reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sen rocznego dziecka

reklama
Generalnie całą procedurę zaczynamy z myciem Ok. 20, potem zazwyczaj mleko i zostawiam ją w łóżeczku. Z reguły zasypia po kilku minutach, śpi w naszej sypialni jeszcze więc czasami po coś wejdę i widzę że już przysypia albo już śpi. Na pewno jest to do 21. Wcześniej raczej nie zaśnie, bo drzemkę w ciągu dnia ma dosyć długą. Musiałabym ją budzić chyba z tej drzemki? No na razie te godziny mi nie przeszkadzają, gorzej jak pójdzie do żłobka, bo przecież nie przywiozę jej dopiero na obiad? 😂 generalnie moje rozterki w tej chwili bardziej dotyczą tej ilości godzin snu. Pracę mam elastyczną (system zadaniowy) więc mogę częściowo zdalnie i dojeżdżać później.

A budzi sie w nocy? Czy śpi te 12-13 h bez pobudki ?

Mój syn też z tych co lubią pospać. Zazwyczaj śpi od 21 do 9 ale budzi się w nocy kilka(naście) razy. Drzemka w domu 2h a w żłobku max godzinę ale wystarcza mu to. Ja się tam cieszę że nigdy nie musiałam o 5 rano klocków układać 😂

A budzi sie w nocy? Czy śpi te 12-13 h bez pobudki ?

Mój syn też z tych co lubią pospać. Zazwyczaj śpi od 21 do 9 ale budzi się w nocy kilka(naście) razy. Drzemka w domu 2h a w żłobku max godzinę ale wystarcza mu to. Ja się tam cieszę że nigdy nie musiałam o 5 rano klocków układać 😂
Rzadko się budzi, z reguły jak się przebudź to zaraz zasypia dalej. Niedawno byli u nad znajomi na weekend i wtedy x nadmiaru bodźców przebudziła się kilka razy i wstała wcześniej. Ogólnie mam wrażenie że im lepiej śpi tym dłużej 🤣

Moja 11-miesięczna śpi od 19-20 do 7-8 ale w nocy raz się budzi na mleko. I w dzień ma 1 drzemkę 2h. Mieliśmy morfologię, wszystko wyszło ok. Po prostu mamy szczęście 😀

MOj spi od 21 do 7:30, ale gdybym pozwoliła, to spałby dłużej. Drzemkę w dzien ma 2,5h, ale znowu gdybym pozwolila to spokojnie 3-3,5h by spał, tyle, ze wtedy chodzilibysmy spac o 23 🙈

Moja 11-miesięczna śpi od 19-20 do 7-8 ale w nocy raz się budzi na mleko. I w dzień ma 1 drzemkę 2h. Mieliśmy morfologię, wszystko wyszło ok. Po prostu mamy szczęście 😀
Ona już się nie budzi na mleko od Ok 3 m-cy, a budziła się Ok 6 rano i spała do 9. Wtedy jeszcze miała 2 drzemki, ale krótsze. Teraz w ciągu dnia tez ja budzę po 2 godzinach bo spałaby jeszcze dłużej, a wtedy poszłaby spac pewnie po 22

reklama
A może spróbuj ją położyć wcześniej wieczorem? Wg mnie 21 to późno, nawet jak dziecko ma 2h drzemki w ciągu dnia. Może ta drzemka tez jest zbyt późno i dlatego zasypia dopiero o 21 i wtedy musi odespać do 10? Mojej córce zdarza się zasypiać o 21, ale wtedy, gdy ma jakiś skok rozwojowy i mamy problem z zasypianiem, jednak cały rytuał wieczorny zaczynamy ok 19:30, o 20 jest już po kąpieli i mleku (praktycznie już nie pije, ale no rytuał butelki jeszcze funkcjonuje).

Pytanie czy im to przeszkadza. Ja np kładę dziecko spać o 18 i wstaje o 6 (oczywiście w nocy pierś na żądanie) ale taka mamy dynamikę rodziny i nam to odpowiada.

Mam jednak koleżanki, które kładą dzieci dużo później bo zwyczajnie tak z różnych powodów wolą

Do góry