reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2023

też nie masz gwarancji czy uda się cała ciąże śmignąć w jednym rozmiarze nawet ciążowek, jednak waga idzie do przodu i znam dziewczyny co wymieniały np spodnie na wieksze 2 czy 3 razy przez te kilka miesięcy.
Akurat jeansy ciążowe to mogłabym nosić cale życie, zdecydowanie wygodniejsze od zwykłych. 😂😂
Ale tak to też jestem team dresy lub leginsy.

Kompletnie się nie znam na tych jeansach ciążowych. Wydawało mi się że wystarczy znaleźć takie, które się wcisną na tyłek i w razie czego będą miały trochę zapasu w nogawkach, a brzuch i tak się zmiesci przez ten worek z przodu 😂

reklama
ja mam 1,5 roczniaka na pokładzie, brzuch wiadomo nie jest jak przed ciąża bo skóra bardziej rozciągnięta. Wiem że przy kolejnych ciążach brzuchy wyskakują szybciej ale nie przesadzajmy ze juz w 5 tygodniu są takie że chcecie wskakiwac w ciążowe ciuchy
Jestem w 7 i możesz personalnie śmiało, bo na razie ja jestem jedyna osobą która chce wskakiwać w ciazowe ciuchy z tej grupy 😅

Ale wiesz, ze ludzie są rozni? I maja różne historie i ich ciała różnie reagują? Nie mam wzdęć ani zaparć. W poprzednim cyklu miałam za to ciąże biochemiczna wiec organizm tez już hormonami był napakowany wcześniej.
Moja przyjaciółka w identycznej sytuacji (obecnie w 3 miesiacu ciąży) tez od początku ma brzuszek. Teraz już taki jaki 2 lata temu miałyśmy w 4/5 miesiacu. No sorry, tak jest.

A ze do tej pory chodziłam tylko w jeansach to nie będę chodzić w dresie do pracy xD a tak na rajstopki naciagne legginsy i nie zamarznę w kiecce. A ze ciążowe od razu? A po co mam kupować inne legginsy jak poza ciąża nie chodzę w takich rzeczach? ;) starcza na cała ciąże iarrivederci.
jest różnica między 5 a 10 tygodniem :)
Jestem w 7 i możesz personalnie śmiało, bo na razie ja jestem jedyna osobą która chce wskakiwać w ciazowe ciuchy z tej grupy 😅
tzn nie mam nic do wskakiwania w ciążowe ciuchy, jak komuś wygodniej spoko. Jak napisałam sama też nie chodzę w jeansach tylko luźniejszych rzeczach. Bardziej miałam na myśli to że połowa z nas jeszcze nie była nawet na wizycie a już mają ciążowe brzuchy. Zluzujcie troche dziewczyny.. Ja nikogo tu nie atakuje tylko luźno wyrażam swoje zdanie

Dziewczyny dajmy już spokój, widzę, że hormony ciążowe buzują i to super znak!! ale niech każda sobie nosi co chce i ma brzuch jak duży chce! 😁
Słuchajcie mama się ledwie dowiedziała o ciąży, a już nas pyta jakie mamy typy imion, padnę chyba 😅 Wychodzi na to, że to ona zbyt długo czekała na moją ciąże 😀

Jeśli masz ten leżący, to musisz być 😀 chyba, że później się wytłumaczysz wizyta u lekarza, ale musisz mieć jakieś potwierdzenie. Przy tym chodzącym możesz wychodzić teoretycznie na spacery, do sklepu. No załatwić najpilniejsze sprawy. Znając ZUS i tak będą oczekiwali jakiegoś wytłumaczenia dlaczego Cię nie było. Tak sobie myślę, że ułatwieniem mogłyby być zalecenia od lekarza, że zaleca spacery, aktywność na świeżym powietrzu, czy coś takiego. W razie czego można im to pokazać. A co do adresu najlepiej go zmienić na ten pod którym mieszkasz w Przychodni, w której masz lekarza. Jeśli nie chcesz, a będziesz przebywać pod innym musisz lekarzowi powiedzieć to powinien mieć możliwość zmienić to ręcznie. Nigdy tego nie praktykowałam.
Oo dzięki tak zrobię jak będę planowała l4, ale w sumie to jest bez sensu żeby leżeć na l4 w domu, chyba ze ciąża jest zagrożona, nasze ciąże przypadają na wiosnę/lato wiec tym bardziej wskazany jest spacer czy wyjście gdziekolwiek 🌸

Dziewczyny dajmy już spokój, widzę, że hormony ciążowe buzują i to super znak!! ale niech każda sobie nosi co chce i ma brzuch jak duży chce! 😁
Słuchajcie mama się ledwie dowiedziała o ciąży, a już nas pyta jakie mamy typy imion, padnę chyba 😅 Wychodzi na to, że to ona zbyt długo czekała na moją ciąże 😀
U mnie w rodzinie tez długo czekali i jest podobnie, na szczęście wie tylko najbliższa rodzina wiec śmiało mówię ale niestety chyba do 1 prenatalnych jest strach, ba! Do samej końcówki pewnie..

Oo dzięki tak zrobię jak będę planowała l4, ale w sumie to jest bez sensu żeby leżeć na l4 w domu, chyba ze ciąża jest zagrożona, nasze ciąże przypadają na wiosnę/lato wiec tym bardziej wskazany jest spacer czy wyjście gdziekolwiek 🌸

Mi lekarz kazał bardzo się lenić. Mało stać. Spacer to krótki albo w ogóle. Jak to się ładnie mówi prowadzić życzę leniwej księżniczki. Strasznie to trudne 😀 mimo to dał mi zwolnienie chodzące, nie leżące. Całe szczęście, bo ja to z tych, co przy takim zwolnieniu nawet po odbiór pizzy na osiedlu, by nie wyszły, a i rosołku bym pewnie też nie ugotowała. Jakbym miała tylko leżeć to bym zaległa w łóżku. Taka ze mnie posłuszna niewiasta. 🙈

Widzę, ze poważne dyskusje się tutaj wywiązały. To zmienię temat na lżejszy. Wyskoczył mi dzisiaj pryszcz przy ustach 😂 miałam nadzieje, ze w ciąży nie wyskakują 😭😂😂
Ja od miesiąca mam na twarzy tragedie 😅 na razie się uspokoiło wiec może hormony przestały aż tak szaleć albo organizm się przyzwyczaił. Ja od owulacji do 3 tygodnia miałam non stop opryszczkę a byłam zdrowa, teraz spokój na szczęście 😅 wirus opryszczki mam od 10 lat wiec jestem spokojna bo niebezpiecznie jest gdy pierwszy raz wyjdzie w ciąży z tego co czytałam.

reklama
U mnie w rodzinie tez długo czekali i jest podobnie, na szczęście wie tylko najbliższa rodzina wiec śmiało mówię ale niestety chyba do 1 prenatalnych jest strach, ba! Do samej końcówki pewnie..
Też bardzo się boję szczególnie po zeszłomiesięcznym biochemie :( Ale wiedzą tylko rodzice, właściwie musieliśmy powiedzieć moim bo od dziś miałam im pomagać w sklepie aż do świąt więc nie miałam wyjścia nie powiedzieć ;)
Kiedy się powinno robić prenatalne czy one są na nfz czy samemu trzeba placic?

Do góry