reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Katjusza, masakra dzisiaj z pogodą, ja dziś w kancelarii to nawet się wysikać nie miałam kiedy, czas do 14 mija błyskawicznie. Teraz Ulcia śpi, a ja pranie, obiad, odkurzanie, a jak pójdzie spać to robota dalej i szykowanie słodkości na jutro;-) Kurcze, jutro znów czwartek:-( ale ten tydzień leci za tygodniem. No gratuluje Wikusowi to dzielny chłopak jest:-) A jaki to projekt?
 
reklama
Co tu dzis tak pusto.Nawet udalo mi sie nadrobic dzisiejsze posty-az dwa.
Wszystkie pewnie paczki i faworki pieka;-)A ja nic nie pieke bo nie mialby mi kto zjesc a sama nie bede sie tuczyc.Kupie jutro paczka sobie, Luizce i bedzie git.A u mnie dzis od rana sypal snieg i to taki gruby ze przez pol dnia z 7 cm spadlo.Akurat po poludniu mialam szczepienie Milenki.Myslalam ze ducha wyzione zanim sie doczolgalam z wozkiem przez ten snieg do internusu i spowrotem.No ale juz mam do lipca spokoj ze szczepieniami.
Irisson ale super chlebus ci wyszedl.Fajnie ze wrzucilas przepis.U mnie w sklepie ciagle chleba brak.W akcie desperacji wyprobuje twoj przepis i nie bede sie stresowac ze umre z glodu;-)
 
Doti my doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu kupować, bo serio zero roboty, a chleb nam na 2 dni starczył, po 2 kromkach byliśmy oboje najedzeni :-) właśnie wstawiłam kolejny, zaraz idę robić ciasto śliwkowe na jutro, jak wyjdzie wrzucę też przepis, a co !:-D
 
Irisson, normalnie jakbyś wiatru w żagle dostała. Jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twoich dokonań kulinarnych. Ten przepis na chleb, który wrzuciłaś - super. Pytanie z serii głupich - jak odmierzasz 7 g drożdży? Niestety waga mi kiedyś spadła i się zepsuła, od tego czasu nie kupiłam nowej, więc chciałam dopytać, jak Ty robiłaś. Poza tym... ten chleb świetnie urósł. I można z nim kombinować, np. później dodawać słonecznika, siemię lniane, pestki z dyni, co kto lubi :)

Czekam więc na dalsze Twoje przepisy :)

Ja dziś miałam pracowity dzień - odkurzanie, mycie podłóg, aktywna zabawa z Lilą, ogólne ogarnianie mieszkania, bo od kilku dni coś nie mogłam się za to zabrać. Jak uśpię małą, to chyba padnę :)
 
MieMie ja zmarnowałam prawie 2 tyg. w szpitalu, stąd po prostu chce mi się robić :-) a te suszone drożdże, to mąż kupuje w saszetce odmierzone 7g :-)
 
MieMie, polecam chleb na zakwasie to dopiero zdrowie i pychota, drożdże od czasu do czasu, ja piekę z tej strony Pracownia Wypieków, wszytko sprawdzone:-) warto potem kupić sobie koszyk do wyrastania chleba i garnek żeliwny w tym się dopiero piecze.
 
Ja po chlebie na zakwasie mam mega zgagę... Nie mam nigdy, ale wystarczy kromka chleba na zakwasie i pali niemiłosiernie...
 
ja przy okazji chleba, dowiedziałam się że moja teściowa robiła podobny cały okres męża podstawówki, co dziwne, bo teściowa piec i gotować nie lubi, mąż stwierdził, że mu to dzieciństwo przypomina i zachwycony :-) muszę się jej dopytać jak ona robiła :tak: ah to ciasto, to mąż mówi, ze idealne na spód od pizzy, a to męża specjał więc chyba wie co mówi :-)
 
reklama
k8libby, pewnie masz tak po żytnim jak większość, spróbuje zakwasu pszennego, orkiszowego ja taki głównie robię.

A spód do pizzy tylko z krupczatką i ze świeżych drożdży, cieniutkie ciasto. Nawet szwagierki narzeczony Wloch mówi, że u nas smakuje jak w pizzeri we jego Milano.
 
Do góry