reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowa mama

anda eeeeeeee to jaka tam nadwaga ;), jak na cycorku to niunia sama sobie reguluje ile amciu potrzebuje, /ale mi sie zrymowało/
a nam się udało pobrać siusiu za pierwszym razem, tylko coś tam pływa, pewnie trochę kremu, moze tak być?

reklama
Żużaczku, z soczkami i innym żarełkiem jest tak, że jeżeli napisane, że od 5. miesiąca, to można dawać jak tylko maluch skończy 4 (tak mówi nasza doktor). I generalnie jest tak, że przez 4 pierwsze miesiące nic poza mlekiem i ew. herbatką. Ale Hipp jest inny niż wszyscy, bo pisze, że od czwartego miesiąca, a obok drobnym druczkiem, że od skończenia czwartego. Na soczku niby jest napisane, że od 4. m-ca, a na ich stronie internetowej, że po skończonym 4. Wstrzymaj się, póki Witek nie skończy 4.

goga dzieki, teraz mam jasnosc.
Bylismy dzis na pobieraniu krwi. Witek bardzo bardzo dzielny, panie bardzo bardzo sympatyczne! Już nas tam znaja :D. Od razu powiedziały, ze mniej zażółcony.UF! Jutro wyniki a w sobote jedziemy do Bielska do tesciów i do pediatry.

Znowu swój domek zobaczę.... już krokwie kładą. :D

hej!!
My na pupcie używamy linomag a jak coś się dzieje to alantan plus albo sudocrem do kąpieli balneum hermal plus..
Agniecha25 asymetria wychodzi w badaniu lekarskim... a jak kładziesz na brzuszku to widac jak dziecko przechyla sie na jedną stronę... Jeżeli u Twojego maleństwa to tylko główka to się nie martw... z czasem będzie odwracać główkę na tą mniej lubianą stronę gdy zainteresukję je coś ciekawego ... tak jak i mój Tomcio teraz robi...
Żużaczku moja koleżanka podawała już zupki w 4 mies. Zerknij do lipcówek bo coś o tym pisały...
Mój syncio strasznie się ślini!!
Pozdrawiamy

Przy podawaniu leków nie należy się sugerować tylko wagą niemowlaka ale rowież jego wiekiem. Wydaje mi się, że co do podawania innego jedzonka niż mleczka również. Tak załatwiła synka kolezanki lekarka-konował, dała lek wg wagi ( a chlopczyk był gigant) nie biorąc pod uwage wieku. Dziecko było baaaardzo chore.
Czy jakiś nasz bobas ma ciemieniuche na główce. Bo mój chyba ma. Kurde co z tym robić, zapomniałam spytac pediatry. Może coś wiecie na ten temat. I jeszcze jedno pytanko do mam chłopczyków. Co robicie z sisiorkami? Bibiemu robi się stulejka i musze przy kąpaniu ściągać skórke. Lekarka jak wczoraj pociągneła to aż do krwi, myslałam, że zemdleje. Ja wcześniej też ściagałam ale zasłabo podobno to trzeba tak fest, żeby dziecku oszczędzić później zabiegu. Monika

monika Witek miał ciemieniszke na brewkach. smaruje sie toto oliwka a potem jak sie zacznie złuszczac to wyczesuje.
Co do stulejki to bogucha ja miał. dziwne troche, ze juz teraz pediatra kazała ci sciagac napletek. Dla mnie tołkowano, ze od 3 miecha bo wczesniej moze sie stan zapalny zrobić. Co lekarz to opinia. I robilam to w kapieli ale bardzo delikatnie Bardzo dobrze jest przemywac codziennie naparem z kory debu - zapobiega stanom zapalnym.

U nas lekarz absolutnie zabronił odciągania napletka i nie pozwolił aby ktokolwiek próbował to robić !!!! Nie wolno i już.
Choć widziałam jak baba w przychodni delikatnie próbowała... ale zaraz zostawiła.
A z ciemieniuszką to tak jak radzi Żużaczek. Mojemu czasem pojawia się na brewkach i małe "placuszki" na główce. Oliwka i po kłopocie...

reklama
Aha, Żużaczku, dzieciom karmionym tylko piersią zaleca się podawanie czego kolwiek innego po skończonym 5 czy 6 miesiącu.
A dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym i przy karmieniu mieszanym można podawać po skończonym 4 miesiącu. Pamiętam, że Gabie zaczęłam dawać soczki i inne dania dopiero jak miała ponad 4 miechy ( karmiłam wtedy i piersią i sztucznym, a w piątym miesiącu Gaba sama się odstawiła od cyca).
Takie są zalecenia.
Indywidualna sparwa.
Ale wydaje mi się, że przy karmieniu naturalnym chodzi o to aby mleczko mamy było jak najdłużej ( do 6 miesiąca ). Dzieciom, którym podaje się za wcześnie inne produkty mają większe problemy żołądkowo-wątrobowe. No i przede wszystkim większa jest możliwość na alergię pokarmową.
Ja się bardzo z tego cieszę, że udało mi się z karmienia mieszanego przejść na naturalne. Powalczyłam o mleczko i się udało i będę walczyć tak długo ile się da. A z innym jedzeniem nie będę się spieszyć. Tak najwygodniej.
Takie jest moje skromne zdanie.

Do góry