reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Seks i antykoncepcja

reklama
zamówiłam sobie termometr owulacyjny, czekam na listonosza :) miałam jeden okres, po nim dni płodne (jakoś w 16 dniu), miałam bardzo wyraźne objawy, myślę że na NPR będę jechać, prosto, tanio, zdrowo i wygodnie :D

Olga a co to jest NPR i rozumiem ze ten termometr potezebny Ci do nastepnej Dzidzi ? Czy to jest ten termometr Za 1,5 tys ;) , ta najskuteczniejsza metoda anty ostatnio? Sorry ze pytam ale nie w temacie jestem.

Ja planuje ostatnio zaczac brac Cerazette :) bo gumki to fatalna poraża jest ...

irisson - nie, nie karmię piersią, w nocy wstaję koło 4-5 zrobić Hani mleko i zmienić pieluchę, spoko dam sobie radę :) mam już wprawę w takich obserwacjach, zresztą zauważyłam że żadne przeziębienia, stresy, podróże nie wpływają na temperaturę, przynajmniej u mnie do tej pory

Lewek
, NPR tzw naturalne planowanie rodziny, przez cały cykl obserwuje się temperaturę (będę sobie mierzyć w wiadomym miejscu codziennie nad ranem), po owulacji jest skok temperatury (więc wtedy wiadomo że owulacja już była, że jest już po i można bez zabezpieczenia aż dostanie się okres), obserwuje się też rodzaj śluzu (i tu po pierwszej ciąży zaczęłam mieć bardzo wyraźnie ten objaw a teraz to już w ogóle) oraz szyjka, trzeba się z nią zaprzyjaźnić, w czasie dni płodnych robi się miękka, otwarta i jest jakby wyżej. teraz po samej szyjce i śluzie wiedziałam kiedy płodne, dodam do tego temperaturę i będzie wszystko wiadomo, ja mam cykl bardzo regularnie - co 28-30 dni i płodne zawsze pośrodku. dokładnie wiem skąd się wzięła Hania :)
termometr owulacyjny to zwykły termometr tylko dokładny do dwóch miejsc po przecinku, i ma węższy zakres, w okolicy normalnej temperatury ciała (nie pokaże np 39 temperatury). potrzebny mi żeby nie było następnej dzidzi :) kupiłam taki, za 25zł: Termometr owulacyjny elektroniczny 0.01 GWARANCJA (2903385165) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ostatnia edycja:
ja też prowadzę, tylko nie mierzę, bo u mnie przy wstawaniu nocnym nie ma sensu, no i przy cycku, mi całkiem płodność już wróciła, obecnie mam 2cykl po porodowy, nie spóźniony, ewidentnie z dniami płodnymi, śluzem,bóle owulacyjnym, ale nie ufam na razie w ogóle, nam gumki skyn podeszły :tak:

ja poobserwuję jeszcze jeden cykl i jak będzie to samo to już zaufam czyli po owulacji już bez zabezpieczenia i do 6 dnia cyklu (jak będę mieć okres 3 dni to jeszcze 3 zostaną :) a tak to gumki. żadnych tabletek. będzie trzecie to będzie :) (oby nie teraz)
ale prawidłowo prowadzony NPR ma wyższy procent skuteczności niż wszystkie inne metody

Ja też na NPRze. Tyle że ja jeszcze @ nie miałam :/ Miałam już jakieś plamienia, ale to ani owulacja, ani @. Temp. cały czas nisko. Ale śluz się pomału pojawia, więc coś tam rusza.

Karmienia nocne nie muszą przeszkadzać w pomiarze. Ważne, żeby nie łazić po pokoju przez godzinę czy nie siedzieć w fotelu pół nocy ;)

Termometr polecam microlife: Termometr Microlife MT 16C2 do NPR - PROMOCJA! (2915392585) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Bardzo dokładny.

reklama
Ewa ja wstaje do 4 razy, zawsze muszę iść siku, więc odpada, my w grudniu po owulacji postanowiliśmy się zacząć starać o dzidzię, a tu już Nina wyszła, jak normalnie mam owulację 17-19 dzień, to wtedy miałam 23dc, no i pełno stresu w pracy, więc wyszło :-p a mam bardzo regularne cykle, może ja jestem płodna zawsze :szok::-p

Do góry