjątkami jak likwidacja firmy czy jej upadłość) ciężarnej od 1 dnia ciąży.
Dla Ciebie oznacza to, że nie mogą rozwiązać z tobą tej umowy która skończy się w styczniu. Jeżeli w dniu zakończenia umowy będziesz w min. 12 tygodniu ciąży automatycznie muszą przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem umowa ulega rozwiązaniu, a Tobie przysługuje zasiłek macierzyński z ZUS (przez rok).
W Twoim przypadku nie ma więc teoretycznie znaczenia czy powiesz dzisiaj, za miesiąc czy podpisując nową umowę. Teoretycznie bo pytanie brzmi na jaką umowę możesz liczyć w styczniu. Przyznając się do ciąży w PL na 99% firma, nie da Ci dłuższej umowy niż do porodu bo dla nich to najkorzystniejsze, nie wiedząc o ciąży możesz dostać umowę np. na rok czy na czas nieokreślony a to jest zdecydowanie lepsze dla Ciebie z kilku powodów