reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

reklama
trudno nadazyc ;) ja tylko nachwilke napisac co u nas .;)od kiedy Wiktoria jest to wszystko sie zmienilo;)) jest slodziutka:) zasypia o 22 a budzi sie ok 3 i pozniej o 8 ;) wiec sie wysypiaamy;) Wczoraj bylysmy na pierwszymm spacerku mala spala jak aniolek a teraz pisze a ona u mnie na raczkach zasypiaa;) kazdy jest w niej zakochany ;)

Załączniki

• ksiezniczkaaaa.jpg
    ksiezniczkaaaa.jpg
    19,3 KB · Wyświetleń: 60
  • malenstwoo.jpg
    malenstwoo.jpg
    18,7 KB · Wyświetleń: 48
ravenalka ja tez potrzebowałam tylko odpis aktu urodzenia.
samasamotna to super, że mała daje się wyspać :)) śliczna jest Wiktoria. Moja jak była na pierwszym spacerku to chyba nawet nie wiedziała że jest na dworku bo usnęła w wózku w domu, cały spacer przespała i obudziła się dopiero w domu jak ją przebierałam :)

Ostatnia edycja:
ravenalka ja tez potrzebowałam tylko odpis aktu urodzenia.

Do becikowego tak. Ale ja pisałam też o zasiłku rodzinnym, a do tego to już trzeba sobie udokumentować. Widać co kraj to obyczaj u nas mops sie nijak ma do zasiłków z urzędu miasta czyli rodzinnego, dla samotnej matki i tak dalej.

a to znalazłam na stronie krakowskiego mopsu.
Wymagane dokumenty

Osoby i rodziny ubiegające się o pomoc z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej są zobowiązane do udokumentowania swojej trudnej sytuacji społeczno-bytowej. Wiąże się to z koniecznością dostarczenia przez osoby ubiegające się o pomoc szeregu różnorodnych zaświadczeń, oświadczeń itp. Szczegółowych informacji w każdym indywidualnym przypadku udziela właściwy pracownik socjalny w trakcie zgłaszania się o pomoc lub w trakcie przeprowadzania wywiadu środowiskowego. W przypadku niemożności dostarczenia danego dokumentu przez klienta, pracownik socjalny ma prawo i obowiązek dołożyć starań do jego zdobycia. Wywiad środowiskowy, dokumenty wymagane przy przyznaniu pomocy społecznej i decyzje administracyjne, na podstawie których następuje realizacja zaplanowanych świadczeń, a także inne pisma przychodzące i wychodzące z ośrodka, dotyczące danej osoby (rodziny), przechowuje ośrodek i stanowią one dokumentację klienta od początku jego korzystania z pomocy społecznej.

Jest też naspisane że tryb udzielania świadczeń przez mops składa sie ze złożenia wniosku i wywiadu środowiskowego. Ja nie miałam wywiadu środowsikowego więc dla mnie piłka jest prosta. Ja nie dostaje zasiłku z mopsu tylko z urzędu miasta. A skąd wy macie to nie wiem: wystarczy zobaczyć na przekaz pocztowy.

samasamotna cudną masz coreczke!super ze masz ja juz przy sobie. jak tak patrze na twoja kruszynke to juz bym chciala tulic swoja Martynke.

bezsenna u mnie w miescie becikowe zalatwia sie rowniez w mopsie. mi powiedziano ze becikowe takie od panstwa nalezy sie kazdemu bez wzgledu na wysokosc dochodu. natomiast drugie becikowe dostaje sie jesli nie przekroczysz okreslonego dochodu. to drugie becikowe to jest dodatek (z tytulu urodzenia dziecka) do zasilku rodzinnego. wiec najpierw sie starasz o zasilek rodzinny ale z tego co pamietam ty nie masz prawnie ustalonych alimentow a to jest wymagane i Kubus jest uznany przez ojca. wiec na moj rozum nie dostaniesz rodzinnego. ale nie jestem pewna nie chce cie wprowadzac w blad.najlepiej przejdz sie i popytaj.
u mnie wymagaja dokumentow odpis zupelny aktu urodzenia dziecka gdy jest ono nie uznane (a jesli jest uznane to wystarczy skrocony odpis)zaswiadczenie o dochodach (moich) z urzedu skarbowego za rok 2007 jesli przyjde skladac wniosek jeszcze w pazdzierniku. natomiast za 2008 jesli przyjde w listopadzie (nowy okres zasilkowy)
w rzeszowie daja 1,5tys becikowe samorzadowego.
RemigiuszWarszawa http://www.becikowe.com/?sr=samorzadowe.html&a=14 jak wkleisz ten link ponizej bedzie wypowiedz remigiusza zadzwon na podane numery moze sie cos zmienilo i daja u was w wawie becikowe samorzadowe.
podsumowując: jesli spelniasz kryteria mozesz dostac trzy becikowe
becikowe od panstwa becikowe z mopsu becikowe samorzadowe (od prezydenta miasta wawy)

katerinka mozesz mi po ludzku wytlumaczyc co to jest dochod utracony?

justysia ale jesli mieszkasz na wsi to przecierz podlegasz pod jakies miasto. wydaje mi sie ze pod ostrołęke a tam jest Caritas przy kosciele. jak wpiszesz caritas ostroleka to znajdziesz adres. mi w caritasie bardzo pomogli dali mnostwo dla dziecka (pisalam ci co dostalam) co wiecej daja paczki zywnosciowe i to wcale nie byle jakie ostatnio dostalam cukier make makaron zupy platki kukurydziane mleko kasze zupy ciastka herbatniki. mam wrazenie ze w caritasie bardziej mi pomogli anizeli w opiece spolecznej. wydaje mi sie ze warto tam podejsc
do mnie ex sie nie odzywa od poczatku kwietnia. na poczatku bylo mi smutno z tego powodu ale teraz to sie nawet ciesze. przynajmniej mi nie funduje hustwaki emocjonalnej nie mam juz zludzen ze mu zalezy. i zyje. wiem ze ci smutno i zle ale co na to poradzisz ze sorry ze cie olewa nic na to nie poradzimy. choc to smutne i bolesne jak jasna cholera. daj sobie na luz nie mysl o tym. poprostu widac jak z niego debil i tyle.

krropelko nie chcialam bys odebrala mojego posta ze mysle ze "ty sie pchalas do szwecji", chodzi mi o to w szwecji panstwo ci pomaga.ze jestes w stanie przezyc dzieki ich pomocy.ze pomoga ci stanac na nogi. a tego w polsce niema. jakby nie rodzina to niewiem co by bylo... smutne.
piszesz ze jestes juz na etapie zalatwiania formalnosci w zusie wiec juz pewnie sporo zalatwilas i napewno uda ci sie wszystko pozalatwiac. czego Ci zycze. jestes zaradna i silna. a jeszcze synek cie napewno mobilizuje do dzialania wiec uda sie!

inessita masz juz imie dla swojej Córeczki?
masz racje marzenia daja sile. ja marze by wyjechac do anglii. moze to bedzie tylko moje marzenie moze uda mi sie marzenie przekuc w plan i cel ktory zrealizuje? zobaczymy. w tamtym roku bylam w polsce na rozmowie o prace z angielskim pracodawca, dostalam prace i moglam jechac do anglii ale zostalam dla ex w polsce. niewiem czy by mi sie tam ulozylo. wybralam ex teraz wiem ze byl to zly wybor.
jak czytam jak w anglii panstwo pomaga to sie pytam czego w polsce choc polowy tego niema?

Ostatnia edycja:
Czesc wam:) dlugo tu nie zaglądałam ale to dlatego że byłam w szpitalu:( mam ciąże zagrozona poronieniem ;( zaczelam we wtorek plamic i polozyli mnie na oddzial ale skoro mnie wypuscili to mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.. musze lezec lezec i jeszcze raz lezec.. eh
jesli chodzi o mojego ex to gadalam z nim .. caly ten slub i ciąze tej swojej zmyslil bo myslal ze ja tez wymyslam po to zeby do mnie wrocil. PALANT ;/ na szczescie sie nie odzywa chociaz zapowiedzial ze bedzie mi pomagal (akurat) ... najpierw musi sie pogodzic ze stratą swojej pindy bo go rzuciła jak sie dowiedziala a ten na prochach teraz jedzie.. boje sie ze w przyszlosci to ich rozstanie odbije sie na dziecku i na mnie bo debil bedzie nam wypominal ze stracil swoja wielka milosc przez nas ehh nie wiem sama do czego on jest zdolny troche sie boje ..
Najwazniejsze ze mam miec spokoj i bede o to dbala .. od czasu do czasu tu wejde zeby czytac co piszecie ale bardzo rzadko bo musze lezec. :) mam nadzieje ze wszystko sie ulozy: ) POZDRAWIAM DZIEWCZYNY buźka

Anowi 82 ciagle mysle jak dotrzec do tego caritasu ,a powiedz mi o co tam sie Ciebie pytali???BO jak coś odwale a pójdę nie do takiej osoby co trzeba to mnie wysmieją :(
Może i lepiej ze ex sie nie odzywa wiem ze nas ma w du,,,,,,,,,,,,Tylko podłe jest to co sie dzieje z maluszkiem (strata)on się nie intersuje !Ale no dobra on jest wygraną ja jestem przegrana ,może los się kiedyś do nas umiechnie oby !
ta opieka społeczna to oni wogóle mają w d,,,,,,ze ktoś potrzebuje pomocy ,dadzą 150 zł i mam za to życ smieszne !Chyba znowu przejdę się do kiedrowniczki bo ta pracownica opieki do ,,,,,,,,lepiej nie dokanczac !
Sama samotna córeczka jak cukiereczek :)
A malutka łucja jaka fajna :)smieszne dzieciaczki i słodkie wszytkie:)
Mam nadzieje ze skoro po urodzeniu dziecka wam sie swiat zmienił a czy mi sie zmieni????

BYłam dziś u ginekologa noi te upławy są spowodowane zanikaniem pęcherzyka drugiego maluszka ,tzw się oszyszcza na zewnątrz każdy ból,krwawienie mam spadac do lekaza (dzwonic)
Mam życ w spokoju ,leżec ,naprzepisywał mi leków za 50 zł plus autobus plus zakupy i połowe kasy nie ma :(A co dalej mam robic ????Przedwczoraj miałam skurcze przez pare minut bo nie wolno mi chodzic Ja tylko leze ,jem i tyje bardzo szybko kg w tydz a czym ja zakącze ciaże?????pewnie 100kg :(((aż sie boje
Czekam w tej przychodni na lekaza po drugiej stronie jest lekaz rodziny ,jedna mama prowadziła synka ponad rocznego wiecie jak mi się przykro zrobiło????Ze taki szkrab będzie chodził kiedyś ze mną za rączkę ,zaczełam ryczec ale się powtrzymałam :)))Fajnie było popatrzec na takiego aniołka fajniusi :)Obym mojego donosiła całego i zdrowego :)
Mam się nie masowac po brzuchuu ,nie drapac ,i nosic ciasnych spodni A czasem tak mnie swędzi brzuch ze muszę ,lub łaskocze:)
Czekałam na autobus na przystanku i widziałam podobny samochód do ex ale się nie patrzyłam kto tam siedzi bo mnie nie intresowało ,stałam dumna jakby mi ptak w kieszen narobił:)
Noi wizytę mam za 2 tyg :)wiem często ale wiecie pęcherzyk wolno zanika i lekaz mósi widziec co sie dzieje
Tak trzeba życ nadzieja!od wczoraj jak przypominam sobie o ex to odrazu staram sie nie myslec !mysle o nim jak o potworze i mi przechodzi wtedy !

justysia89 napisz albo tu na forum albo pm pod jakie miasto podlegasz z jakiego jestes powiatu. sprawdze ci na internecie. jesli faktycznie ostroleka to ci skopiuje adres z internetu.
moze w ostrolece jest jakies stowarzyszenie albo fundacja ktora by ci pomogla. zapytaj gdzies moze w caritasie moze w opiece. moze w ostrolece jest powiatowe centrum pomocy rodzinie.
co do opieki dali ci tyle ile mogli. niestety taka mamy opieke socjalna w panstwie polskim. ja juz o tym pisalam lepiej bys miala gdybys poszla do jakiejs pracy.
niestety ja sobie uswiadomilam ze czas sie ostro wziasc do roboty. jak sama cos nie zdzialasz to ci nikt nic nie da. a dziecko potrzebuje. nie ma co liczyc na opieke bo ci nie dadza bo mamy takie prawo.
a w caritasie powiedzialam ze bede sama wychowywac dziecko i czy mogliby mi jakos pomoc. nie chcieli zadnych dokumentow. uwierzyli mi na slowo. jeszcze masz duzo czasu do porodu i mysle ze zorganizuja ci co trzeba do tego czasu. weszlam do caritasu i zagadalam do pierwszej spotkanej osoby. jeszcze raz sie powtorze bardzo mi pomogli.

sama100 duzo zdrowka dla was. lez lez i sie nie denerwuj. stalo sie jestes sama. ale jeszcze bedziesz szczesliwa.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry