reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🎉🎊 🌞 Sierpniowe kreski 🌞 🎊🎉

Z góry sory jak to bardzo głupie pytanie.
Kiedy właściwie czuć ból owulacyjny?
Chodzi mi o to, że to jest bardziej już w momencie pęknięcia pęcherzyka czy boli jak rośnie?

reklama
Chodzi mi o to, że to jest bardziej już w momencie pęknięcia pęcherzyka czy boli jak rośnie?
różnie. Mnie najbardziej boli dzień przed, inne w dniu owulacji, inne boli przez kilka dni jak pęcherzyk rośnie, a inną będzie boleć w ogóle po. W dodatku to nie jest stale i to, że kogoś bolało w tym cyklu przed nie oznacza, że w następnym nie zabili w dniu owu. Takie to o, bezwartościowe w samodiagnozie 😅🤷🏻‍♀️

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to. Może boleć bo rośnie pecherzyk i naciska na narządy. A może bolec po owulacji (a tak na prawdę to jest to ból okolicznej tkanki w wyniku wypływu płynu po pęknięciu, który organizm wyczuwa jako „obcy”). Ja nie mam nigdy bólów owulacyjnych/poowulacyjnych :)

też się nad tym zastanawialam. Raz mnie boli raz nie. A czesem jest po prostu nagły ból jakby ukłócie i wszystko

Mnie raz boli raz nie 🤷‍♀️ w tym cyklu bol miałam jakie 8 dni dzień w dzień, od trzech dni zaboli tylko czasem. W poprzednim cyklu ból odczuwałam przez cały cykl, z przerwami jednodniowym, więc tak jak Bolilol napisała, nie ma reguły.

Tutaj fajny filmik na temat bólu związanego z owulacja.
Ale to tylko jeden przypadek omówiony. To ze ktoś nie ma boli nie znaczy ze nie miał owulacji. Albo ból może być jak ma się duże jajeczko i jeszcze nie pękło. A równie dobrze to ból może być przez 💩 w jelitach :)

reklama
U mnie jest ból 2-3 dni już przed owulacja, i w dzień owulacji (najsilniejsze natężenie dzień przed i w samą owu), ale to bardzo indywidualna sprawa.
Sama do tego możesz dojść na podstawie testów LH ròwnolegle robionych z USG jak to u Ciebie zazwyczaj wygląda.
Ale też nie każdy cykl jest taki sam, aczkolwiek dużo objawów pokrywa się cyklicznie.

Do góry