reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

oj, widze APPLE82 ze hormonki Ci niezle wariuja; dasz rade - juz niedlugo; juz za chwilke zobaczysz swoja kruszynke i miejmy nadzieje, ze nie zapomnisz tego nigdy w zyciu - oczywiscie ze wzruszenia i radosci; a pozniej to w sumie z gorki - czas przy dziecku leci jak szalony;

reklama
a ja od urodzenia używam mydła dla dzieci w kostce i jest dobrze - wyfdajnie i bardzo oszczędnie. Dopóki włoski były króciutkie myłam je także mydłem w kostce. Oliwkę faktycznie można zastąpić jakąś emulsją do kąpieli (zamiast bardzo drogiego Oilatum można kupić Sofeo - ma identyczne składniki a jest tansze) można też kupić w aptece parafinę kosmetyczną (w wielu szpitalach tym smaruje sie dziecko po porodzie) i dolewac do wanienki własnie parafina... a oilatum i sofeo to nic innego niż parafina właśnie... z tym, że ta kosmetyczna kosztuje kilka złotych a za oilatum 500 ml trzeba dać ok. 50.. :-) Ja jednak do roku używałam tylko oliwki, bo dla nas jest lepsza do masażu, który codziennie wieczorem w ramach relaksu przed snem serwowaliśmy Zuzance. W chwili obecnej stosujemy zamiennie oliwkę lub jakiś balsam (ostatnio Linomag Emulsja -Ziołoleku).
Jak chodzi o producenta Nivea nas uczulała, Hipp też. Najdłużej stosowalismy kosmetyki niemieckiej firmy Bubchen, ale mielismy dostęp do przywożonych bezpośrednio z Niemiec, które za połowę ceny w PL miały od 2 do 5x większą objętość...
Pampersów też nie ma co na zapas, czesto uczulają... u nas najpierw były w użyciu te formy pampers, potem huggiesy a ostatnio (nie żeby przez krysys :-D) sprobowalismy biedronkowych i okazały się REWELACYJNE i 20 pln tansze na paczce :-)
na początek napewno trzeba liczyć od 6-8 szt. dziennie..
Do pupy od 2 lat używam jednego specyfiku - Sudocremu. Pudełko za ok 35 pln starcza nam na pół roku, moze troche dłuzej.. ale napewno na początek warto kupić jak najmniejsze - na wypróbowanie. Linomag schodził u nas jak woda, a krem przeciw odparzeniom z Nivea nie da się na malym tyłeczku rozsmarować taki jest gęsty.... najfajniejsze są te robione, szpitalne :-)

a wogole to artykuły dla dzieci, kosmetyki, jedzonko - wszystko wygląda na półkach tak kusząco kolorowo ze czasem naprawdę trudno jest się oprzeć. Pare razy zdarzyło mi się kupic coś zupełnie niepotrzebnie i tylko sobie potem plułam w brodę :-)

ale macie rozped :) czlowiek spedzil dzien poza domem. a teraz caly wieczor czytam Was.
kolko poporodowe- nie mialam, ale przyznam, ze zalowalam, ze nie mam. na poczatku naprawde trudno znalezc sobie dogodna pozycje do siedzenia. ja spedzilam 4 dni w takim hotelu po porodowym i tam byo takie gabkowe koleczko. zabieralam je ze soba nawet idac do stolowki na posilki (bo jak wybralam sie bez to siedzenie na krzesle bylo tortura i tylko myslalam by zjesc jak najszybciej by nie musiec siedziec).
herbata z kory debu - slyszalam, ze nasiadowki z takiej herbatki pozwalaja szybciej wygoic sie ranie. ja owszem kupilam, ale nie bylo mi dane zastosowac. jak wrocilam z malym z jednego szpitala to pobylam jakies pol h w domu i juz musialam jechac do innego gdzie soedzilam kolejne 2 dni. a jak juz dotarlam do domku to juz tez najgorsze dni mialam za soba.
ale uzywalam zel do higieny intymnej z kory debu- i bardzo sobie chwale
majtki - ja mialam ze szpitala takie reformy bardzo wysokie i z nogawkami niczym krotkie spodenki- to bylo z jakiejs siatki przypominajacej zwykly bandaz - i to byla rewelacja - majty byly nieuciskajace a jednoczesnie swietnie trzymaly te wielkie podpaski. przewiew bardzo dobry. no i latwo bylo przeprac i szybko wysuszyc. nosilam je jeszcze sporo po porodzie- polecam
warto miec te duuze podpaski specjalne po porodowe. takie "zwykle" sa na poczatek zbyt krotkie i waskie. ale nie potrzeba ich jakos bardzo duzo, bo potem juz leje sie coraz mniej.
no i bardzo wazne jest dobre osuszanie rany po myciu - ja robilam to suszarka nastawiona na zimne wianie - bo wiadomo, ze nie sposob porzadnie wytrzec sie recznikiem.
dobrze tez jest miec w szpitalu cos na pekajace brodawki- ponic niektorym sluzy bephanten - ja osobiscie mialam cos tam innego.
co do kosmetykow dla dzidzi to trudno mi sie wypowiadac, bo wlasciwie nic zbytnio nie sluzy mojemu synkowi.

Agazoja dziekuje. Ja z mala latałam po sklepach jak skonczyła miesiąc. Nie dlatego ze jestem wyrodna matka ale po prostu nie miałam innego wyjscia. Oczywiście nie po jakims centrum w weekend tylko do osiedlowych sklepikow po chlebek itd. U nas sudokrem się nie sprawdzil. Moja pediatra opierniczyla mnie za jedzenie ryby. Powiedziala ze to zle i kazala przezucic się na gotowanego indyka. Troszke pomoglo i kolek było mniej. Tez gotuje na parze bo zdecydowanie lepszy smak maja warzywa w ten sposób przyrządzane.
Apple mnie tez brzuch bolał pod koniec ciazy. Strasznie popekała mi skora i rozstępy krwawiły. Okropne to było. A krocze musi się rozciągnąć. Cierpliwosci, za chwilke urodzisz.
AbEjA zdecydowanie ciezko sie oprzec. Moja mala ma 10 gryzaczkow bo wszystkie takie sliczne byly:laugh2:. A i tak woli obgryzac swoje paluszki:-p:-p

oj, rzeczywiscie dyskusja na forum dosyc dosyc.... nawet te juz zajete mamusie zaczely sie udzielac - milo moc byc z Wami i moc sie i pochwalic i wyzalic;
AdiLea - ja z rybami sprobowalam, bo juz sama nie wiedzialam co mam jesc, zeby Malemu pomoc; zobaczymy co bedzie; zreszta gdzies ostatnio slyszalam czy czytalam,ze ryby trzeba jesc - nawet matka karmiaca - zreszta w kazdym temacie co osoba to opinia;
AdiLea - mam takie bardziej prywatne pytanie, wiec jak chcesz to odpowiedz tutaj albo na pryw; bo czeka mnie zlozenie pozwu o alimenty i o ograniczenie praw; a pytanko wiaze sie: jaka wysokosc alimentow moge sie starac?? jak myslisz??

Oj przepraszam miałam Ci wysłac ten pozew. Napisz mi swojego majla na priv to przesle. Nie wiem o ile bo to zalezy od jego zarobkow. Np u mnie jest taka sytuacja ze ex-tatus jest biednym studentem co do żadnej pracy sie nie nadaje wiec placa mi jego rodzice. Im wiecej wpiszesz tym lepiej tzn w granicach rozsadku. I super by bylo gdybys miala rachunki bo to bardzo ulatwia sprawe.

Dzieki wam wszystkim za pomoc, porady w sprawach zakupowych. Wy macie zdecydowanie wiecej doswiadczenia, bo latwo mozna w tych zakupach sie zatracic, tyle jest rzeczy, a skad mozna wiedziec, czy sa potrzebne czy jednak nie. Ja kupilam juz dosc sporo rzeczy, ale nie bede przesadzac w dalszych zakupach, w koncu w dzisiejszych czasach to nie problem pojsc do sklepu i kupic co trzeba. A mama bedzie blisko by mi pomoc, wiec nie musze sie martwic. :-)

Apple82 ja tez jestem zdania ze to moje pierwsze i ostatnie dziecko :sorry: Pomimo iz ciaza nie byla straszna pod wzgledem dolegliwosci fizycznych, ja po prostu chyba nie lubie tego stanu :baffled:

A do mnie wczoraj odezwał się eks :sorry:.Prosił o spotkanie,zgodziłam się ....
Nie wiem co mam sobie teraz o tym wszystkim myśleć :wściekła/y:,nie odzywa się ponad 4 miesiące a teraz znowu wpieprza się z buciorami w nasze wydawało by się ostatnio dość poukładane życie :-(. Chcę być tatą dla maleństwa.....
Z jednej strony jestem szczęśliwa bo obejdzie się to wszystko bez sądów i Kubuś powinien mieć tatę....
Trochę uczucia wróciły jak go wczoraj zobaczyłam....
Dotykał brzuszka.....
przepraszam was że to wszystko jakieś takie chaotyczne ale nie potrafię pozbierać myśli....

reklama
Do góry