reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowa mama

hej!!
To mnie zaskoczyłyście z tym zwolnieniem!! Ja kończę 38 tydz teraz w piątek i na ten dzień mam wizytę, a tez byłam na zwolnieniu z powodu zagrożenia porodem przedwczesnym. Wydaje mi się jednak że i tak za pobyt na zwolnieniu lekarskim i na urlopie macierzyńskim w czasie wakacji dostaniemy potem dodatkowych 6 tygodni za niewykorzystany urlop wypoczynkowy? Pewna jednak nie jestem..
Happy dlaczego ma być korzystniejsze pójście na macierzyński teraz, a nie z dniem porodu?
Pozdrawiam

reklama
To prawda- po macierzyńskim możemy wystąpić o zaległy urlop wypoczynkowy. Jeśli będziesz na zwolnieniu to do dnia porodu dostajesz zasiłek chorobowy a potem od dnia porodu masz naliczane 16 tygodni macierzyńskiego. W przeciwnym wypadku zaczyna ci się macierzyński juz teraz - mniej wolnego i mniej pieniędzy.

Do pracy i tak wrócić nie możemy mimo że są wakacje bo wtedy trzeba najpierw przejść badania u lekarza medycyny pracy który wystawi zaświadczenie o zdolności do pracy. A żaden lekarz ci teraz takiego kwitka nie wypisze. Przynajmniej tak mi to tłumaczyła moja księgowa, która jest moją dobra koleżanką i właśnie wróciła z macierzyńskiego. :)

moja dzidzia

mi się opłaca wziąść wcześniej macierzyński, bo jako nauczyciel mam obligatoryjnie teraz urlop więc muszą mi to odliczyć, a nie biorę dalej L4 żeby zus się nie czepiał bo przekroczę 182 dni na zwolnieniu a wtedy trzeba stawać na komisję i takie tam pierdoły, więc biorę macierzyński :)

no a teraz idę spać zobaczymy co mi z tego wyjdzie

Ja tez jestem na L4 i bede do konca i z tego co wiem to Zus ostatnie dwa tyg. przed porodem zalicza juz na konto urlopu macierzyńkiego. Muszę dokładnie ksiegowego popytac co i jak!!

hej!!
Gaga jeżeli jesteś nauczycielem mianowanym to możesz przekroczyć te 182 dni bez konieczności stawania przed komisją, bo wówczas przysługuje Ci 12 miesięcy zasiłku chorobowego. Ja jestem na L4 od grudnia i te 182 dni mineły mi na początku czerwca.
Happy jesteś pewna że konieczne było by stawienie się u lekarza po takie zaświadczenie o zdolności do pracy?
Prawo i przepisy w tym kraju zaczynają mnie denerwować!!!
Pozdrawiam

anecik ja niestety tylko kontraktowy :( dopiero 2 lata po studiach jestem, ale to nic nie szkodzi, akurat skończe zwolnienie i pójde na macierzyński :)
happy mi też sie wydaję że gin powinien ci dać zwolnienie, ja miałam przez dwa miesiące ot tak nic mi nie było to był 4 i 5 miesiąc ale w szkole panowałą grypa i mi gin powiedziałą że lepiej żebym w domu siedziałą niż wdychałą zarazki, potem było zagrożenie więc wiadomo że L4

coś od wczoraj mam jakieś takie dziwne bóle brzucha........

hej!!!
No Gaga to może ....... porodówka. Pełnia niebawem!!!
Kupujecie jakieś poradniki dotyczące rozwoju maluszka i opieki nad dzieckiem??
Mnie się wydaje że warto coś takiego mieć?
Co polecacie?
Pozdrawiam

Dziś w nocy obudził mnie taki całkeim niezly skurczyk. Lezałam sobie i zastanawialam się, czy budzic męża czy nie. Ale ze nie nalezę do panikar to po prostu zasnełam ;D a rano po skurczykach nie ma sladu

Ja przez pierwsza ciążę nie przeczytalam zadnego poradnika, teraz tez jakos mnie nie ciagnie. Mysle, że tak jak ja - jesli ma się doswiadczone kobietki w rodzinie to one sa super kopalnia informacji. Poradniki sa tez dobre, ale trzeba podchodzic do nich z przymrózeniem oka. Moja kolezanka cała ciażę chciała przechodzic zgodnie z "ksiązką" i panikowała jak cos troszke odbiegalo od normy a jak sie jej syn urodził to....olaboga!!!!! Chowa go wg. tabelki. Koszmar.

no to prawda z tymi poradnikami :) ja co prawda czytałam całą ciąże ale to naprawdę super mi pomogło "W oczekiwaniu na dziecko" i jest do tego ciąg dalszy "pierwszy rok z życia dziecka" a potem "drugi i trzeci rok z życia dziecka" i to mam zamiar zakupić, bo pierwsz częśc naprad jest super

reklama
Jest przepis że jak się jest dugo na zwolnieniu to przed powrotem do pracy trzeba przedstawić odpowiednie zaświadczenie o zdolności do pracy.

Gin mi nie może mi dalej dać bo ja miałam problemy z ciążą od samego początku i praktycznie od grudnia jestem na zwolnieniu tak więc w czerwcu przekroczyłam te 182 dni i musiałam załatwiać formalności z ZUSem. Mam przedłużony zasiłek chorobowy do donoszenia i mój gin mi mówi że nie może mi teraz wystawić zwolnienia na np. zapalenie ucha bo miałby problemy.

Gaga - ja trzy lata po studiach i też kontraktowy ;D A staż który zaczęłam na mianowanego mi przepada ze względu na zwolnienie i będę musiała zaczynać wszystko od początku i według nowego przepisu o stażu 4-letnim :mad: Ale to później będę się tym martwić.

Ja poradnika specjanego nie kupuję. W czasie ciąży czytałam troche magazynów dla mam - część kupiłam część podrzuciły mi koleżanki, zawsze to jakaś rozrywka jak trezba dużo leżeć ;D No i wiele rzeczy można znaleźć na forum albo podpytać doświadczone mamy na forum ;D

moja dzidzia

Do góry