reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Agugucha

Kochana Majeczka już wcina butle, cycuś nie wystarczał niestety a pózniej już wolała butle.
Kąpe ją w oilatum od jakiś trzech dni i wysypka rozprzestrzeniła się na całe ciało.. jak nie miała na buzi tak teraz ma no i na główce, a zaczeło się właśnie od potówek a teraz wygląda to właśnie tak.. Byłyśmy u lekarza pare dni temu miała już tego troszkę, ale lekarka stwierdziła, że nic się nie dzieje.. beznadziejna baba.. Zastosujemy Twoje porady, może przejdzie jeśli nie pojedziemy prywatnie do lekarza który pomogł nam przy żółtaczce może i tym razem da rade :)

i jeszcze ten pępuś majuni.. twardy wystający i troszkę jak by siny.. Lekarka w przychodni również stwierdziła ze nie ma się czym martwić.. ale wg mnie to raczej normalne nie jest.. Kupiłam plasterek.. ale wystarczyło że go ściągłam a pępek po godzinie wyglądał tak samo.. i skórke miałą wokół czerwoną...
Ona jest nadpobudliwa ciągle się wierci, rusza, grzebie, wygina, pręży i ten brzuszek napina.. wiec raczej te plasterki nie pomogą, może tylkko na chwile.. Są może jakieś domowe sposoby ?:-D

reklama
kasia bardzo czesto jesli dziecku zakleja sie pepek plastrami to robia sie tam odparzenia. jesli lekarz niemowi by zaklejac to tego nie rob, bo po co?jeszcze sie jej tam odparzy i dodatkowy problem. martynie tez pepek wystaje, ale nie az tak by interweniowac.

pepek sam sie wyrowna z czasem. jesli lekarz mowi ze no problem to tak raczej jest. no chyba ze bedzie ci sie strasznie darla i ciagle. to z tego krzyku pepek moze zaczac wystawac mocniej. wtedy powiedz lekarzowi o tym.

a co do kapieli w mace ziemniaczanej. zapytaj mamy swojej jak sie robi krochmal. w tym wykap Maje. mi sie odparzala martyna w faldkach bo ona duza sie urodzila i nieraz jej niedokladnie wytarlam faldki pod broda w pachwinach i sie tam zaczerwienilo porzadnie. juz mialam isc do lekarza ale sasiadka poradzila sprobowac wykapac dziecko w krochmalu, pomoglo.

krochmal robisz tak: trzy łyżki maki ziemniaczanej mieszasz z woda w szklance. w garku gotujesz dwa litry wody, do tej gotujacej wody wlewasz make z woda. ma sie zrobisz konsystencja kislu. i to pozniej wlewasz do wanienki.

jak kapalam martyne w krochmalu to mylam ja tez mydlem, no ale ja nie dawalam juz plynu do kapieli nigdy.

a i nadmanganiam potasu. bardzo wazne jest bys wpierw rozpuscila te krysztalki w szklance i dopiero potem dala do wanienki. bys nie wrzucila tych krysztalkow do wanienki. nadmanganian potasu wysusza takze jak wieczorem ja w tym wykapiesz to rano byc moze trzeba ja nasmarowac oliwka.

powodzenia Mamusiu :))

co do pepka: u martyny tylko obserwowali ten pepek (w sumie dalej jej wystaje). najlepiej bedzie jak sprawdzi lekarz i niebedziesz sie martwic

Ostatnia edycja:
Kasia idź do pediatry po skierowanie do chirurga dziecięcego, Maja ma na 99% przepuklinę (Nelka też miała i to wygląda tak, jak opisujesz). Chirurg dobrze zaklei pępek, nie ma co samej kombimować. Ja chodziłam z małą co 3 tygodnie mniej więcej, pępek wszedł po ok 2 miesiącach.
Domowych sposobów na to nie ma, i nie czekaj, niech to chirurg zobaczy, bo ja np. miałam na to operację.

kasia dziewczyny dobrze ci pisza

my bylismy rano na badaniach i pani spiewala kubusiowi pszczolke maje i dala balonik a on byl w siodmym niebie
i mialam zrobic tez mocz,to zalozylam mu woreczek i czekalam godzine,a normalnie na golaska by mnie juz ze 3 razy osikal cala:)
i mamy juz zakonczenie przedszloka,bylo super,wystep jak tala i wszyscy plakali jak zawsze w takiej chwili,potem wyzerka ,same pysznosci i az zal ze juz tam nie bedzie jej po wakacjach,super opieka,i caly caloksztalt,ale czas tak leci ze hoho:)

Katerinka bo Kubuś mądry, co będzie do worka sikał :) A zakończenie na pewno wzruszające... I oby szybko się wyjaśniło co jest.

A ja dziś byłam złożyć papiery w sprawie pracy, przeszłam się przez miasto, poszłam do koleżanki, ona nas odprowadziła, ale nie było miło bo... Nela darła się jak głupia!! U Marzeny ją karmiłam, ledwo wyszłyśmy ona już ryk, w wózku histeria, po drodze ją karmiłam, dalej ryk. Zasnęła mi to skoczyłam do sklepu i warzywniaka, to w tym ostatnim to się nasłuchałam... A ja miałam w du.pie, mówię niech ryczy, ja jej z wózka nie wyciągam jak płacze, cycek nic nie daje. Później znowu zasnęła, poszłam do kolegi, tam siedzieli inni koledzy, karmiłam ją, była już grzeczniejsza bo miała 4 facetów wokół :) W domu znowu ryk, a była bez cycka z 40 minut. Prawie 180 ml butli zjadła i komar.
Jutro jej dam po karmieniu butlę i zobaczymy, bo to, że pokarm matki dostosowuje się do potrzeb dziecka, jest dla mnie brednią, w moim przypadku tak nie jest na pewno. Noce mam spokojniejsze odkąd daję jej butlę, po cycku to po 8 razy wstawałam... Wykrakałam sobie :)

Katerinka bo Kubuś mądry, co będzie do worka sikał :) A zakończenie na pewno wzruszające... I oby szybko się wyjaśniło co jest.

A ja dziś byłam złożyć papiery w sprawie pracy, przeszłam się przez miasto, poszłam do koleżanki, ona nas odprowadziła, ale nie było miło bo... Nela darła się jak głupia!! U Marzeny ją karmiłam, ledwo wyszłyśmy ona już ryk, w wózku histeria, po drodze ją karmiłam, dalej ryk. Zasnęła mi to skoczyłam do sklepu i warzywniaka, to w tym ostatnim to się nasłuchałam... A ja miałam w du.pie, mówię niech ryczy, ja jej z wózka nie wyciągam jak płacze, cycek nic nie daje. Później znowu zasnęła, poszłam do kolegi, tam siedzieli inni koledzy, karmiłam ją, była już grzeczniejsza bo miała 4 facetów wokół :) W domu znowu ryk, a była bez cycka z 40 minut. Prawie 180 ml butli zjadła i komar.
Jutro jej dam po karmieniu butlę i zobaczymy, bo to, że pokarm matki dostosowuje się do potrzeb dziecka, jest dla mnie brednią, w moim przypadku tak nie jest na pewno. Noce mam spokojniejsze odkąd daję jej butlę, po cycku to po 8 razy wstawałam... Wykrakałam sobie :)

z tego co pisesz to tez mi sie wydaje ze mala sie nie najada cycem,mi tak alana w szpitalu trzymali,mowily ze je a on nawet ssac cyca nie potrafil i na wadze przez 4 dni pol kilo stracil i do domu nie chcialy za bardzo wypisac ale powiedzialam im ze w domu napewno przytyje bo tu sie ja stresuje tylko. Wyszlam dostal bebiko i co? po 2 tyg bylismy na kontroli i maly ponad kilo przytyl:) przdewszystkim jak karmi sie butelka to widac ile maluch zjadl a tak to nie:) ja tam uwazam ze modyfikowane mleko jest bardzo dobre,w dzisiejszych czasach jest ono tak dopracowane ze ma wszystkie skladniki potrzebne dziecku:)

anowi dzisiaja ta rozmowa byla??
carla no ja sie smialam ze jak na zlosc .ale w koncu sie udalo:)
a nela co charkaterek ma po mamie to co bedzie siedziec:) a ludzmi sie nie przejmuj,ja malego tez nie wyjmuje na kazde jego jekniecie w wozku,wazy juz prawie 10 i rece by mi odpadly do jasej ciasnej,no maja dzieci kotka i nie ma sie co martwic,'moja sasiadla z corcka wcale w wozku nie wychodzi,bo ta to odwalala histerie i az dziecku ustapila!! a co tam
a co do karmienia ,moze nelcia sie nie najada,moze byc i tak,sprobuj butle jej dawac,ty sie bedziesz wkurzac a ona dwa razy,kubus jak sie naje cycem to tak mu sie odbija jak staremu chlopowi:)

a dostalam dzisiaj esa od ex ze jutro dzien taty i on by chcial prezent,chyba sie nachlal pojeb,PREZENT,?ZLAMANYCH ZYCZEN ZADEN KUTAS NIE DOSTANIE,BO ZADNI Z NICH OJCOWIE!! aco tam sie bede szczypac:)))

Ostatnia edycja:
Katerinka ale bezczelny :) O nie mogę, wielki tatuś qrwa mać. Ja nawet zauważyłam że ostatnio coraz mniej mleka mam, już nie tryska na prawo i lewo jak kiedyś. A Nela jest charakterek, ale z wózka jej nie wyciągam jak ryczy, a potrafi tak baaaaardzo długo.
Fikusek dzieci jedzą te mleka i żyją, rosną zdrowo i nie ma reguły na chorowanie itp. A ja też daję bebiko, nic innego jej nie smakowało :)

reklama
Do góry