reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowa mama

Olek zamiast R mówi L, poprawiam go ale widzę że próbuje i nie wie jak ten język ułożyć żeby było rrrrrr, może warto byłoby iść do logopedy na jakieś ćwiczenia, chciałam jeszcze dla pewności zapytać Was czy są też takie dzieciaki, z tego co obserwowałam równieśników to często się zdarzało wiec nic nie robiłam w tym kierunku starałam się mu pokazać jak ja mówie rrrrrrr, ale nie wiem jak mu to wytłumaczyć albo jak ćwiczyć.

reklama
Milena, młody ma jeszcze czas...Dzieci powinny prawidłowo wypowiadać głoski przed pójściem do szkoły. Oczywiście w przedszkolu logopeda powinien na to zwrócić uwagę. Ewentualnie skierować do przychodni.
Mój też jeszcze nie wymawia sz, cz, ż, dż. Nie przejmuję się tym. Ma jeszcze czas...

U nas jest tak - Ania mówi: "nie kulka tylko kulka" (która gdacze u sąsiadów w kulniku). Chyba większość 4-latków nie mówi rrrr ale znam chłopczyka, który przegina w drugą stronę, czyli u niego jest brok zamiast blok. Macie w przedszkolu logopedę? Co inne mamy na to R?

Maria miała spotkanie z logopedą i mogłam z panią porozmawiać - r to nawet do 7 roku a z sz, cz i itd to jeszcze rok.:tak::tak:
Tak więc jest jeszcze czas.

Maria mówi za to strasznie niegramatycznie, ja nie wiem, może to ja tak mówię :zawstydzona/y:, czasami to muszę innym tłumaczyć co ona powiedziała :eek:

My tez juz po bilansie. Damian ma 109 cm wzrostu i waży 17.600. Poza tym wszystko w porządku. R wymawia ładnie od początku,

Dzidzisie jeszcze nie ujawniła, na każdym usg sie chowa. Następne bedę miała 11 września moze wtedy bedzie wiadomo.

hej
co do przedszkola to pierwszego dnia był straszny ryk i babcia nosiła go przez pół drogi do przedszkola, ale wczoraj i dziś rano było OK....
Z tym wymawianiem R jest tak że dzieci mają czas do 7 roku życia jak któraś z Was pisała i jak coś to pracują z logopedą. W pierwszej klasie podstawówki robione są przesiewowe badania logopedyczne.

reklama
potrzebuje pomocy "informatyka" jak plik w z pdf zamienić na worda?

NIe wiem czy nie za późno - jak jest zabezpieczony przed kopiowaniem to chyba nie ma takiej możliwości. My tak w pracy robimy, że zamieniamy plik word na pdf bez możliwości kopiowania, można go tylko drukować, żeby ludzie nie wykorzystywali plików niezgodnie ze swoim przeznaczeniem :sorry:

U nas ostatnio jest ryk jak odbieram Marię z przedszkola bo ona nie chce wracać do domu (najpierw nie chce iść do przedszkola ale nie ma wtedy jakiś płaczów). DO tego Maria nie chce jeść tego co jej gotuję :eek:

Do góry