reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2023

Dziś mam lekarza myślisz że to oznacza najgorsze

Myślisz ze taki wynik oznacza najgorsze dziś mam lekarza martwię się

Nie musi oznaczać najgorszego :) na pewno oznacza, że musisz jak najszybciej skonsultować wynik z lekarzem i on w tej sytuacji pewnie wdroży Ci Duphaston. Większość lekarzy daje już w momencie plamień. Czy to dobrze, czy nie, zdania są podzielone. Na zachodzie wgl odchodzi się od podawania progesteronu i utrzymywania "na siłę" młodej ciąży. W Polsce Lekarze w większości podają. Ja osobiście uważam, że zachód nie zawsze znaczy lepiej i w Polsce mamy świetnych specjalistów.

reklama
Kochana naprawdę współczuje, ale mam nadzieje, ze uda się to rozwiązać, zawsze są jakieś zasiłki, cokolwiek? Nie znam się jak to wyglada, nigdy na niczym takim nie byłam.. a kiedy dokładnie będziesz wiedzieć jak to wyglada?

Dzisiaj padło hasło, że podpisujemy przeniesienie na inną spółkę na początku grudnia. Kontaktowaliśmy się z księgową, która ma przygotować dokumenty. Może trochę się wyklaruje.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz, nie wiem czy jestem w stanie ukrywać ciąże, tzn No jak będę się źle czuła i wpłynie l4 to od razu będzie wiadomo. Sytuacja wyglada tak, ze do końca roku jesteśmy w domu a potem wracamy do biura, nie chce żeby moja kierowniczka dowiedziała się ze jestem w ciąży bo mam duży brzuch albo żeby podejrzewała 😅szczerość nie popłaca ale tutaj jest kwestia 5 miesięcy długo, No troszkę to jest, myśle tez o urlopie w styczniu, ale no sama już nie wiem. Jeżeli chodzi o korporacje, tak naprawdę wszystko zależy od osób wyżej, bo płaci mi ZUS, a w takiej dużej firmie jedno stanowisko nic nie zmienia za bardzo, chodzi mi o to ze nie będą szukać nikogo na zastępstwo ani nic ..

ZUS zwróci im za Twój macierzyński czy zwolnienie. Ale nie zwróci, za składki, prawo do urlopu itd.
Mieszkam w Warszawie, pracuję w bardzo dużej firmie i nie spotkałam się z tym, żeby komuś przedłużyli umowę na stałe w ciąży bo jest to dla każdej firmy bardziej kosztowne :) ale no to już Twoja decyzja.

Dla mnie teraz umowa na czas nieokreślony to ogromny plus bo bardzo nie chce oddawać rocznego dziecka do żłobka więc zaległy urlop, ubezpieczenie czy same lata pracy są dla ważne

Co do ukrywania ciąży - nie wypowiem się bo moja mama nie zauważyła mojej 2 ciąży do 9 miesiąca mimo widywania się regularnie :) ale ja lubię oversize

reklama
Usunęłam już zdjęcie ale martwię się że faktycznie jest źle 😔

Nie zdążyłam zobaczyć wyniku, ale przyjmuje się że min. wynik progesteronu to 10ng, taki powyżej 25ng wyklucza na 99% ciąże pozamaciczną.

U mnie plamienia przy progesteronie 20ng i becie rosnącej ok. 200% co 48% - oznaczały ciąże pozamaciczną. Kluczowe tutaj oczywiście było USG, na którym brak było pęcherzyka w macicy

Do góry