reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sen 8 miesiecznego dziecka

KarolinaZales

Aktywna w BB
Drogie mamy mój synek od jakiegoś tygodnia stał się bardziej śpiący w dzień. Rano wstaje między 6 a 7.30 i po godzinie widać już oznaki zmęczenia. Jednak zasypia troszkę później między 9.30 a 10.30 (pomimo widocznych oznak zmęczenia ciężko jest go położyć spać). Pierwsza drzemka trwa ostatnio nawet ponad dwie godziny. Po obudzeniu synek chwilkę jest radosny, zjada posiłek i potem pełza po podłodze, zajmuje się zabawkami. Jednak po kilku minutach włącza mu się marudzenie. Chce być noszony i zabawiany. Tak po 1,5 godziny synek zaczyna trzeć oczka, widać że znowu robi się senny. Także kładę go spać znowu z problemami, śpi czasami też z 2 godziny. Jak się obudzi o 16 to o 18 znowu jest senny. W trakcie aktywności "pobawi" się troszkę sam na podłodze ale zazwyczaj trwa to krótko po czym domaga się noszenia. Zrobił się ostatnio bardziej marudny niż zwykle. Tydzień temu wyszła mu Dolna jedynka teraz idzie druga, nie wiem czy się już przebiła bo widać białą kreskę. Synek jak narazie tylko pełza i przyjmuje pozycje do raczkowania opierając się na łokciach, nie ma wysokiego podporu, nie siada sam, posadzony też nie siedzi przewraca się do tyłu albo na boki.
Martwi mnie ta jego senność i zastanawiam się czym to może być spowodowane.
Schemat dnia u nas wygląda mniej więcej tak:
Pobudka między 6.00 a 7.30
Śniadanko kaszką 160 ml
Aktywność
Przed drzemką zje jogurt albo jakiś owoc
Pierwsza drzemka między 9.30 a 10.30 trwa 2 godziny
Obiadek ok 190 ml
Spacer
Aktywność
Marudzenie
Czasami zje deserek czasami dokończy zupkę
Druga drzemka między 14 a 15.30 spi prawie 2 godziny. Jeśli obudzi się szybciej jest jeszcze trzecia drzemka bo do kąpieli do 20 nie wytrzyma. Po spadku zjada sinlac 160 ml, trochę aktywności i marudzenie, tarcie oczek, ziewanie.
sen nocny od 20.30
Synek w ciągu dnia śpi prawie 4 godziny a sen nocny 10 lub 11 godzin. Czy mam się czym martwić

reklama
Drogie mamy mój synek od jakiegoś tygodnia stał się bardziej śpiący w dzień. Rano wstaje między 6 a 7.30 i po godzinie widać już oznaki zmęczenia. Jednak zasypia troszkę później między 9.30 a 10.30 (pomimo widocznych oznak zmęczenia ciężko jest go położyć spać). Pierwsza drzemka trwa ostatnio nawet ponad dwie godziny. Po obudzeniu synek chwilkę jest radosny, zjada posiłek i potem pełza po podłodze, zajmuje się zabawkami. Jednak po kilku minutach włącza mu się marudzenie. Chce być noszony i zabawiany. Tak po 1,5 godziny synek zaczyna trzeć oczka, widać że znowu robi się senny. Także kładę go spać znowu z problemami, śpi czasami też z 2 godziny. Jak się obudzi o 16 to o 18 znowu jest senny. W trakcie aktywności "pobawi" się troszkę sam na podłodze ale zazwyczaj trwa to krótko po czym domaga się noszenia. Zrobił się ostatnio bardziej marudny niż zwykle. Tydzień temu wyszła mu Dolna jedynka teraz idzie druga, nie wiem czy się już przebiła bo widać białą kreskę. Synek jak narazie tylko pełza i przyjmuje pozycje do raczkowania opierając się na łokciach, nie ma wysokiego podporu, nie siada sam, posadzony też nie siedzi przewraca się do tyłu albo na boki.
Martwi mnie ta jego senność i zastanawiam się czym to może być spowodowane.
Schemat dnia u nas wygląda mniej więcej tak:
Pobudka między 6.00 a 7.30
Śniadanko kaszką 160 ml
Aktywność
Przed drzemką zje jogurt albo jakiś owoc
Pierwsza drzemka między 9.30 a 10.30 trwa 2 godziny
Obiadek ok 190 ml
Spacer
Aktywność
Marudzenie
Czasami zje deserek czasami dokończy zupkę
Druga drzemka między 14 a 15.30 spi prawie 2 godziny. Jeśli obudzi się szybciej jest jeszcze trzecia drzemka bo do kąpieli do 20 nie wytrzyma. Po spadku zjada sinlac 160 ml, trochę aktywności i marudzenie, tarcie oczek, ziewanie.
sen nocny od 20.30
Synek w ciągu dnia śpi prawie 4 godziny a sen nocny 10 lub 11 godzin. Czy mam się czym martwić

Nie.

Do góry