Pierniczki
1 kg mąki tortowej
2 całe jaja + 3 żółtka
1 kostka masła
1 szkl cukru + 6 lyzek
Pół szklanki miodu
5 łyżek kakao
1 przyprawa do piernika
1 cynamon
2 płaskie łyżeczki amoniaku
Kopiasta łyżka smalcu
6 łyżek cukru zarumienić na brązowy kolor na suchej patelni. Gdy się rozpuści , zalać pół litra wody i zagotować.
Mąkę (3/4 kg, resztę dosypać później), kakao, przyprawy i amoniak rozpuszczony w 1/4 szkl ciepłego mleka , wymieszać. Na to wlać gorący Karmel i gorący tłuszcz (masło roztopione ze smalcem). Wszystko wymieszać. Ubić jajka z cukrem , dodać miód, zmiksować. Dodać do ciasta i dobrze wyrobić. Odstawić na noc w chłodne miejsce (piwnica, lodówka).
Urywać po kawałku ciasta, podsypywac mąką, rozwałkować na kilka mm i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 12-15 minut. Po wystudzeniu polukriwac lub polać polewą.
Wychodzą miękkie, nie muszą leżakować .