reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

Też bardzo się boję szczególnie po zeszłomiesięcznym biochemie :( Ale wiedzą tylko rodzice, właściwie musieliśmy powiedzieć moim bo od dziś miałam im pomagać w sklepie aż do świąt więc nie miałam wyjścia nie powiedzieć ;)
Kiedy się powinno robić prenatalne czy one są na nfz czy samemu trzeba placic?

Genetyczne między 11 a 13+6 tc. Najlepiej w 12tc. Są bezpłatne dla kobiet 35+, przy wadach genetycznych w rodzinie, wadach u poprzednich dzieci, i wadach u obecnego dzieciaczka, np. z NIFTY wyjdzie wada genetyczna to wszystkie kolejne badania masz ze wskazań bezpłatne. Szukaj lekarza z certyfikatem FMF, tylko taki może ocenić płód na USG i zestawić pomiary z wynikami badań z krwi - białko PAPPA i wolna podjednostkę beta HCG. Na podstawie tych wynikow wylicza statystyczne ryzyko wystapienia wad genetycznych. Krew najlepiej pobrać tego samego dnia, co USG. Większość placówek, które specjalizują się w ginekologii daje możliwość pobierania krwi o każdej porze dnia, w godzinach ich pracy, najczęściej od razu po USG.

reklama
Wada genetyczna, i co wtedy?
Masakra...

Niestety teraz przy wadach genetycznych niewiele... Nie można już usuwać ciąży ze wskazaniem - wada genetyczna. Te badania robi się po to, żeby w razie czego przez całą ciążę mieć możliwość przygotować się do porodu i szybkiej specjalistycznej opieki dla dziecka. Np. przy zespole Downa (trisomia 21) bardzo często występują wady serca, oddechowe, pokarmowe. Plus jest taki, że rodzic może się z tym oswoić i znaleźć placówkę wysokiej referencyjnosci, która zajmie się dobrze takim dzieciaczkiem. Chciałabym ważna rzecz odnośnie usg genetycznego powiedzieć i pappy. To jest TYLKO statystyka. Jeżeli wyniki pokażą duże ryzyko wady u płodu, wcale nie oznacza, że ta wada jest. Oznacza, że trzeba ją zbadać dokładnie i tak można zrobić badanie NIPT - wolnego płodowego DNA np. NIFTY, Sanco, Harmony, Panorama. Natomiast to też nie jest badanie stawiajacę diagnozę chociaż jest wiarygodne powiedzmy na 99%. Diagnostyczne jest jedynie badanie inwazyjne - amniopunkcja albo biopsja trofoblastu.

Dzięki za wyjaśnienie, stety niestety w sierpniu kończę 32 więc do tych 35 brakuje odrobinę więc na jaki koszt powinnam się przygotować?
Śmiesznie w ogóle bo jestem z 28 sierpnia, a apka wyliczyła mi termin 21 sierpnia 😁 Mąż się śmieje "no to ode mnie prezent już masz, z opóźnionym zapłonem" 😅
oj musisz zobaczyć u siebie w okolicy, bo są różne widełki cenowe. U mnie usg + krew 450 zł (Poznań)

Dzięki za wyjaśnienie, stety niestety w sierpniu kończę 32 więc do tych 35 brakuje odrobinę więc na jaki koszt powinnam się przygotować?
Śmiesznie w ogóle bo jestem z 28 sierpnia, a apka wyliczyła mi termin 21 sierpnia 😁 Mąż się śmieje "no to ode mnie prezent już masz, z opóźnionym zapłonem" 😅

W Warszawie około 600 zł usg+krew

Niestety teraz przy wadach genetycznych niewiele... Nie można już usuwać ciąży ze wskazaniem - wada genetyczna. Te badania robi się po to, żeby w razie czego przez całą ciążę mieć możliwość przygotować się do porodu i szybkiej specjalistycznej opieki dla dziecka. Np. przy zespole Downa (trisomia 21) bardzo często występują wady serca, oddechowe, pokarmowe. Plus jest taki, że rodzic może się z tym oswoić i znaleźć placówkę wysokiej referencyjnosci, która zajmie się dobrze takim dzieciaczkiem. Chciałabym ważna rzecz odnośnie usg genetycznego powiedzieć i pappy. To jest TYLKO statystyka. Jeżeli wyniki pokażą duże ryzyko wady u płodu, wcale nie oznacza, że ta wada jest. Oznacza, że trzeba ją zbadać dokładnie i tak można zrobić badanie NIPT - wolnego płodowego DNA np. NIFTY, Sanco, Harmony, Panorama. Natomiast to też nie jest badanie stawiajacę diagnozę chociaż jest wiarygodne powiedzmy na 99%. Diagnostyczne jest jedynie badanie inwazyjne - amniopunkcja albo biopsja trofoblastu.
Wiem Kochana to wszystko, to było pytanie retoryczne.
Za granicę można wyjechać.

reklama
Do góry