lilija
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 11 Styczeń 2015
- Postów
- 2 541
A teraz Sernik z Brzoskwiniami dla Nutri ...i nie tylko
Ciasto:
3 szk. mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.200-220g masła
5 żółtek
Na blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło posiekane, żółtka i zagniatam.
Ciasto będzie lekko lepkie, zagniatam do jednolitości, dzielę na 2 częsci i wkładam do zamrażarki na ok 30 minut.
Masa Serowa:
1 kg sera ( kupuję gotowe w wiaderku)
3/4 szk. cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
125g masła
Jaja ubijam z cukrem, dodaję ser, mąkę, masło i miksuję (nie wszystko od razu, ale stopniowo)
Pianka:
5 białek
3/4 szk. cukru
Inne
1 duża puszka brzoskwiń
Jedną z częsci schłodzonego ciasta ścieram na tarce na dno formy. Na to kładę masę serową, później brzoskwinie pokrojone - kazda połówka na 4-5 częsci. Ubite białka z cukrem na sztywną pianę (dobrze ubić!) nakładam na brzoskwinie, na to ścieram drugą część ciasta.
(Czasami wylewam piankę na całość i ścieram ciasto, a czasami piankę kładę punktowo, wówczas ciasto rozrzucam w nieuzupełnione miejsca).
Wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieke ok.godziny.
- Ja piekę na góra dół, bo moj piekarnik lepiej wypieka tak serniki, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju piekarnika, bo moja mama piecze w termoobiegu i wychodzi jej wówczas lepiej niż by miała robić na góra dół. Trzeba jedynie pamietać,że jeśli decyduje się na termoobieg to temperatura powinna być niższa o ok. 20 stopni.
Ciasto:
3 szk. mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.200-220g masła
5 żółtek
Na blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło posiekane, żółtka i zagniatam.
Ciasto będzie lekko lepkie, zagniatam do jednolitości, dzielę na 2 częsci i wkładam do zamrażarki na ok 30 minut.
Masa Serowa:
1 kg sera ( kupuję gotowe w wiaderku)
3/4 szk. cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
125g masła
Jaja ubijam z cukrem, dodaję ser, mąkę, masło i miksuję (nie wszystko od razu, ale stopniowo)
Pianka:
5 białek
3/4 szk. cukru
Inne
1 duża puszka brzoskwiń
Jedną z częsci schłodzonego ciasta ścieram na tarce na dno formy. Na to kładę masę serową, później brzoskwinie pokrojone - kazda połówka na 4-5 częsci. Ubite białka z cukrem na sztywną pianę (dobrze ubić!) nakładam na brzoskwinie, na to ścieram drugą część ciasta.
(Czasami wylewam piankę na całość i ścieram ciasto, a czasami piankę kładę punktowo, wówczas ciasto rozrzucam w nieuzupełnione miejsca).
Wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieke ok.godziny.
- Ja piekę na góra dół, bo moj piekarnik lepiej wypieka tak serniki, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju piekarnika, bo moja mama piecze w termoobiegu i wychodzi jej wówczas lepiej niż by miała robić na góra dół. Trzeba jedynie pamietać,że jeśli decyduje się na termoobieg to temperatura powinna być niższa o ok. 20 stopni.