reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Tak :) jeśli na drugie bądź kolejne dziecko to nic oprócz wniosku i aktu urodzenia Ci nie trzeba. Jak pierwsze to ja do mops zanosilam krerokopie umów z pracy, pit (teraz będzie za 2017 rok), akt urodzenia i wniosek. Z tym że wszystkie ksero dla nich, a oryginały do wglądu.
Na drugie więc dobrze bo nie będzie trzeba masy papierów. Jeszcze właśnie muszę wyrobić sobie profil zaufany żeby zgłoszenie do usc też zrobić przez internet.

A ja dziewczyny od kilku dni mam porąbane sny, czytałam że to może być objaw jakiś obaw związanych z porodem i nowym członkiem rodziny. Dzisiaj mi się śniło że jak się urodził synek to się pokłóciłam z mężem bo zarejestrowałam syna jako Mikołaj a nie Olek i się upierałam że tak się umawialiśmy.
Już mi się też śniło kilka razy że rodziłam w dziwnych miejscach tzn. w autobusie, pociągu czy parku.

No a dzisiaj na Mazurach się pogoda popslula także kiszka. Ale jeszcze 2 dni i wyjeżdżamy i w niedzielę będziemy w domu.

reklama
Dzięki Dziewczyny,widzę,że wszystkie nas to powoli dopada. Serio się przestraszylam. Mierzylam odległości i były nieregularne mocno. Przez chwilę co 2 min. Wypiłem dwie podwójne melisy, wzięłam magnez, 4 nospa, w sensie 2 i za 3 h znowu 2. Noc była w miarę spokojna, z jednym mocniejszym skurczem. Więc się wyciszylo. Jadę dziś z moim 3 latkiem do alergologa. Mam nadzieję,że nic po drodze się nie wydarzy.

@Ewka34 trzymam kciuki!

No ja to chyba jednak do terminu donoszę jeszcze te 3 tyg, bo u mnie nic a nic.
Jedynie jak wczoraj za dużo trochę podchodziłam tzn tu do sklepów, tu po schodach do domu x2 i to chyba tak z 5 razy łącznie to wieczorem nagle idąc po kuchni tak jakoś dziwne miałam uczucie tzn niby napieranie na pęcherz, taki dziwny ból jakiś i ja to się śmieje, ze przez to moje latanie i ADHD to nie potrafię poczuć czy to jakiś skurcz, ból czy co xd

Dzień dobry.
Ja właśnie w poradni przyszpitalnej z córkami zobaczyć jak tam po operacji u córy.
Śniło mi się dziś że urodziłam. Dosłownie czułam jak mam maluszka takiego kruchego na rękach... A potem przejrzałam się dokładnie i okazał się dziewczynka:)
Miłego dnia!

Trzymam kciuki za powodzenie ;)

Hah piękny sen :) ja od 2 dni miewam tez sny, nie o maleństwie, tak ogólnie i to mnie dziwi, bo mi się nigdy nic nie śni albo nie pamietam.

Dzień dobry :) ja dziś kontrola u kardiologa po tym holterze. A że młody goraczkuje to mój brat przyjeżdża z nim posiedzieć.
Wczoraj skończyłam robić dzemy morelkowe, a w piątek będę miała kolejne 10 kg moreli i będę robić morele w syropie [emoji7]
Siedzę nad śniadaniem i zaraz idę sprzątać.

Ewą i Mikasa trzymajcie się jeszcze :*Zobacz załącznik 876545

Daj znać jaki wynik, czy wszystko ok z ciśnieniem :)

Oj biedny, to pewnie ta pogoda. Oby szybko wyzdrowiał :) ja taka pogodę to uwielbiam, mimo lekkiej zmuly, ale jest idealnie te 18/20 stopni [emoji170][emoji173]️

Ty to załóż jakiś biznes z tymi wytworami, będziecie bogaczami, serio :D i jeszcze jak sprawia Ci to frajdę to już w ogóle.

Kiedy bierzesz ten papier od ginekologa?
I co na Małą trzeba miec? Akt urodzenia, pesel i wypelnic wnioski czy cos jeszcze ?
Zależy czy pierwsze czy kolejne dziecko :)
Ogólnie to wszystko. Dosłownie.
Akt urodzenia i pesel, wnioski, umowy o pracę i pit (teraz za sierpień jeszcze jak się wniosek składa to za 2016 rok, a za nowy okres który będzie od września czy października dokładnie nie pamiętam za rok 2017). Papier od ginekologa (na becikowe o dodatek do rodzinnego jeśli przysługuje rodzinne).
Chyba że składa się o 500+ na drugie dziecko tylko to tylko wniosek i akt urodzenia z peselem.

Ja po badaniu..
Skurczy na ktg nie bylo.. mala tez malo aktywna,
Wiec tak.. rozwarcia nie mam wiekszego ale mala jest juz w kanale rodnym i to bardzo nisko.. stad moje bole.. powiedzial ze jest w srodku wszystko napiete i wypukle i da sie wyczuc glowke i jeszcze jeden lub kilka takich skurczy jak dzis w nocy i moga puscic wody ;) te bole z podbrzusza prądowe w dol to skurcze..
Mala ma ok 3000g ;) dokladnie jej nie zmierzyl bo jest za nisko juz ;)

Oj. Połowa lipca A u mnie pod górę.
A u was jakie plany na dziś? Też u was całą noc ulewa była?

Ja już tylko odliczam te 3 tygodnie i chce już malutka mieć przy sobie, będę miała zajęcie i w końcu będę codziennie szczęśliwa i uśmiechnięta, bo ostatnio te moje hormony tez dają popalić, zmiany nastroju, krzyczę na mojego itd...
W nocy to nie wiem, bo nawet jak wstaje co 1-2 h na siku to taka jestem zaspana, ze nawet nie zwracam uwagi hah ale od rana ciagle pada i super ;) aż mam ochote dziś dokończyć prasowanie i poczytać nowa książkę :)

reklama
Na drugie więc dobrze bo nie będzie trzeba masy papierów. Jeszcze właśnie muszę wyrobić sobie profil zaufany żeby zgłoszenie do usc też zrobić przez internet.

A ja dziewczyny od kilku dni mam porąbane sny, czytałam że to może być objaw jakiś obaw związanych z porodem i nowym członkiem rodziny. Dzisiaj mi się śniło że jak się urodził synek to się pokłóciłam z mężem bo zarejestrowałam syna jako Mikołaj a nie Olek i się upierałam że tak się umawialiśmy.
Już mi się też śniło kilka razy że rodziłam w dziwnych miejscach tzn. w autobusie, pociągu czy parku.

No a dzisiaj na Mazurach się pogoda popslula także kiszka. Ale jeszcze 2 dni i wyjeżdżamy i w niedzielę będziemy w domu.
Przelicz sobie dochód czy jak będziecie już dzielić na 4 członków rodziny to czy przypadkiem nie zmoscisz się w progu dochodowym. Bo we trójkę mogliście się nie zmieścić. A we czwórkę to już inaczej może być :)
500+ ma. 800 zł netto.
Becikowe 1922 zł netto.
Rodzinne śmieszne 674 zł netto... Ale tu masz złotówka za złotówkę. Czyli ile PLN ci przekroczy o tyle zmniejszone rodzinne dostaniesz. I jeśli należy Ci się rodzinne, nawet zmniejszone to należy Ci się też jednorazowy dodatek do rodzinnego 1000 zł.
Kwoty które podalam są oczywiście kwotami netto i to na osobę.
Czyli liczysz już z maluszkiem 4 osoby.
Więc np żeby dostać na oboje 500+ nie możecie we dwoje zarabiać więcej niż 3200 zł netto miesięcznie.

Do góry