reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2023

reklama
Pewnie po USG I trymestru już bardziej data z USG się będą kierować
kiedyś się mówiło, że ważne jest usg do 10tc, żeby wyliczyć termin porodu, bo później już każde dziecko rośnie indywidualnie, a moj obecny gin mi powiedział, że usg mam się nie sugerowac, więc ogólnie nie ogarniam. Ale jak pytam go o datę z usg, to widzę, że się irytuje😆

Ja biorę pregne plus bez żelaza póki co ale jak skończę to opakowanie to będę brać z żelazem :) dodatkowo magneb6forte no i dupka 2x1.
Co do L4, nie idę bo jestem zarejestrowana jako bezrobotna i nie pracuje, umowa skończyła mi się na poprzednim macierzyńskim i nie wróciłam do pracy ale w poprzedniej ciąży byłam na l4 od początku ze względu na pracę typowo w chemi.

Najnowsze wytyczne PTGiP są takie, że żelaza nie należy suplementowac we wczesnej ciąży jeśli nie jest to absolutnie konieczne więc lepiej nie zmieniaj 😁

Ostatnia edycja:
A co do tabelki to myślę, że wiele z nas jeszcze nie ma terminu prenatalnych badań i pochyliłabym się nad tym bliżej wątku prywatnego. Pewnie wleci już wtedy sporo zdjęć i prywaty.
Bardziej miałam na myśli listę w stylu tej co lata na kreskach czy innych mamowych wątkach:
Data i kto wizytuje na przykład na cały styczeń. Łatwo tak oznaczyć każdą

Hejko, pospane 😒 mam nadzieję, że uda mi się zasnąć jeszcze.
Moj termin z om to 15.08. Na prenatalne muszę się sama zapisać do luxmedu, jeszcze tego nie zrobiłam.

Ja dalej się czuje jak 💩
Nawet jak wode pije to zaraz potrafię zwymiotować 😩 mam dosyć 😩 jutro sylwester, mój narzeczony pewnie pójdzie do siostry, ma tam być kilka osób i impreza, ja pewnie zostanę w domu, tym bardziej ze wieczorami jest najgorzej 😢 chyba ze pójdę na chwilkę i zaraz wrócę, ale nie czuje się nawet na siłach 😟
Jutro teściowie dowiedzą się o ciąży wiec tez się stresuje trochę bo zaraz będzie gadka o szybkim ślubie itd a ja się czuje jak 💩 i nie takie rzeczy mi teraz w głowie 🙄
Nikt was do ślubu nie zmusi ;) to tylko i wyłącznie wasza decyzja.

reklama
A i co do pobierania krwi. To nie jest wcale taka prosta sprawa. To, że jest to jedna z podstawowych czynności w celu postawienia diagnozy i zbadania kondycji organizmu, nie oznacza, że to jest jak hmm zmierzenie ciśnienia. 😉 Czasem trzeba się nieźle wysilić, żeby danego dnia u danej osoby pobrać chociaż 1 ml krwi, który starcza na niewiele badań. Wystarczy, że ktoś jest słabo nawodniony, wymiotował, w danej żyle ma zrosty (czego nie widać gołym okiem) jest otyły, jest dzieckiem etc. Wyobraźcie sobie, że Pielęgniarki nie są złośliwymi ciotkami, które tylko czekają na pogrzebanie w żyle tak, żeby bolało, czy żeby powstał największy siniak, bo się można koleżankom pochwalić. Nie jest tak. Myślę, że każda z osób, które miały przykre doświadczenie z pobraniami, gdyby chociaż przez kilka godzin miały możliwość wykonywać te czynności, zrozumiałyby o czym mówię i może minimalnie bardziej przychylnie spojrzałyby na kobiety, które umożliwiają milionom ludzi podstawową diagnostykę, a przeważnie mają zjebki, bo jak to?! pielęgniarka nie pobrała krwi? Sorry za moje oburzenie, ale nie mogę czytać krzywdzących postów w kierunku tego potrzebnego i wciąż niedocenianego zawodu przez osoby, które nie mają pojęcia, jak to wygląda "od kuchni".
Rozumiem co chcesz przekazać i częściowo się zgadzam. Jednak tak jak pisałam. Jedna Pani pielęgniarka uszkodziła mi nerw w dłoni przy pobieraniu krwi i nie mam czucia koło nadgarstka, dzięki Bogu palce nie ucierpiałym. Wbiła mi igłę w zgięciu, powiedziałam że piecze mnie ręką koło nadgarstka. Powiedziała że ma boleć. Pobrała 2 filki i piekło przy 3 nie czułam nic. Na koniec poszedł mąż to jeszcze się śmiała że ma żonę delikatną. A ja potem miałam problem z podnoszeniem rzeczy cięższych.

Po prostu nie którzy się do zawodu nie nadają. Albo mają brak empatii który faktycznie głównie jest spowodowany jest przez gburowatych pacjentów.

Do góry