reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Serpnióweczki- Kuchareczki :D

A teraz Sernik z Brzoskwiniami dla Nutri ...i nie tylko ;)

Ciasto:
3 szk. mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.200-220g masła
5 żółtek

Na blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło posiekane, żółtka i zagniatam.
Ciasto będzie lekko lepkie, zagniatam do jednolitości, dzielę na 2 częsci i wkładam do zamrażarki na ok 30 minut.

Masa Serowa:
1 kg sera ( kupuję gotowe w wiaderku)
3/4 szk. cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
125g masła

Jaja ubijam z cukrem, dodaję ser, mąkę, masło i miksuję (nie wszystko od razu, ale stopniowo)

Pianka:
5 białek
3/4 szk. cukru

Inne
1 duża puszka brzoskwiń

Jedną z częsci schłodzonego ciasta ścieram na tarce na dno formy. Na to kładę masę serową, później brzoskwinie pokrojone - kazda połówka na 4-5 częsci. Ubite białka z cukrem na sztywną pianę (dobrze ubić!) nakładam na brzoskwinie, na to ścieram drugą część ciasta.
(Czasami wylewam piankę na całość i ścieram ciasto, a czasami piankę kładę punktowo, wówczas ciasto rozrzucam w nieuzupełnione miejsca).
Wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieke ok.godziny.

- Ja piekę na góra dół, bo moj piekarnik lepiej wypieka tak serniki, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju piekarnika, bo moja mama piecze w termoobiegu i wychodzi jej wówczas lepiej niż by miała robić na góra dół. Trzeba jedynie pamietać,że jeśli decyduje się na termoobieg to temperatura powinna być niższa o ok. 20 stopni.
 
reklama
Lilija a jak brzoskwinie w tym serniku ? Nie sa takie ciapowate ? Mam twarog i sprobowalabym :)
 
Weź na sitko te brzoskwinie, niech się ładnie ocedzą , jestem zwolennikiem krojenia na 4 wtedy sa wieksze kawałki i nie robia się po upieczeniu ciapowate, wiadomo,że zmiekną, ale nie niszczą tym sernika, a wręcz przeciwnie
 
Chcialabym sie z wami podzielic moim ostatnio ulubionym deserem, dobrze zastepuje sernik na zimno, szybko sie go przygotowuje i najwazniejsze - jest przepyszny!!!!

Pudding kokosowy z tapioki z galaretka malinowa

1/3 szklanki tapioki drobnej
2 opakowania mleka kokosowego (0,4)
Cukier brazowy do smaku
Maliny (teraz mrozone, 300 gr badz wiecej)
Agar (substancja zelujaca z alg)
Ew. Laska wanili badz zapach

Tapioke i agar kupuje w sklepach ze zdrowa zywnoscia np kuchnie swiata. Agar mozna tez zastapic inna substancja zelujaca.

Tapioke zalewam mlekiem kokosowym i odstawiam na 1h. Potem calosc gotuje az tapioka bedzie przezroczysta i miekka. Na koniec dosladzam do smaku, jak mam dodaje wanilie. Odstawiam do ostygniecia, przelewam do tortownicy i chlodze w lodowce.
Maliny troche rozmrazam, blenduje i potem podgrzewam, dosladzam do smaku. W osobnym naczyniu rozpieszczam ok 1 lyzeczki agaru w wodzie (na oko, np 1/4 szklanki), odstawiam na kilka minut. Potem dodaje agar do malin, dobrze mieszam, zagotowuje, potem jeszcze gotuje kilka min na mniejszym ogniu, mieszkac. Odstawiam do wystygniecia. Zalewam spod z tapioki i chlodze w lodowce.

Zdjecie dolacze po swietach.

Smacznego!!!
 
tutaj biszkopt :):) najlepszy na swiecie :) polecam upiec dwa dni wcześniej zawinąć w folie jak jeszcze letni i do lodówki :)

Moje Wypieki | Biszkopt (przepis II)


a tu rozne torty rozne kremy itd. :)

Moje Wypieki | Wyszukiwarka

pupu jakbys chciała przepis na krem truskawkowy to daj znac :) to mój ulubiony a nie wiem czy w powyższym linku będzie :)

ogolnie polecal latwy krem waniliowy i na niego swieze owoce lub dzem (ja ribie sma fruzelina- 5 minut roboty :D:D)

600 ml kremówki (double cream)
jedno mascarpone o ile dobrze pamiętam 150 g.
3 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii

wszystko daje do miski i ubijam az będzie geste, trzeba uwazac by nie przebic kremu :)

biszkopt nasacz sobie np. woda z cytryna i cukrem :)
 
reklama
Czym Akuku nasaczasz? Nigdy tego nie robilam...

Tez sie zastanawiam, do lodowki zawinac w przezroczysta folie czy ta srebna? Jest jakas roznica?
 
Do góry