reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja podzielę co za chory kraj. I weź tu kobieto wróć do pracy po macierzyńskim. 1700zl żłobek plus koszty paliwa, eksploatacji auta to czasami prawie cała wypłata wychodzi.
No niestety mamy rodzić a nie wracać do pracy. No mało to nie jest niestety ale wrócić i tak wrócę bo inaczej wypadnie z rynku a i tak już chwilę mnie nie będzie. Zresztą ja lubię moja prace więc chce wrócić. Jeszcze do dwóch żłobków będę składać w przyszłym tygodniu i zobaczymy jak tam.

reklama
Ponoć teraz się nic nie odciąga tak mi mówili w szpitalu i położna też .Mówili tylko żeby porządnie myć zęby tam się nic nie zbierało.
Ja też nie przestrzegam diety a kolek nie mamy. Dużo pomaga kładzenie na brzuszku. Dzisiaj położyłam młodego bo się prężył i 19 minut było puszczania bąków po czym zasnął i śpi już 2 h. Zaraz muszę go obudzić bo po córkę do przedszkola musimy jechac.
Takiego 2tygodniowego malucha moge juz kłaść na brzuszku?
A druga sprawa- usg bioderek jest obowiazkowe? Pediatra powiedziala, ze jak ze szpitala nie dostalam skierowania to nie mam obowiazku robić

No zazdroszczę że tak możecie, pewnie lepiej by było żebym nie dźwigała ale inaczej byśmy nie dali rady. Trzeba zakupy, odebrać corke z przedszkola a niestety nie możemy zostawić wózka na dole bo by nam go ukradli.
Ale generalnie nie będę narzekać. Gondola jest lekka:) zresztą bez spaceru bym się czuła okropnie. A tak to widzę jak moje ciało powoli wraca do normy:)

A nie wiem czy Wam mówiłam że złożyłam papiery do żłobka jednego póki co bo do reszty muszę się dopiero wybrać j jesteśmy uwaga....129 na liście rezerwowych . Szansa że jak będę wracać do pracy będziemy mieć miejsce jest marna. Muszę więc się przyszykować na wydatek 1700 zł miesięcznie za prywatny.
Nie trać nadziei. Ja 3 lata temu złożyłam dokumenty o żłobek państwowy od razu po wyjściu ze szpitala i równo po roku córkę przyjęto. Zaznaczam że bez żadnych forów czy znajomości. Może się uda:) A dzieci z listy rezerwowej są może też na listach w innych placówkach i się rozluźni. Swoją drogą 1700zl to strasznie dużo za prywatny żłobek. Myślałam że Max 1300zl.
Dlatego bardzo czesto zagladam do niej,serio baaaardzo czesto ;)
Ja też tak spałam jako dziecko.i do dziś mi zostało:) lubię mieć zakryte oczy jak śpię, najczęściej jaskiem. I miętole kołdrę jak szalona. Lubię mieć ja w rękach i tarmosic jak zasypiam :D
Dzisiaj bylismy znowu u pediatry, tym razem wizyta patronazowa. Maly wczoraj wazyl 4080g a dzisiaj 3900g. Pediatra tlumaczyla to zrobieniem kupy... masa urodzeniowa 4200g. Mam go budzic jak zasypia przy cycu. Na kolki moge sie wspomagac lekami ale co mnie zdziwilo mówiła żebym podawala wode i herbatke [emoji32] dziecko spada z wagi to ja mam go jeszcze dopajac. Nie wspomne o tym, ze karmie piersia. Maly niby ma stulejke i mam mu odciagac. Dziwne, ze 4 lekarzy w szpitalu go widziało i nikt nic nie wspominal. Poloznej parę dni temu pytalam o pielęgnację siusiaczka to mówiła, zeby nic nie odciagac. Aaa i kolki pewnie sa, bo nie przestrzegam diety latwostrawnej- sezon na sliwki to pewnie sie nazarlam. Chyba nie ufam tej kobiecie...
No fakt. Na dobrego pediatre trafić to dużą sztuka. Miałam kiedyś styczność z taka że wspominam ją jako samo zło. Teraz mamy wizytę w przyszłym tygodniu i też mam obawy co do lekarki A chciałabym trafić w dobre ręce żeby pokierowala co zrobić z naczyniakiem i pupa, bo nie pisalam wam ale mały ma jakby narosl małą praktycznie w odbycie. Nie wiem czy nie skończy się zabiegiem operacyjnym.

Takiego 2tygodniowego malucha moge juz kłaść na brzuszku?
A druga sprawa- usg bioderek jest obowiazkowe? Pediatra powiedziala, ze jak ze szpitala nie dostalam skierowania to nie mam obowiazku robić
Niby obowiazkowe :/ tez nie chcialam ale zapisalam sie za tydz.. mloda miala robione :/
Mozna klasc na brzuszek ale na chwilke ;) i uwazaj na glowke

@KatiNails - ekspertko od spraw wysypkowych[emoji3] zerknij na zdjęcie, czy cos Ci to mówi? Mała ma na stopachi gdzieniegdzie na całym ciele. Wyglada jakby mazakiem ktoś zrobił kropki.
Na twarzy, ten tradzik na szczęście zszedł już praktycznie to teraz to.. jak na złość naszej lekarki nie ma, nie wiem czy czekać do poniedziałku czy iść do przychodni, chciałabym uniknąć kontaktu małej z chorymi dziećmi ale nie wiem czy zwlekać.. Zobacz załącznik 895490Zobacz załącznik 895491

Spróbujcie zrezygnować z tych wszystkich dodatkowych płynów do płukania ciuchów, przepachnionych płynów do kąpieli i częstego używania namaczanych chusteczek może, albo zmieńcie na inne.
Emolium do kąpieli jest bardzo dobre tak samo jak i krem. Może coś z tych rzeczy ktore używacie powoduje takie problemy?

Dziewczyny , jestem prawie 4 tygodnie po porodzie i krwawię już bardzo mało ale zastanawia mnie czy Wy też tak macie że po większym wysiłku no zniesienie gondoli na dół na spacer krwawicie więcej?

Jestem podobnie jak ty 4 tygodnie po, ale nie zdarza mi się już krwawić. Raczej taka bordowa woda, wydzielina. A nie masz jakiejś rany która pęka przy wysiłku?

reklama
Do góry