reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Możliwe przedawkowanie wit. D w 1 trymestrze

Dziewczyny, dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły ;) napiszę co z tą witaminą D, gdyby w przyszłości ktoś miał podobny problem.

11 lutego 2021 miałam wynik 24 (niewystarczający, blisku deficytu)

Lekarz przepisał Solderol, tabletki po 30 000 IU wit. D3 - brałam co drugi dzień, w sumie 8 tabletek więc kuracja trwała 16 dni (wychodziło 15 000 IU dziennie)

Potem przyjaciółka (de facto lekarz) zwróciła mi uwagę, że ta dawka jest za wysoka i może być niebezpieczna, przestraszyła mnie bardzo, że mogłam zaszkodzić dziecku - dzięki odpowiedziom dziewczyn z forum dowiedziałam się, że takie dawki są czasem przepisywane nawet na dłuższy okres czasu.

8.03.2021 - kolejne badanie witaminy D - poziom wysoki 51 :)

Zatem dawka była odpowiednia - dodam, że wcześniej brałam wit D3 tylko takie typowe dawki 2000 IU dziennie, a widocznie dla mojego organizmu to było za mało.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

reklama
Do góry