reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2012

morfologia to pobranie krwi, glukoza to wypicie glukozy i potem pobranie krwi, vdrl to ja juz nie pamietam co to bylo, tsh tez nie pamietam, grupa kriw no to wiadomo pobranie. Na pewno musisz miec na czczo poniewaz glukoze pije sie na czczo. Byc moze wystarczy im duza probowa. Mi 2tygodnie temu pobrali 4wielkie probowki :/ ech... czego sie nie robi :)

reklama
karenm musisz być na czczo. A glukozy nie będziesz piła, bo pewnie masz zlecone zwykłe stężenie we krwi, a nie po obciążeniu. Glukozę pije się dopiero gdzieś w połowie ciąży.
Vdrl to badanie na kiłę, a TSH - tarczyca.

Mnie też czeka to pobieranie krwi, jeszcze na czczo, nie wiem czy im tam nie zemdleję. Ale dostałam tylko grupę krwi i jeszcze jedno, a toksoplazmozy i całej tej reszty nie... Dziwne... Może później dostanę? I te badania muszę zrobić 2-3 dni przed kolejnym USG, dopiero w 11 czy 12 tygodniu. Nie wiem czy to normalne że tak późno.

Ehh też się zastanawiam w jaki sposób pojadę na badania rano i na czczo bo jak czegoś nie przekąszę rano to wymiotuję. O mamusiu no laboratorium jest chyba czynne od 7:30 ale zawsze kolejka moherów tam okupuje już pewnie od 7:00. No nic pojadę z samego rana i wezmę jakąś bułeczkę albo herbatniki i jak wyjdę z gabinetu to od razu zjem. Może nie puszczę tam pawia w kolejce:szok: o tym że ktoś mnie przepuści nawet nie marzę, jeszcze pewnie mohery przede mnie będą się chciały wkręcić bo im Moda na sukces ucieknie:cool:

Ja się wybieram na badania w piątek. Dostałam skierowanie na 12 badań na raz: morfologia, HBsAg, toxoplazmoza IgM i IgG, syphilis, hiv i jeszcze kilka innych z krwi, do tego mocz, wymaz z pochwy (nie pamiętam teraz na co) , i obciążenie glukozą od razu 75 g ze względu na to że w poprzedniej ciąży miałam cukrzyce. Najbardziej obawiam się tego obciążenia, problem jest żeby w szóstym m-cu wypić tyle glukozy i nie zwymiotować a co dopiero teraz na poczatku ciąży z mdłościami...

Mi polozna pobrala 4 srednie probki krwi na podstawowe badania jak grupa i przeciwciala, hiv, syfilis i jeszcze pare innych, nawet sie nie wczytywalam. Ale nie musialam byc na czczo, w poprzednich ciazach zreszta tez nie. Ciekawe... co kraj to obyczaj...:confused:

Sprobuje pokombinowac z datami i moze wstawic jakis suwaczek, trzymajcie kciuki heh.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry