reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

asuzana Aha mi w opiece powiedzieli, że Łucja musi mieć nazwisko ojca :dry:
Ja nie zakładam sprawy o ojcostwo
U mnie to jest tak , że przez całą ciążę było cudownie , pięknie i w ogóle.. a po porodzie masakra, rozstaliśmy się , ale dałam mu drugą szansę , ale to nie jest już to.. ciągłe kłótnie, łączy nas już tylko dziecko. Zero czułości , kompletnie nic. Wszystko robimy osobno, szczerze nawet nie mamy o czym rozmawiać bo rozmowa dotyczy tylko małej.
Chociaż nie mogę na niego narzekać, bo to super ojciec jak przychodzi to cały czas chce się nią zajmować , kąpie ją , daje jeść , bawi się , wychodzi na spacery .. ale cóż z tego jak w stosunku do mnie jest obojętny, a tak być nie powinno. Sama nie wiem co już robić.

reklama
Hej Kochane:)
ja wróciłam z grzybków byłam z mamą:)
Mój ex powiedział ze będzie mnie olewał i dziecko !OK :)nie ma sprawy:)Kazał się zenic z kim chce Mówił ze podapli lub zburzy nowy dom jak mu stary nie przepisze a potem na mnie złożył do tatusia swojego ze ja groziłam podpalenie ich domu:)Wszytko co u nas w domu się działo co mówiono przekazywał do swoich tatusiaów:)Wysywał sojego starego podpuszczał ze u nich w rodzinie nie jestem uwazana bo nie potafie się podlizywac:)I ze mnie zrobił swinie :)
A on wyszedłz całej sytacji aniołek:)
Zrobił ze mnie potwora kazał się odwróci od rodziny ale się wkurw ,,,,,dałam mu wtedy popalic Mama moja go lubiła zawsze dla niego ciastka kupywała jak miał przyjechał a on jej przykrych żeczy nagadał!!!
GDzie ta sprawiedliwosc???????
A mojej dzidzi kiedyś kupie koszyczek i będę z nim chodzic na grzybki jak pójdzie na nózki:)

Maagda_ nie bardzo rozumiem że skoro tak super ojciec to chyba daje kase? Chociaż chyba nie daje skoro piszesz o alimentach. Dla mnie to jest dziwne skoro byliście razem mała już troche ma a ty chyba jesteś pełnoletnia (tak mi się coś wydaje z forum młodziutkie mamy.. ), po porodzie mieszkaliście razem to dla mnie jest to naturalne że ojciec uznaje małą...

acha faktycznie musi mieć naziwsko ojca... ale wpisane w rubryce ojciec :p

Ostatnia edycja:
miska82 umowe o prace masz na okres probny od 15.10 do 30.11? ale dlaczego od pazdziernika?
jesli jednak masz umowe tak jak piszesz to musisz policzyc czy 30.11 bedziesz w ukonczonym trzecim miesiacu ciazy badz ukonczonym 14tc. jesli tak to chroni cie prawo i nie maja prawa cie zwolnic. przedstawisz im zaswiadczenie ze jestes w ciazy i juz. o tym ze jestes w ciazy mozesz powiedziec np jak bedziesz miala podpisana umowe w reku np 15.10 a 16.10 przedstawisz zaswiadczenie ze jestes w ciazy i cie nie zwolni. ale musisz 30.11 byc np 15tc lub dalej.

jezeli przez miesiac bedziesz pracowac na czarno (od dzis do 15.10) to uwazaj na siebie nie dzwigaj za wiele i bron boze nie wygadaj sie nikomu ze jestes w ciazy. nikomu bo szlag wie czy cie nie podkabluja szefowi. a ten zapewne cie wywali bez niczego.
wiecej napisze wieczorem bo ide do tego prawnika i pracownika socjalnego. zobaczymy co powiedza mi.
miska jakbys czegos nie wiedziala pytaj odpowiem jesli wiem

abundzu przychodził przez jakiś czas na weekendy ;) a nie mieszkał ze mną .. mieliśmy razem mieszkać .
Nie daje mi kasy bo ma 18 lat i chodzi do szkoły, nie ma z czego dać. Dla dziecka jest dobry.. dla mnie nie.
Niestety nie uznał dziecka , bo nie miał wtedy 18-lat, a teraz mówi , że lepiej nie zapisywać małej na niego bo on nie będzie miał skąd dawać mi kasy, a ja przynajmniej będę miała co miesiąc 220 złoty , rozumiesz?

ANOWI zle napisalam umowe mam od 15.09 do 31.10 na okres probny. Czyli lekko ponad miesiac a teraz jestem w 16 tyg ciazy. Czyli mnie nie moga zwolnic.... zamierzam miesiac popracowac potem im przeslac zwolnienie i zaswiadczenienie ze jestem w ciazy. Wiesz troszke sie boje.... Jak na razie tylko delikatnie u mnie widac a praca glownie siedziaca po 6 godzin :) Mam kaca moralnego ze ich oszukalam i nic nie powiedzialam....ale z drugiej strony z czego bym zyla .....:(

ANOWI zle napisalam umowe mam od 15.09 do 31.10 na okres probny. Czyli lekko ponad miesiac a teraz jestem w 16 tyg ciazy. Czyli mnie nie moga zwolnic.... zamierzam miesiac popracowac potem im przeslac zwolnienie i zaswiadczenienie ze jestem w ciazy. Wiesz troszke sie boje.... Jak na razie tylko delikatnie u mnie widac a praca glownie siedziaca po 6 godzin :) Mam kaca moralnego ze ich oszukalam i nic nie powiedzialam....ale z drugiej strony z czego bym zyla .....:(
nie chce zle krakac,ale wydaje mi sie,ze jakjestes na okresie probnym to po zakonczeniu umowy moga ci nie przedluzac do porodu,najlepiej dopyta sie w inspekcji pracy lub wyszukaj w kodeksie pracy

mloda1 moze zwolnic ale nie za zatajenie faktu ze jest sie w ciazy. ja tez o to pytalam prawnikow. w kodeksie pracy ani nigdzie nie ma zaznaczone spisane ze kobieta musi powiadamiac pracodawce ze jest w ciazy. moze zwolnic kobiete ciezarna np dyscyplinarnie bo cos np ukradla. albo w zlym czasie powiedziala ze jest w ciazy, np ma umowe od17.09 do 17.11 i 17.11 bedzie przed 14tc. zwolni ja by nie miec problemow. albo gdy jest na umowe zlecenie albo umowe o zastepstwo.
ciezarna kobiete chroni prawo i jesli umowa sie konczy przed porodem to jest ona automatycznie i z mocy prawa przedluzana do dnia porodu. oczywiscie trzeba zachowac terminy.

AbEja aga82
mozna sobie poczytac kodeks pracy tam tez jest co nieco opisane kiedy kobieta jest chroniona w ciazy.
ja to na wlasnej skorze przerabialam. tzn opisze szybko i w skrocie. jak sie okazalo ze facet ma mnie w dupie (oczywiscie bylam juz w ciazy). zostalam bez niczego. i poszlam do pierwszej lepszej pracy by miec za co zyc. ale zanim to zrobilam bylam u dwoch prawnikow wypytac o konsekwencje o to co zrobic by mi umowe przedluzyli do dnia porodu
takze ja podpisalam umowe w 18 lub 19tc a wtedy tez bylam na umowie o prace na okres probny i mam przedlluzona umowe do dnia porodu. a misce82 nic nie zrobia na pewno przedluza jej umowe do dnia porodu. oczywiscie moze miec kontrole z zus. ale z tego co pamietam podpisala umowe z pracodawca zatrudniajacym powyzej 20pracownikow. wowczas to pracodawca tez przejmuje obowiazki zusu. czyli placi pracodawca za zwolnienie lekarskie do konca ciazy. a gdyby pracodawca zatrudnial ponizej 20pracownikow to po 33dniach zwolnienia lekarskiego to zus by placil za to zwolnienie.
moje zdanie jest takie ze pracodawcy raczej nie bedzie sie chcialo nasylac kontroli na miske82. choc tak jak mowie to jest mozliwe.

miska82 ja tez sie strasznie balam powiedziec szefowej o ciazy, i tez mialam kaca moralnego. ale moze niektore osoby sobie zle o mnie pomysla ale ja rozumuje tak ktos mnie olal ja sie musze ratowac i kogos zrobic w ciula by przezyc. padlo akurat na ten zaklad pracy. i na ten moment wogole nie zaluje, mam za co zrobic zakupy dla dziecka, mam za co kupic sobie nawet te podpaski do szpitala czy koszule. i staram sie oszczedzac by miec pozniej za co zyc. niestety w opiece ci raczej tysiaca na miesiac nie dadza. trzeba sobie jakos radzic.
na mnie nie krzyczeli w pracy nie bylo glupich tekstow nic gdy mowilam o ciazy. a przypomne ci ze ja po czterech dniach pracy poszlam na zwolnienie lekarskie.
ale nie wiedzialam o tym okresie wyczekiwania. chyba ci tlumaczylam co to, takze sie postaraj wytrzymac w pracy miesiac. pamietaj ze mozesz poprosic o przeniesienie na inne stanowisko, na miesiac ci cos znajda. chyba pracujesz w hipermarkecie?podpowiem ci gdzie by cie mogli przeniesc, moze na szatnie.moze do biura do punktu obslugi klienta (ale nie do obslugi klienta bo to hardcore nie zgadzaj sie klienci potrafia byc szurnieci) moze do dzialu gdzie kontruluja ceny wpisuja zamowienia w komputer albo do biura gdzie przyjmuja towar. popytaj.
i nie boj sie nic ci nie zrobia niezbedne terminy masz zachowane. powiedziec o ciazy mozesz powiedziec kiedy chcesz tylko miej ze soba zaswiadczenie ze jestes w ciazy.
jak masz pytania to pytaj.

ravenalka bylam u prawnika. pozew mam przygotowany. ja jeszcze bede pisac o adwokata z urzedu. wole go miec. a ty pisalas o adwokata?jesli nie to mozesz o niego pisac w dodatkowym pismie procesowym. adwokat wytlumaczy i mam nadzieje ze na sedzie to tez wplynie ta obecnosc adwokata.
ja raczej bede miec kolezanki (przy ustalaniu o ojcostwo)z ktorymi wynajmowalam mieszkanie. zobaczymy co ex zrobi jak sie Martyna urodzi. moze sie zmieni?szczerze w to watpie skoro do tej pory mnie olewa i sie nie odzywa (jedynie puszcza sygnaly z niemieckiej budki ) jesli bedzie nas mial gdzies takze po porodzie to pasowaloby miec tez swiadkow ze nie przyjezdza ze nie pomaga. a to juz bede musiala brac kogos z rodziny.
napiszesz mi co przeczytalas w tych skserowanych rozprawach. ja pamietam ze mnie pytali (gdy bylam na rozprawie u kolezanki o kontakty z jej facetem. intymne pytanie tez byly. pamietam ze pytali mnie cos w rodzaju czy wiadomo mi ze sypiali ze soba itp).

pytalam pracownika socjalnego o dodatek z tytulu samotnego wychowania dz czy jesli go bede brala to czy moge sie starac o alimenty od urodzenia dz. niewiedziala. ma sie dowiedziec. dlatego prosze Cie zapytaj u siebie jak to jest

Maagda dziecko musi byc uznane przez ojca by otrzymywac alimenty. to nieprawda ze musi miec nazwisko ojca co wiecej mozesz go pozbawic wladzy rodzicielskiej a i tak jest zobowiazany placic alimenty na dziecko. dziecko moze tez dziedziczyc po ojcu nawet jesli on jest pozbawiony wladzy rodzic i dziecko nosi nazwisko matki

inessita gratuluje obrony! gdy ja sie bronilam to wchodzilam pierwsza bo wchodzilismy za alfabetem. balam sie niewiedzialam jak to bedzie. ale z drugiej strony jakbym miala np nazwisko na z to chyba bym oszalala siedzac i denerwujac sie.
wyksztalcona Mamusia to super sprawa. teraz mamy ciezko ale mysle ze sie wygrzebiemy z dolka i znajdziemy dobra prace, wierze ze skonczone studia nam w tym pomoga! by zylo sie nam i dzieciom troszke lepiej. takze jeszcze raz gratulacje wytrwalosci i obrony!
napisz jak sie czujesz

a ja sie dzis bedac w centrum pomocy u prawnika i pracownika socjalnego sie rozwylam. i nie moglam sie uspokoic dosc dlugo. jeszcze gdy wyszlam stamtad to w aucie siedzialam i wylam.wstyd mi bylo przed tymi ludzmi ze sie tak rozmazalam. ale to bylo silniejsze ode mnie. nie wypytalam sie o wszystko. byli mili niewiem co mi sie stalo. jak do tej pory wytrzymywalam a przeciez bylam juz i u prawnikow i na komisji (a bylo szesc osob) o przyznanie mieszkania komunalnego musialam opowiedziec wszystko i w opiece i w jeszcze kilku miejscach sie nie rozwylam a dzis............. porazka
obym po porodzie wrocila do swojego charakteru bo nie lubie siebie bardzo w ciazy. irytowali mnie ludzie tzw cieple kluchy a teraz byle co potrafi mnie z rownowagi wyprowadzic.

ale napewno wiem ze osoba wnoszaca pozew jest zwolniona z wszelkich oplat.

i gospodarstwo domowe jesli sie nieda rozdzielic tak rodzin by mieli osobne kuchnie wc to raczej wszystkich traktuja jako jedna rodzine.
ratuje mnie oswiadczenie ze prowadze osobne gospodarstwo domowe i jesli kobieta ktora ma moja ulice rejon to przyjmie to bedzie ok. zrobi to po przeprowadzeniu wywiadu srodowiskowego. to niestety zalezy od kobiety tej.
ten pracownik socjalny u ktorego dzis bylam obiecala mi pomoc bo zna sytuacje u mnie w domu poniewaz kiedys miala ulice na ktorej mieszkam (pracuje w opiece). w niej nadzieja ze wplynie na tamta kobiete i uznaja mnie za odrebna rodzine.

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim :) Jestem tutaj nowa i nie bardzo wiem co pisać i czy kogoś to będzie interesowało. Może zacznę od tego że dwa dni temu dowiedziałam się że będę mamą. To wielkie szczęście dla mnie ale równocześnie w jakimś stopniu kłopot, bo ojciec dziecka zostawił mnie miesiąc temu. Nie wie że będzie miał dziecko ale moim zdaniem nie zasługuje na to by wiedział po tym jak mnie potraktował przy rozstaniu. I zaznaczył że mam już nigdy w życiu się do niego nie odzywać. Czeka mnie samotne macierzyństwo. Napiszcie co mi radzicie w tej sytuacji i czy bardzo trudno będzie mi wychować dziecko samej.. pozdrawiam

reklama
Maagda w takim przypadku obowiązek alimentacyjny ciąży na jego rodzicach. W końcu to ich wnuczka. Rodzinny ci zostanie ,a podejrzewam ,że alimenty to i tak będzie przynajmniej to 200 zł. Więc troszkę więcej. Moim zdaniem to on sobie leci w kulki i wcale bym nie była zdziwiona jeśli by robił to z premedytacją. Wkurza mnie takie coś że chłop ma 18 lat i mówi ,że chodzi do szkoły więc nie ma za co płacić. Jakby chciał to by dorwał jakąś dorywczą pracę po szkole i dawał na dziecko chociaż trochę, niepatrząc na to marne 220 zł które kończą się w pierwszym tygodniu albo wcześniej ;). Patrząc po jego postawie kiedys na zdjęciach to nic mu nie brakuje ma dwie ręce i dwie nogi.. ale jak komuś jest tak wygodnie to pewnie że wymówka się znajdzie. Jak ja mogłam dorabiac będąc w ciąży i jeszcze chodząc do szkoły zamykajac drugą klasę to on tym bardziej może sobie gdzieś coś znaleźć. Znałam chłopaka któremu urodzil sie syn jak miał 14 lat. Jak miał 16 to chodził dalej do szkoły ,a popołudniami dorabiał na strefie parkingowej i też dał radę. Ale wiadomo są ludzie i ludziska... a takie coś mnie po prostu wkurza. Takie odnoszę wrażenie że trochę dajesz się "wykorzystywać"...

anowi82 spokojna głowa już jesteś na końcówce.. a po porodzie pewnie się zrobisz jeszcze większa antyklucha:) i wszystko będzie w porządku a twoje dziecko wyrośnie na twardego.. właśnie zawodnika czy zawodniczkę? ;-) mam nadzieje że pracownicy socjalni ci pójdą na rękę chociaż jak dla mnie to w większosci to głupie pindy lub pindowie którzy może w 1/4 są ludźmi przynajmniej w pracy a w 3/4 biurokratycznymi gadami. ;-) trzymam kciuki w każdym razie.

krropelka jak się czujesz?

samasamotna POWODZENIA ! :-D i wracaj do nas już z Zwycięstwem na rękach :-D

Do góry