reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2023

Też bardzo się boję szczególnie po zeszłomiesięcznym biochemie :( Ale wiedzą tylko rodzice, właściwie musieliśmy powiedzieć moim bo od dziś miałam im pomagać w sklepie aż do świąt więc nie miałam wyjścia nie powiedzieć ;)
Kiedy się powinno robić prenatalne czy one są na nfz czy samemu trzeba placic?

Genetyczne między 11 a 13+6 tc. Najlepiej w 12tc. Są bezpłatne dla kobiet 35+, przy wadach genetycznych w rodzinie, wadach u poprzednich dzieci, i wadach u obecnego dzieciaczka, np. z NIFTY wyjdzie wada genetyczna to wszystkie kolejne badania masz ze wskazań bezpłatne. Szukaj lekarza z certyfikatem FMF, tylko taki może ocenić płód na USG i zestawić pomiary z wynikami badań z krwi - białko PAPPA i wolna podjednostkę beta HCG. Na podstawie tych wynikow wylicza statystyczne ryzyko wystapienia wad genetycznych. Krew najlepiej pobrać tego samego dnia, co USG. Większość placówek, które specjalizują się w ginekologii daje możliwość pobierania krwi o każdej porze dnia, w godzinach ich pracy, najczęściej od razu po USG.

reklama
Wada genetyczna, i co wtedy?
Masakra...

Niestety teraz przy wadach genetycznych niewiele... Nie można już usuwać ciąży ze wskazaniem - wada genetyczna. Te badania robi się po to, żeby w razie czego przez całą ciążę mieć możliwość przygotować się do porodu i szybkiej specjalistycznej opieki dla dziecka. Np. przy zespole Downa (trisomia 21) bardzo często występują wady serca, oddechowe, pokarmowe. Plus jest taki, że rodzic może się z tym oswoić i znaleźć placówkę wysokiej referencyjnosci, która zajmie się dobrze takim dzieciaczkiem. Chciałabym ważna rzecz odnośnie usg genetycznego powiedzieć i pappy. To jest TYLKO statystyka. Jeżeli wyniki pokażą duże ryzyko wady u płodu, wcale nie oznacza, że ta wada jest. Oznacza, że trzeba ją zbadać dokładnie i tak można zrobić badanie NIPT - wolnego płodowego DNA np. NIFTY, Sanco, Harmony, Panorama. Natomiast to też nie jest badanie stawiajacę diagnozę chociaż jest wiarygodne powiedzmy na 99%. Diagnostyczne jest jedynie badanie inwazyjne - amniopunkcja albo biopsja trofoblastu.

Dzięki za wyjaśnienie, stety niestety w sierpniu kończę 32 więc do tych 35 brakuje odrobinę więc na jaki koszt powinnam się przygotować?
Śmiesznie w ogóle bo jestem z 28 sierpnia, a apka wyliczyła mi termin 21 sierpnia 😁 Mąż się śmieje "no to ode mnie prezent już masz, z opóźnionym zapłonem" 😅
oj musisz zobaczyć u siebie w okolicy, bo są różne widełki cenowe. U mnie usg + krew 450 zł (Poznań)

Dzięki za wyjaśnienie, stety niestety w sierpniu kończę 32 więc do tych 35 brakuje odrobinę więc na jaki koszt powinnam się przygotować?
Śmiesznie w ogóle bo jestem z 28 sierpnia, a apka wyliczyła mi termin 21 sierpnia 😁 Mąż się śmieje "no to ode mnie prezent już masz, z opóźnionym zapłonem" 😅

W Warszawie około 600 zł usg+krew

Niestety teraz przy wadach genetycznych niewiele... Nie można już usuwać ciąży ze wskazaniem - wada genetyczna. Te badania robi się po to, żeby w razie czego przez całą ciążę mieć możliwość przygotować się do porodu i szybkiej specjalistycznej opieki dla dziecka. Np. przy zespole Downa (trisomia 21) bardzo często występują wady serca, oddechowe, pokarmowe. Plus jest taki, że rodzic może się z tym oswoić i znaleźć placówkę wysokiej referencyjnosci, która zajmie się dobrze takim dzieciaczkiem. Chciałabym ważna rzecz odnośnie usg genetycznego powiedzieć i pappy. To jest TYLKO statystyka. Jeżeli wyniki pokażą duże ryzyko wady u płodu, wcale nie oznacza, że ta wada jest. Oznacza, że trzeba ją zbadać dokładnie i tak można zrobić badanie NIPT - wolnego płodowego DNA np. NIFTY, Sanco, Harmony, Panorama. Natomiast to też nie jest badanie stawiajacę diagnozę chociaż jest wiarygodne powiedzmy na 99%. Diagnostyczne jest jedynie badanie inwazyjne - amniopunkcja albo biopsja trofoblastu.
Wiem Kochana to wszystko, to było pytanie retoryczne.
Za granicę można wyjechać.

reklama
Do góry