reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2009

Hmmm Rubi ty mnie nie wkurzaj to po jaka chol*** kupowałam pchacza co. A tak na serio przeciez nie puszcze go zaraz zeby latal caly dzien za pchaczem. Miłosz własnie rozpoczął przygode z chodzeniem przy meblach radzi sobie cąłkiem niezle zwazywszy ze jest poczatkujacy. Chodzenia za raczki w ogole odpada bo nie ma najmniejszego zamiaru tego robic. A wiesz wolalabym jednak zeby cale zycie jednak tylko bokiem nie chodził. heheheh zartuje. Chyba troche zabawy z pchaczem zaraz mu nie zaszkodzi, prawda Chogata??

Iwonka bardzo mi przykro z powodu taty te nasze polskie szpitale brakuje słow...A sam ten zabieg.... niestety jest dosc nieprzyjemny to cos na podobe gastroskopii tylko brrr pchaja nizej. sasiadka miala i bardzo zle sie po tym czuła mam nadzieje ze twoj tata lzej to przejdzie

Rubi za malo 10kg?a miesci sie w centylach?Mi sie wydaje ze dobrze ale to chyba co lekarz to inne zdanie bedzie

reklama
Kasia :-) chodzi o to żeby nie przyspieszac tego chodzenia :-) do 18 mż mamy czas ;-) pani dr powiedziala ze wazniejszy niz czas kiedy dziecko zacznie chodzic jest wzorzec... moze Miłoszek od razu bedzie pięknie stawiał stópki??? Moze on cały czas mysli jak to zrobic i jak będzie pewien ze potrafi to... ucieknie matce :-) :-D

pchacz jest dobry dla dziecka choc Monika bawiła sie kolo niego ze 2 miesiące, wkładała klocki do sortera i takie tam, ale ze za tym moza iść obczaiła niedawno ;-)

a 10 kg to chyba dobra waga jak na laseczkę ;-) nic nie mówili a ja nie pytalam... w ciągu 2 miesiecy przybyło jej 700g - ja jestem zadowolona :-) zaraz sprawdze na siatce centylowej jak to wygląda :-)

Piwonia :-) my na to koślawienie mamy zalecone raczkowanie i chodzenie bokiem ;-) 2 miesiace temu kolślawiła obie stópki - teraz tylko prawą i to nie zawsze...czasem uda jej się zrobic kilka kroczków z rzedu stawiając obie stópki prosto ;-)

Ostatnia edycja:
Iwona, strasznie to przykre co piszesz z tatą. Cóż powiedzieć? Polska rzeczywistość szpitalna...:(

Monia ma jak najwięcej raczkowac i chodzic bokiem bo wtedy wyrabiaja sie prawidłowe wzorce... a Monia jak chodzi za raczki czy za pchaczem to koślawi prawą stópkę...

kontrola za 2 miesiace :-)

Nie dałam rady odpowiedziec na smsa, bo auto prowadziłam, jeno 1 okiem na czerwonym przeczytałam..;-) Więc teraz piszę - cudowne wieści!!! Brawo Monika!!!!!

Czy któraś z Was wie, do kiedy dziecko ma czas na siedzenie? Nie mówię o siadaniu, ale o siedzeniu, bo o tym 18 mies z chodzeniem to wiem. U mojego Franka byłoby to więc max 23 mies.

jak to z siadaniem to niestety nie wiem;
co do chodzenia, to nam lekarz mówił, że do 14 m-ca dziecko powinno podjąć próby, ale absolutnie nie należy tego przyspieszać; Kasia moja córcia też roczku nie przedrepta, dopiero na koniec lipca pierwszy raz wstała - widać takie jest jej tempo i już:) a mi wcale się nie spieszy, bo już teraz mam spore zamieszanie z tym jej wstawaniem...
rubi gdzieś czytałam, że optymalnie jest, jeśli na roczek maluch potroi swoją wagę urodzeniową; jak dla mnie, Monika ma świetną wagę; a moja za małą aktualnie, niestety:/
no i muszę lecieć, bo sobie zaraz panna swoją jedyneczkę wybije!!!

Aga ja slyszalam ze do roku takie zwykle dziecko nie wczesniak powinno samo juz siadac jak nie siada to powinno sie zglosic do lekarza. Ale ty chyba nie masz co porównywać tylko ćwiczyc zeby stało sie to jak najpredzej.

Andariel to choc sami nie bedziemy nie przedeptani choc wierze w mojego syna ze pokaze mamusi ze jednak umie chodzic:))No ale jak nie przedepta to trudno na siłe nic robic nie bedziemy

Aga :-) dzięki choć ja akurat mam hamować osiągnięcia :-) ale matka wcześniaka ciut inaczej do tych spraw podchodzi ;-)
z jednej strony panika a z drugiej luzik ;-)

andariel ;-) dobrze mówisz - na pierwsze urodziny dziecko powinno potroić masę urodzeniową - poniewaz ja humanistka to musiałam uzyć matematycznego mózgu zastępczego czyli kalkulatora... Monia powinna wazyc 11 130g... ciut jej nie wyszło z potrojeniem ale za to Jasiek urodził się z wagą 3030g a na roczek ważył...12 000g :-) więc wszystko w rodzinie zostaje a poza tym dobrze Monia trzyma linię ;-)

Kasia ;-) Monia też nie przedeptała roczku :-)

E tam z waszym potrajaniem jedni sa chudsi drudzy grubsi. Miłosz jak sie urodził to wazył 4kg to musi na rok wazyc 12kg? Ba nie bedzie bo ma kolo 11 a jak zacznie chodzic to jeszcze ciut spanie a kurcze co jak co na zbiedzonego nie wyglada. Modeleczke masz i tyle, zaraz nam tu Aga w depresje wpadnie skoro Franek nawet 8 nie wazy a wage urodzeniowa poosmiorzyl

Witajcie dziewczyny

Oj sporo mnie nie było i wybaczcie nie nadrobie wszystkiego :-(Byłyśmy w pieknym spokojnym miejscu, i nawet wypoczełam :tak:

Serdecznie dziękujemy za życzenia roczkowe, buziaki od Karolinki dla wszystkich ciotek z bb :tak::tak::tak:

troszke poczytam ale pewnie za wiele to mi mój brojek nie pozwoli , zdjęcia później na T ;-)

Miło znów być z Wami dziewczyny :tak:

aaaaaaaaa Aluta ma opszczypaną pisiorke!!! nie wiem jak to się stało:no::no::no: myśle co by tu mogła nowego zjesc by miała ostry mocz ale nic od dłuzszegoo czasu je to samo:no: smaruje sudokremem, zaraz do wanny ja włoże niech się moczy biedna moja!

i Alutka tez na roczek nie potroi swojej wagi:no:, wazyła 3800 a teraz 9kg a roczek za 2tyg, je tak dużo ale kupsko wali 3razy dzienne wiec jej nic nie zostaje:-D

reklama
Do góry