reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sen i spanie

A mnie moje dziecie wczoraj rozbroiło. Położyłam go na drzemkę o 17 a wstał nad ranem o 5:30 :-) Ale mi go wczoraj brakowało.

reklama
a ja mam pytanie odnosnie drzemek w dzien. ile Wasze maluchy spia? u nas ostatnio nie da sie tego gnojka naszego do spania zagonic i w sumie ma juz tylko jedna drzemke w dzien chyba ze wstanie rano jak Pan Bog przykazal o 9 i juz nie zasypia po karmieniu to wtedy marudzi kolo 13-14 ale za to juz pozniej ciezko jaj uspac a jak chodzi spac miedzy 22 a 23 to juz ciezko zmeczona jest kolo 20. no i sposobem na to jest robienie jednej drzemki kolo 16 za to ze 2 godziny. tylko ze to w teorii bo w praktyce to czasem i o tej 16 spac nie chce :wściekła/y:
W nocy spi dlugo i nie je wcale - jak zasnie powiedzmy najpozniej o 23 to ok 9 budze ja na jedzenie czyli 10 godzin snu. do tego albo zasnie jeszcze na 2 godzinki albo nie. jak zasnie to potem w dzien 2 godzinki drzemki. czyli w najlepszym wypadku 14 godzin snu w najgorszym 12. niby duzo.

a u Was ile godzin snu na dobe?

Sumka, no nieźle! Nie dość, że broi i to jeszcze potrafi tak dłuo spać;-)

Mikołaj śpi przeważnie razy w ciągu dnia i to są drzemki 30-60minut.

Karol zazwyczaj 2 razy od 40 min do 1,5 h, zazwyczaj tyle że wychodzi ok13 , w porywach do 14 h na dobe, częściej 13, ale on wstaje około 7, jak wstanie o 6 to dochodzi jeszcze mała poranna drzemka.

A z usypianiem wieczornym znów koszmarek-odkąd ma ten lęk i jest maminsynek to i bez przytulania mamusi nie zaśnie :( a przecież było tak dobrze, a teraz histerie takie że chyba sąsiedzi nas przeklinają, dziś ja się zbuntowałam i tatuś przytulał- mały trochę nietego był ale uległ i tatusiowi udało się ululać...a tak było pieknie jak mu było wszystko jedno czy mama czy nie...

Oli w dzień śpi 2 razy. Między 9 a 10 tak koło 40 min. do godzinki i potem po obidku koło 14 jakieś 1,5 w porywach do 2 godzin. W nocy kilka pobudek (zwykle koło 3) ale tylko na łyczka piciu i smoka. Czasem zdarzy jej się obudzić jak się kładziemy z ochotą do zabawy wtedy się sobą zajmuje, pobuszuje w łóżeczku jakieś 15 minut i zasypia. A rano pobudka koło 7 i zabawa, potem o 7.30 jak dzwoni taty budzik biorę ją do nas i bawi się chwilę z tatą no i o 8 wypada śniadanko.

reklama
a nasza mała w poniedziałek zasnęła o 18 (podobnie jak Kubiszonek), a wczoraj o 20 i spanie do rana, z okresowymi wrzaskami w nocy, raczej z powodu zabków, a wczoraj jeszcze jakaś wysypka jej wyskoczyła, ale posmarowałam sudocremem i dzisiaj nie ma, a już myslałam, że to różyczka.

I nie wiem czemu jest taka senna, jutro idziemy do lekarza, bo zaczyna mnie to martwić, czy jest już wykończona tym wyrzynaniem się ząbków, czy jest jakiś inny powód.
Hm a moze taki okres u maleństw?

Do góry