reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest jestem zatrudniona na pół etatu za 8.30 na godzinę ale wiadomo pracowałam więcej niż cztery godziny dziennie teraz się zastanawiam jak będę miała płacone L4 czy to będzie jakaś średnia moich wypłat czy bite 4 godziny razy 8.30 odjąć podatki i inne składki.Proszę o pomoc bo nie wiem,ostatnią wypłatę dostałam za ale pracowałam do 12 grudnia normalnie i nie wiem jak to jest.Może któraś z was wie.

reklama
witajcie dziewczęta

Mygdu - bardzo mi przykro, nie poddawaj się, na pocieszenie (choć marne) napiszę Ci, że ciotka mojego męża poroniła 9 razy, miła już wcześniej syna, lekarze jej mówili, żeby już sobie dała spokój ale ona (dość dosadna babka) powiedziała, że ku...wa urodzi i koniec - i za 10 razem się udało.. Nie można się poddawać, choć to wiele kosztuje..

czołem nowe Kaśki ;-)

Olga - Ty to faktycznie jesteś Olga Dobro Dobro.. Już Ci dziewczyny nawrzucały to Ci oszczędzę, podsumowując tylko - to przecież ZUS Ci będzie płacił, czyli my wszyscy z Tobą samą na czele a nie szkoła, więc o co kamam??!

Cornelka - Natka dostała od crzestnej bardzo oryginalne (wydrukowane z neta) zdjęcie swojej patronki w małej ramce z opisem na odwrocie kim była i czego patronką jest - myślę, że to niedrogi, pamiątkowy i ładny prezent.. O taka:
1-1.jpg

Mart - my właśnie skończyliśmy przygodę z Ikeą - nasza kuchnia to Faktum Fagerland z blatem Pragel imitacha kamienia, jestem kontent ;-)

Sempe - rwa kulszowa, uuuu.... to nieźle Cię pogięło...zdrowia!

a ja tak pojawiam się i znikam, bo przywaliła mnie robota i juz mi niedobrze od niej..

Anulka zasadnicze pytanie czy za te ponad 4 h masz płatne legalnie czy pod stołem?W jaki sposób rozliczany jest ten nadmiar godzin?
OlgaQ walcz o swoje, ja też zawsze chciałam załatwiać wszystko polubownie, ale ludzie tylko to wykorzystują, tak jak ta Twoja szefowa. wie że nie może Cię zwolnić to przekazuje Ci informację w taki sposób żebyś sądziła że ma takie prawo i żebyś złożyła wypowiedzenie. Niestety jak złożysz wypowiedzenie to ma ono moc prawną.W Twojej sytuacji najważniejsza jest Twoja rodzina i nie stać Cię na to by być dobra i się poświęcać. Pracodawca płaci tylko za pierwsze 33 dni chorobowego w danym roku, potem już ZUS. Także przede wszystkim ani TY ich nie wykorzystasz, bo to Twoje prawo do macierzyńskiego i chorobowego, ani nikt przez to nic nie straci. Tym bardziej nie mogę zrozumieć Twojej szefowej-kobiety dlaczego tak chciała Cię wykorzystać. Ona postępuje nie fair, a ty moja droga tak nie postąpisz nie składając wypowiedzenia-Ty zachowasz się w porządku i zachowałaś się mówiąc jej już teraz, żeby miała czas kogoś sobie znaleźć.

Jeżeli tak to dostaniesz średnią z 12 ostatnich miesięcy, jeżeli pracujesz krócej niż 12 miesięcy to oczywiście średnią z tych miesięcy ile przepracowałaś.

ta ze szkoły to nie jest moja szefowa :) wyjaśnię - bo używam dwóch pojęć w określeniu do dwóch różnych osób, chcę żebyście wiedziały o co chodzi :)

pracuję w dwóch miejscach - i osoba którą nazywam szefową to kierowniczka i właścicielka apteki, w której pracuję od 3 lat i już jeden macierzyński u niej zaliczyłam :) to super babka, zawsze mi pomaga, choć sama ma ciągle jakieś kłopoty to zawsze idzie na rękę. I u niej będę mieć normalnie L4, tylko kasę dostanę dopiero z Zusu bo jej nie stać na to żeby mi nagle dać całą wypłatę za nic (teraz dorabiam u niej na umowę-zlecenie na wychowawczym)

druga sprawa to szkoła, i jej kierowniczka (jest jeszcze dyrektorka której nawet nie widziałam - nie wiem kto tam wszystkim rządzi ale we wszystkich sprawach gadam z tą kierowniczką, no i jest jeszcze jakaś tam księgowa, kadrowa czy ktoś kto się tam wszelkimi dokumentami i umowami zajmuje) - no i to ta kierowniczka szkoły mi robi problem, nie nazywam jej moją szefową

i tak jak mówicie - nie dam się zrobić :) powiem jej że przecież ZUS mi będzie płacił a nie ona i że mi się to należy i że wypowiedzenia - z całym szacunkiem - nie złożę. I tyle :) przekonałyście mnie :)

Dziekuje za odpowiedź bo byłam przerażona że dostane około 400zł tak to może 650zł to nie chodzi o kokosy ale żeby na lekarzy i leki było a zus płaci w terminie wypłaty na konto tak jak zakład pracy czy jeszcze inaczej własnie mam równy rok przepracowany a umowe muszą mi przedłużyć do czasuporodu bo mam do 30.marca tego roku ciekawe czy należy mi sie macieżyński

reklama
Do góry