reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ale super, że już niedługo zobaczysz swoje dziewczynki:) Dawaj nam znać na bieżąco.

Przytulam cię kochana. Pewnie przeżywasz to, że z m nie możecie się dogadać. Jeszcze chwila, urodzisz i może coś sie między wami zmieni na lepsze. Życzę Wam tego8.
Dziękuję. Pewnie racja że to przez te relacje
Ale super, że już niedługo zobaczysz swoje dziewczynki:) Dawaj nam znać na bieżąco.

Przytulam cię kochana. Pewnie przeżywasz to, że z m nie możecie się dogadać. Jeszcze chwila, urodzisz i może coś sie między wami zmieni na lepsze. Życzę Wam tego.
Pewnie racja że to przez to. Dziękuję.
Musi być przynajmniej pół miesiąca. Moja się urodzi 13 sierpnia to będę za sierpień miała na nią 250 zl :)
Heh. Posiadasz sporą wiedzę, dobrze wiedzieć. Jesteś pewna że 13tego? Termin cc ustalony czy coś przegapilam;)
Ja motylka kupiłam typowo do nosidełka do auta żeby dziecku główka nie latała. Od września będziemy wozić córkę do przedszkola to mały będzie musiał ze mną jeździć. Do wózka gondoli teraz podusie mam też z MINKY ale płaską.
Ja jednak po licznych przemyśleniach nad sensem wydania tych 15zl odpuscilam motylek. Kupiłam jedynie mniejszy wymiarowo minky i płaską podusie do gondoli.
Na pewno będzie juz dobrze. Nie martw się na zapas. Zdrowie dziecka to dla rodzica chyba najwieksza radość i szczęście :) Ja tez ciagle mam w głowie, żeby tylko nasze maleństwo zdrowe było i to jest najwazniejsze.
Ja znow w ciazy zrobiłam się taka odosobniona, najlepiej mi samej, nikogo w koło nie potrzebuje. Nigdzie bym najchętniej nie wychodziła, tylko siedziała sama w domu :p na początku mnie denerwowało jak mąż chciał mnie za często przytulać czy całować, teraz już trochę mi przeszło, ale jeszcze nie tak na 100%. Chyba jestem jakaś dziwna :p
Dzięki. Ja też jestem taki alienek. Mam dziwne wrażenie że pobyt w szpitalu po porodzie pomoże mi psychicznie odpocząć;) A może i moja praca codzienna w domu zostanie doceniona jak ktoś będzie musiał mnie zastąpić. Choć bardziej podejrzewam niestety że jak wrócę i zobaczę stan mojego domu to będę uciekać gdzie pieprz rośnie:D
Kiedy bierzesz ten papier od ginekologa?
I co na Małą trzeba miec? Akt urodzenia, pesel i wypelnic wnioski czy cos jeszcze ?
Jakby problemem było otrzymać papier od ginekologa to na podstawie karty ciąży może Ci taki papier wystawić położna środowiskowa jak będzie was odwiedzać z maluszkiem. Miałam tak ostatnio. Do lekarza było nie po drodze mi A wcześniej o tym nie pomyślałam. Położna mnie poratowala
Ja po badaniu..
Skurczy na ktg nie bylo.. mala tez malo aktywna,
Wiec tak.. rozwarcia nie mam wiekszego ale mala jest juz w kanale rodnym i to bardzo nisko.. stad moje bole.. powiedzial ze jest w srodku wszystko napiete i wypukle i da sie wyczuc glowke i jeszcze jeden lub kilka takich skurczy jak dzis w nocy i moga puscic wody ;) te bole z podbrzusza prądowe w dol to skurcze..
Mala ma ok 3000g ;) dokladnie jej nie zmierzyl bo jest za nisko juz ;)
Dobre wieści. To czekamy na Michasie;)
Ja już tylko odliczam te 3 tygodnie i chce już malutka mieć przy sobie, będę miała zajęcie i w końcu będę codziennie szczęśliwa i uśmiechnięta, bo ostatnio te moje hormony tez dają popalić, zmiany nastroju, krzyczę na mojego itd...
W nocy to nie wiem, bo nawet jak wstaje co 1-2 h na siku to taka jestem zaspana, ze nawet nie zwracam uwagi hah ale od rana ciagle pada i super ;) aż mam ochote dziś dokończyć prasowanie i poczytać nowa książkę :)
No te hormony są paskudne A jeszcze po porodzie trochę nam pouprzykrzają życie... ja jestem szczęśliwa że za tydzień mogę legalnie rodzić ;) Jeszcze za tydzień akurat na 3 dni przyjeżdżają dziadkowie mojego z Bolesławca i w sumie chętnie rodzilabym właśnie wtedy. Byłabym spokojniejsza o nich wszystkich że babcia trzyma swoją kobiecą rękę na pulsie ;)
Dokładnie. Nawet 2-3 tyg przed. Wiadomo każdy organizm i ciąża inna i to nie jest reguła ogólna, ale najszybciej do porodu to już by było gdyby wody nagle odeszły, wtedy już na bank się zaczyna :D
No opcja z wodami najlepsza. Ja mam za sobą dwa różne porody i jestem ciekawa jaki będzie ten. Niemniej zdziwił mnie ten czop. Było go niewiele ale konsystencja jednak jednoznaczna ;) A Ty jutro odbierasz to ktg?? Chyba całymi dniami bym pod tym leżała gdyby lekarz mi zaoferował;)
To ja już w ogóle hahah, najchuj***** hahah bo nigdy mnie takie czynności nie kręciły i nie ciągnie mnie narazie do tego. Może jakbyśmy mieli większe mieszkanie itd albo nie wiem xd
Przetwory nie klasyfikują jakości pani domu ;) wierzę w to :D ja nie przepadam za przetworami i sama nie robię. Nawet nie wiem jak miałabym się za to zabrać A poza tym jestem kura domowa pierwszej ligi :) ale chyba w dobrym znaczeniu tego słowa.
Nie martw sie, ja tak tez mam z ta samotnością. Dobrze, ze mam tutaj forum i was, bo tak to masakra jakaś, chyba bym zwariowala. Bo niby wiem, ze Bartek pracuje, stara się jak może i po pracy tez dużo robi i załatwia itd, ale często czuje jakby miał mnie w dupie tzn ciagle jest tak jakby on.. ja siedzę w domu jak ta kura domowa cały dzień i coś tam ogarniam w mieszkaniu żeby było czysto, wyprane, wychodzę z psem, śmieci. A on jak wróci to zje odpocznie i np ostatnio dzień po dniu ciagle miał jakieś swoje zajęcia tzn tutaj na kosza pojechal, tutaj z kolega i przy aucie to 4 h czekałam jak debilka w domu.. tutaj w piwnicy po 3 h siedzi i rzekomo niby to dla nas robi ale to tam będzie jego studio te muzyczne swoje.. wiec jakie to tam dla nas.. jedynie tyle ze wózek mogę tam już mieć małej przykryty filia bo już jest czysto i porobione.

Eh no masakra. Dlatego już jak szalona odliczam te 3 tyg i chce mieć mała przy sobie, przynajmniej sobie z nią „pogadam” i będę miała kim się opiekować
No wiesz, zdziwiłas mnie. Nie wiedziałam że akurat Ciebie takie myśli dopadają. Ja nie będę się zgłębiać w szczegóły mojego małżeństwa i związku ale wymyśliłam ostatnio że czas rozruszać się intelektualnie również i trochę pożyć inaczej. Planuje od października iść do szkoły na rok. Zajęcia tylko raz w miesiącu przez weekend i myślę że sobie beze mnie w domu poradzą. Tzn mój zrozumie że nie jest pepkiem świata. A i dzieciom dobrze to zrobi. Ponoć nieużywany mięsień zanika więc zdecydowanie czas zatroszczyć się o mózg matki polki;)

Ostatnia edycja:
reklama
A właśnie.. dziewczyny są promocje na staniki w h&m, tylko że chyba w sklepach stacjonarnych, bo na stronie nie widziałam ich w takim cenach. Wczoraj za dwupak zapłaciłam 30 zł. Tylko, że ja szukałam takiego miękkiego do karmienia do szpitala i żeby móc w nocy też w nim spać. Po taki na wyjście muszę się wybrać po porodzie, jak będę znać rozmiar swoich piersi.

Dziękuję. Pewnie racja że to przez te relacje

Pewnie racja że to przez to. Dziękuję.

Heh. Posiadasz sporą wiedzę, dobrze wiedzieć. Jesteś pewna że 13tego? Termin cc ustalony czy coś przegapilam;)

Ja jednak po licznych przemyśleniach nad sensem wydania tych

Dzięki. Ja też jestem taki alienek. Mam dziwne wrażenie że pobyt w szpitalu po porodzie pomoże mi psychicznie odpocząć;) A może i moja praca codzienna w domu zostanie doceniona jak ktoś będzie musiał mnie zastąpić. Choć bardziej podejrzewam niestety że jak wrócę i zobaczę stan mojego domu to będę uciekać gdzie pieprz rośnie:D

Jakby problemem było otrzymać papier od ginekologa to na podstawie karty ciąży może Ci taki papier wystawić położna środowiskowa jak będzie was odwiedzać z maluszkiem. Miałam tak ostatnio. Do lekarza było nie po drodze mi A wcześniej o tym nie pomyślałam. Położna mnie poratowala

Dobre wieści. To czekamy na Michasie;)

No te hormony są paskudne A jeszcze po porodzie trochę nam pouprzykrzają życie... ja jestem szczęśliwa że za tydzień mogę legalnie rodzić ;) Jeszcze za tydzień akurat na 3 dni przyjeżdżają dziadkowie mojego z Bolesławca i w sumie chętnie rodzilabym właśnie wtedy. Byłabym spokojniejsza o nich wszystkich że babcia trzyma swoją kobiecą rękę na pulsie ;)

No opcja z wodami najlepsza. Ja mam za sobą dwa różne porody i jestem ciekawa jaki będzie ten. Niemniej zdziwił mnie ten czop. Było go niewiele ale konsystencja jednak jednoznaczna ;) A Ty jutro odbierasz to ktg?? Chyba całymi dniami bym pod tym leżała gdyby lekarz mi zaoferował;)

Przetwory nie klasyfikują jakości pani domu ;) wierzę w to :D ja nie przepadam za przetworami i sama nie robię. Nawet nie wiem jak miałabym się za to zabrać A poza tym jestem kura domowa pierwszej ligi :) ale chyba w dobrym znaczeniu tego słowa.

No wiesz, zdziwiłas mnie. Nie wiedziałam że akurat Ciebie takie myśli dopadają. Ja nie będę się zgłębiać w szczegóły mojego małżeństwa i związku ale wymyśliłam ostatnio że czas rozruszać się intelektualnie również i trochę pożyć inaczej. Planuje od października iść do szkoły na rok. Zajęcia tylko raz w miesiącu przez weekend i myślę że sobie beze mnie w domu poradzą. Tzn mój zrozumie że nie jest pepkiem świata. A i dzieciom dobrze to zrobi. Ponoć nieużywany mięsień zanika więc zdecydowanie czas zatroszczyć się o mózg matki polki;)
Tak termin ustalony :*

Przelicz sobie dochód czy jak będziecie już dzielić na 4 członków rodziny to czy przypadkiem nie zmoscisz się w progu dochodowym. Bo we trójkę mogliście się nie zmieścić. A we czwórkę to już inaczej może być :)
500+ ma. 800 zł netto.
Becikowe 1922 zł netto.
Rodzinne śmieszne 674 zł netto... Ale tu masz złotówka za złotówkę. Czyli ile PLN ci przekroczy o tyle zmniejszone rodzinne dostaniesz. I jeśli należy Ci się rodzinne, nawet zmniejszone to należy Ci się też jednorazowy dodatek do rodzinnego 1000 zł.
Kwoty które podalam są oczywiście kwotami netto i to na osobę.
Czyli liczysz już z maluszkiem 4 osoby.
Więc np żeby dostać na oboje 500+ nie możecie we dwoje zarabiać więcej niż 3200 zł netto miesięcznie.

Czyli becikowe to co innego i ten dodatek do rodzinego cos innego ?
Jak należą się oba to powinniśmy dostac 2000 tak?
I na becikowe i na ten dodatek sklada sie w mops?

Tak wszystko składa się w mops.
A na dodatek składasz w tym samym wniosku co do zasiłku rodzinnego. Bo to właśnie jednorazowy dodatek do tego zasiłku.

Rodzinne to 95 zł do 4 roku życia. Od 5 roku życia to coś ponad 100 zł na dziecko.
I jeśli to rodzinne Ci się należy to i ten dodatek do rodzinnego 1000 zł. Ale próg dochodowy jest niski bo 674 zł netto na osobę miesięcznie

Ja mam dziś Dzien kuriera :D zapomniałam, ze czekam jeszcze na jedno zamówienie :p kolor kocyka z piórkami wydaje mi się, ze jest jakiś inny, albo na zdjęciu to inaczej wyglądało, poza tym jest tak jak miało być :)
od razu nasunęła mi się mysl czy wy prałyscie swoje kokony? I jak przecież to do pralki nie wejdzie ;o
IMG_0403.JPG

Załączniki

• IMG_0403.JPG
    IMG_0403.JPG
    2,2 MB · Wyświetleń: 290
Ja mam dziś Dzien kuriera :D zapomniałam, ze czekam jeszcze na jedno zamówienie [emoji14] kolor kocyka z piórkami wydaje mi się, ze jest jakiś inny, albo na zdjęciu to inaczej wyglądało, poza tym jest tak jak miało być :)
od razu nasunęła mi się mysl czy wy prałyscie swoje kokony? I jak przecież to do pralki nie wejdzie ;o
Zobacz załącznik 876706
Ja prałam kokon. A mam małą pralkę, bo 6kg. Prałam tak, jak ubranka dziecka[emoji4]

Rodzinne to 95 zł do 4 roku życia. Od 5 roku życia to coś ponad 100 zł na dziecko.
I jeśli to rodzinne Ci się należy to i ten dodatek do rodzinnego 1000 zł. Ale próg dochodowy jest niski bo 674 zł netto na osobę miesięcznie

Gdzieś czytałam ostatnio ze jak sie ma większy dochód to rodzinne jest zmniejszane o tą nadwyżkę.
W ogole to te progi to dramat :/

reklama
Jak idziesz do smyka i chcesz skorzystać z karty tej wirtualnej to nie musisz numeru szukać na koncie tylko wystarczy że numer telefonu podasz :*
Wiem, tam generalnie fajnie bo nie majac karty przy sobie to później można paragon dodać i licza się punkty do puzzli :)

A my nic nie dostaniemy ani 1 zl i takie super Państwo mamy :)

Do góry