reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2023

Tak też miałam na początku. Przypomnij mi jaką betę miałaś ostatnią? Jeśli niską to jest możliwe, zresztą nawet przy wyzszych betach tez jest to możliwe. To tylko kawałek plastiku z odczynnikiem. Ma wychwycić betę i wychwyca. :) Testy nie sprawdzą wiarygodnie przyrostu i tylko beta powie prawdę.
Mimo świadomości, jak to wygląda i tak robiłam te testy co chwilę jak po*ebana :D i potem tylko się zamartwiałam.
Musimy troszkę odpuścić dla naszego zdrowia psychicznego. Tak na prawdę na każdym etapie ciąży może się coś zadziać i ja chyba nigdy nie będę spokojna i wyczilowana. Zawsze będzie z tyłu głowy jakiś taki niepokój.
Nie zamartwiaj się na zapas i czekaj. Zrób coś miłego dla siebie, żeby tak o tym nie myśleć. Jak się czymś zajęłam to trochę mi było łatwiej.
też uważam, że testy to niezbyt wiarygodne urządzenie do weryfikowania wzrostów bety. Oczywiście mi teraz łatwo mówić, bo po prostu przestałam te testy robić🙈 a tez miałam raz kreski mocniejsze raz jaśniejsze. Trzeba być dobrej myśli!

reklama
Betę miałam 34,99 wczoraj, jutro idę na powtórkę. Chyba gdyby nie biochem w sierpniu to bym tak nie panikowała ale ostatnio był dokładnie ten sam schemat i się nie udało. Postaram się dziękuje.

U mnie na tym etapie też były raz ciemniejsze raz jaśniejsze, zwłaszcza Pinki. :) Bardzo dobrze rozumiem Twój strach. Mam nadzieję, że jutro po becie będziesz troszkę spokojniejsza. :)

Zrobiłam tylko dwa razy betę. W 24 godziny wzrosła z 22 na 42. Zastanawiam się czy jest sens robić kolejne bety do wizyty u ginekologa... Co ma być to będzie. Jak myślicie?
Boli mnie lekko podbrzusze, jajniki i głowa. Też cały czas sprawdzam papier ;) póki lekarz tego nie potwierdzi, albo chociaż nie spozni mi się okres to nie uwierzę:) mąż mówi że wariuje z tą betą i żebym nie robiła już więcej, żebym się tym tak nie zamartwiała. :)

Zrobiłam tylko dwa razy betę. W 24 godziny wzrosła z 22 na 42. Zastanawiam się czy jest sens robić kolejne bety do wizyty u ginekologa... Co ma być to będzie. Jak myślicie?
Boli mnie lekko podbrzusze, jajniki i głowa. Też cały czas sprawdzam papier ;) póki lekarz tego nie potwierdzi, albo chociaż nie spozni mi się okres to nie uwierzę:) mąż mówi że wariuje z tą betą i żebym nie robiła już więcej, żebym się tym tak nie zamartwiała. :)
Mówi się, ze na początku powinna wzrosnąć w ciągu 48h o 66%. Tobie w 24h już wzrosła o więcej wiec myśle ze jest ok 😊 kiedy wizyta?

Hej,jestem 6dni po terminie spodziewanej @,czekam z testem,bo boje się rozczarowania.
Piersi twarde, ciężkie, obolałe jak by miały zaraz wybuchnąć,martwi mnie jedynie że po naciśnięciu sutków zaczęło z nich lekko wyciekać coś,ale nie jest to ropa i nie jest nic podbarwione krwią na całe szczęście.Nie wiem czy to normalne i może być to objaw ciąży,czy bardziej problemy hormonalne i stąd też brak @

Po wyliczeniach jeśli jestem w ciąży mogła bym mieć termin ma 5.08

Mówi się, ze na początku powinna wzrosnąć w ciągu 48h o 66%. Tobie w 24h już wzrosła o więcej wiec myśle ze jest ok 😊 kiedy wizyta?
Ta bete robiłam w piątek rano, we wtorek mam dostać okres. Lekarz powiedział żeby przyjść tydzień po pierwszym dniu miesiączki. Wątpię że wtedy coś już zobaczy. :) Najlepiej byłoby przyjsc za 2 tygodnie dopiero ale nie wiem jak wytrzymam. :)

Hej,jestem 6dni po terminie spodziewanej @,czekam z testem,bo boje się rozczarowania.
Piersi twarde, ciężkie, obolałe jak by miały zaraz wybuchnąć,martwi mnie jedynie że po naciśnięciu sutków zaczęło z nich lekko wyciekać coś,ale nie jest to ropa i nie jest nic podbarwione krwią na całe szczęście.Nie wiem czy to normalne i może być to objaw ciąży,czy bardziej problemy hormonalne i stąd też brak @

W ciążach siara zaczynała mi lecieć dość wcześnie, bo jakoś w 17-18tc(?) i z tego co pamietam, to lekarze mi mówili, ze pojawienie się siary w połowie ciąży jest klasyką. Natomiast w sierpniu tego roku zauważyłam, że mam wycieki z piersi, poszłam do ginekologa i lekarka zleciła mi badanie prolaktyny oraz upewnienie się, ze nie jestem w ciąży. Nie wiem, czy zdarzają się przypadki, żeby mlekotok był jeszcze przed pozytywnym testem ciążowym, No ale miałam się upewnić, ze to nie ciąża🤷‍♀️ ciąża to nie była, a prolaktyna była bardzo w normie, więc wysłano mnie na usg. Na usg również nic nie wyszło, więc zlecono mi badanie prolaktyny po obciążeniu i faktycznie po metoklopramidzie prolaktynę miałam za wysoką.
To takie suche fakty, jak to wygladalo u mnie.
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła test i poszła do lekarza, ewentualnie od razu zrobiła badanie prolaktyny, z tym ze to podstawowe, na czczo, niczego nie przesądza

W ciążach siara zaczynała mi lecieć dość wcześnie, bo jakoś w 17-18tc(?) i z tego co pamietam, to lekarze mi mówili, ze pojawienie się siary w połowie ciąży jest klasyką. Natomiast w sierpniu tego roku zauważyłam, że mam wycieki z piersi, poszłam do ginekologa i lekarka zleciła mi badanie prolaktyny oraz upewnienie się, ze nie jestem w ciąży. Nie wiem, czy zdarzają się przypadki, żeby mlekotok był jeszcze przed pozytywnym testem ciążowym, No ale miałam się upewnić, ze to nie ciąża🤷‍♀️ ciąża to nie była, a prolaktyna była bardzo w normie, więc wysłano mnie na usg. Na usg również nic nie wyszło, więc zlecono mi badanie prolaktyny po obciążeniu i faktycznie po metoklopramidzie prolaktynę miałam za wysoką.
To takie suche fakty, jak to wygladalo u mnie.
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła test i poszła do lekarza, ewentualnie od razu zrobiła badanie prolaktyny, z tym ze to podstawowe, na czczo, niczego nie przesądza
a i jeszcze sprawdzenie kreatyniny zlecił mi endokrynolog

reklama

A na co właściwie czekasz z testem?
Jeśli jesteś w ciąży, to test to na pewno pokaże, zwłaszcza, jeśli jesteś 5 dni po terminie spodziewanej miesiączki. Jeśli chcesz mieć 100% pewności, zrób od razu betę i ewentualnie dołącz progesteron i prolaktynę.
Z wyciekiem z piersi niezależnie od wyniku testu idź do lekarza, zrób usg piersi, badania na poziom prolaktynt. Mimo wszystko najlepiej, żeby i tak lekarz Cię prowadził w diagnostyce. Każdy płyn, który wydostaje się z piersi i nie jest pokarmem dziecka, jest potencjalnie niebezpieczny. Nie zwlekaj.

Do góry