reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Witam Was Rusałeczki w to wtorkowe przedpołudnie:-)

Sylwia jesli chodzi o mycie butelek to ja czytałam juz w kilku czasopismach i książkach, że butelki myje sie w wodzie z mydełkiem dziecięcym i płucze pod wodą.Oczywiscie nie zapominamy o sterylizacji przed każdym użyciem;-)

reklama
jeszcze tylko słóweczko do Natalki:-)Kochana czytamy Twoje posty, ale w nawale informacji czasami po prostu zapominamy sie do nich odnosić.Dzieki za info o dzidzi;-)

Hej dziewczyny:-)
moimi dolegliwosciami 3 smestru to bedzie chyba wieczna sennosc,normalnie mam wrazenie ze moglabym spac caly dzien:baffled:
co do tego mycia butelek to tez jestem ciekawa,ale mydlem????ojej dziwnie troche:eek:z reszta czytalam gdzies ze jak kobieta ma pierwsze dziecko i smoczek spadnie na ziemie to go dokladnie czysci i sterylizuje,przy drugim dziecku,smoczek tylko oplucze w gorącej wodzie a przy trzecim to ewentualnie pod zimna woda i sama oblize hihihih,ja nie wiem ale mam wrazenie ze az taka sterylizacja dokladna nie jest konieczna,nie mozna dziecka tak calkiem izolowac od zanieczyszczen i bakterii bo potem beda jakies dziwne alergie itp.nie wiem...ale takie jest moje zdanie,oczywscie nie mowie zeby wychowywac w brudzie,bron boze,ale az takie chuchanie i dmuchanie to chyba nie wyjdzie najlepiej:-)

jade zaraz po moje wyniki,czekam tylko az moj Artur przyjedzie bo nie chce mi sie samej jechac...jak to jest?po wypiciu glukozy prawidlowy wynik cukru to do 140 jest tak???pozniej napisze jak mi wyszlo

Cześć mamusie!
Właśnie sie obudziłam i nadrabiam zaległości, wtałam dziś koło 7mej odprawiałm męzusia do pracy i jakoś tak jak w pierwszym trymestrze musiałam iśc spac. Czuje sie dziś troche lepiej choc brzuch dalej boli. Ja mysle ze mój maly tez jest głowa w dół. Dzis szkoła rodzenia ale pewnie niebede mogła wykonwac wszystkich tych cwiczeń. U nas pogoda super niejest gorąco troche popadało az chce sie oddychać. To tak w skrocie by Was niezanudzac.
Jakie pieluszki pampersy new born czy hagisy new born niewem czy dobrze napisałam?
Janbor dzieki z czytasz:-D
Madeline ja tez czuje teraz kazdy ruch niesą to juz kopniaki ale wiercenie sie czkawka
KasiuWie a jak przyjeli Ciebie na obronie ze wzgledu na twój stan było łatwiej? pytam bo sama mamobrone 2lipca az sie boje:szok: co o bedzie a wynik cukru do 140 jest prawidłowy mi sie udało mam 85
Kira a o której masz usg ja tez mam w piątek i juz mysle jaki wynik bedzie bo dawno niemiałam bede trzymałą kciuki!!
Naur miłego spacerku z małą!
Macie juz wszytsko kupione i wózki tez?
Miłego dnia dlaWas!

Natalka na obronie przyjęli mnie bardzo dobrze,kobitki mowily ze przyszlismy we dwoje sie bronic i ze dziecko pewnie bedzie mądre hihih:-)

a co do wynikow to juz mam i normalnie zgłupiałam,bo jest tu podzialka i jest napisane "ZAKRES WARTOŚCI REF. 60-90" a ja mam 123,7mg/dl to znaczy ze mam za duzo?i wynik nie jest dobry?:-(

KasiaWie chyba najlepiej bedzie jesli zapytasz lekarza.Ja tez mialam problemy z odczytaniem wyniku,tzn błędnie do interpretowałam,a u lekarza okazało się,ze wynik jest jak najbardziej prawidłowy;-)

Ja robiłem test obciążenia glukozą w 31 tygodniu. Mam za dużo wód i cukrzyca może być tego przyczyną. Wynik poniżej 100 mi wyszedł, więc nie ma cukrzycy. A oto co znalazłam:

Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy okazji pierwszej wizyty u lekarza oznaczenia stężenia glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo. Stężenie glukozy mniejsze lub równe 105 mg% - glikemia jest prawidłowa. Jeżeli stężenie będzie wynosiło 105 mg% lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75 g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. Kobiety w ciąży z cukrzycą należy kierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.

2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60. Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być na czczo !)

A. Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie.

3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodn

ja jestem w 30 tgodniu wiec biore pod uwage pkt 2,choc tam jest napisane ze miedzy 24-28 tyg,ach kurcze chyba jest dobrze,nie bede panikowac,w piaek albo w poniedz ide do gina to mi dokladnie to wyjasni:-)

Witajcie:-)
Ale się rozpisałyście...:tak::-D Jeśli chodzi o płyny do płukania to ja nie kupuję:no:moja córka była na nie uczulona (próbowałam wielu:szok:)mój pediatra odradzał bo mówił że właśnie płyny uczulają najczęściej:eek:tylko będę prać w płatkach lub proszku Jelp i prasować:tak:;-)

KasiaWie ja przy obciążeniu 50g glukozy miałam na czczo 76mg/% to było dobrze a po godzinie 148mg/% a norma jest do 140 tyle że do 180 to tylko jest wskazanie do powtórnych badań tak że nie ma się czym martwić narazie ja przy obciążeniu 75 g glukazy miałam juz dobre wyniki
moja gin. mówi że przy 50g często wychodzą złe wyniki a te drugie są prawidłowe:eek::tak:

reklama
A co do mojego samopoczucia to brzuch trochę boli ale kopniaki czuję :tak::-Dpodobnie jak wy niewiem jaka to część ciałka mojego maleństwa zadaje mi kuksańce:-) mam nadzieję że maluszek się obrócił głową na dół:szok::tak:zobaczę na usg za tydzień:tak:oby tylko wszystko było w porządku:szok::tak::rolleyes2:
Martwi mnie co innego... kiedy się kładę to czuje straszne parcie w miednicy :szok::szok::szok:normalnie jakby mnie maluch rozrywał od środka:eek::szok: czy wy też tak macie???????????? koleżanka mówił mi że miała tak tydzień przed porodem:surprised::oo2::szok:

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry