reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sen 4 miesiecznego dziecka

Witam wszystkich chciałabym się Was zapytać jak wyglądają drzemki w ciągu dnia Waszych 4 miesięcznych pociech. Wiem, że każde dziecko jest inne i nie porównuje się dzieci. Mój synek wstaje pomiędzy 7 a 8 rano. Jegonokna aktywności trwają zazwyczaj dwie godziny potem jest drzemka 30-40 minut. Zazwyczaj ma 3 lub 4 drzemki w ciągu dnia. Śpi łącznie z dobre 2 godziny i przed kąpaniem jest już strasznie marudny ze zmęczenia. Nie wiem co robić żeby chociaż jedna drzemka była dłuższa. Bo w ciągu dnia też marudzi ewidentnie brakuje mu snu. Jak u Was wyglądają drzemki w dzień.

reklama
Ja aktualnie mam już 2 latka 🙈 ale nigdy nie potrzebował dużo snu 😂 w wieku 4 miesiący potrafił już mieć aktywności po 3-4h i zaliczać 15 minut drzemki...najlepiej w trakcie karmienia i po jedzeniu zaraz był gotów do akcji 🤷 To co piszesz o swoim maluszku brzmi bardzo fajnie i zdrowo 🙂 być może coś innego jest przyczyną marudzenia maluszka 🙂

Mam 4 miesięcznego synka, jego spanie wygląda identycznie jak to, które opisujesz. Mój ma zazwyczaj 3 drzemki w ciągu dnia po 30-40 minut. I wieczorem staramy się go kąpać o 19 i później sen. Ale czasami zdarza się tak, że jest taki marudny że kąpiemy go o 18.30 bo nie można już wytrzymać, bo męczymy się i my i on. Żadne zabawki, noszenie ani nic już wtedy nie pomaga. Mi takie spanie wydaje się normalne, więc myślę że nie masz się czym martwić. Aha i nawet jak położymy go wcześniej bo już marudzi, to ładnie przesypia noc i budzi się tak jak zawsze czyli między 7 a 8.

Moja córka spała identycznie. Z wiekiem redukowała ich ilość ale na pewno nie długość. W wieku 4-5 miesięcy miała góra 2 drzemki po pół godziny. Każde dziecko jest inne. Córka koleżanki potrafiła spać ciągiem 2-3 h. Więc i taki schemat i taki jest prawidłowy.

Moja córka spała identycznie. Z wiekiem redukowała ich ilość ale na pewno nie długość. W wieku 4-5 miesięcy miała góra 2 drzemki po pół godziny. Każde dziecko jest inne. Córka koleżanki potrafiła spać ciągiem 2-3 h. Więc i taki schemat i taki jest prawidłowy.
A nie była marudna przy tak małej ilości snu? Ja zauważyłam że mój synek ostatnio nawet dwóch godzin nie wytrzymuje po półtorej już robi się marudny. Do niedawna spał dłużej na spacerze ale pogoda nie pozwala u mnie ciagle coś pada i tego snu ma mniej w dzień. Może dlatego zrobił się taki marudny. Ciągle by chciał na ręce a i to czasami nie wystarcza.

A nie była marudna przy tak małej ilości snu? Ja zauważyłam że mój synek ostatnio nawet dwóch godzin nie wytrzymuje po półtorej już robi się marudny. Do niedawna spał dłużej na spacerze ale pogoda nie pozwala u mnie ciagle coś pada i tego snu ma mniej w dzień. Może dlatego zrobił się taki marudny. Ciągle by chciał na ręce a i to czasami nie wystarcza.

Ale jak nie wytrzymuje to go nie kładziesz?

W sensie np moje dziecko ma krótkie OA i nie wyobrażam go sobie przeciągać na siłę.

reklama
Nie, wręcz przeciwnie. Kładłam ją wtedy jak chciała spać. Nie usypiałam specjalnie. Raz spała dłużej a raz krócej. Marudziła jak to niemowlak ale ona jest właśnie raczej z tych co mało śpią a są wulkanem energii.

Do góry