reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

mloda1 ja tez siedze w spodenkach i koszulce i jest mi okropnie slabo i goraco ja niewiem jak wytrzymam do wrzesnia..w dodatku chce mi sie tak okropnie spac ze zasypiam juz na siedzaco..;/ masakra poprostu a ta kolezanka sie nie przejmuj torbe sobie dokupisz 100 razy ladniejsza a to jej sprawa ze jest taka głupiutka:-)
abundzu gratlacje 4:))))

reklama
młoda, wiesz co ja po tej akcji z laktatorem to bym z nią żadnych interesow nie robiła i powiedziała co o niej myśle :wściekła/y: po jak ci sprzedaje używany wózek to powinna dać wszystkie akcesoria które do niego miała, torbe, parasolke, ochrone na deszcz ,albo ci powiedziec ze tego brakuje albo cos jest uszkodze i wtedy dodatkowo spuscic z ceny. a tak wybacz ale postępuje jak głupia pinda i najlepiej to ja kopnac w dupe.

Abundzu gratuluje, dla mnie chemia i fizyka to najgorsze przedmioty byly, nigdy ich nie lubilam :) ale 4 z pewnoscia ladnie sie prezentuje :) moja kolezanka mi kiedys mowila, ze dostala chyba 300 zlotych jak urodzila z uczelni i stypendium tez dostawala a nie pracowala, wiec nie wiem o co tu chodzi :/

no ja tak wlasnie zrobie, jej babcia mieszka u mnie w klatce, wiec zaniose jej ten laktator i powiem ze to w prezencie dla Moniki :) juz teraz na pewno nie kupie nic od niej, wole kupic w sklepie 3 razy drozej niz z nia w jakies kolejne historie wchodzic :)

Dziewczyny

Musze sie wyzalic. Mam dzisiaj strasznie zly dzien. Nawet nic sie nie stalo, ale chyba wszystko mnie przeroslo. Wlasnie siedze i wyje, ale nie za ex, tylko przez to wszystko co sie stalo, przez to ze jestem taka glupia, ze mu kiedys zaufalam, przez to w jakiej teraz jestem sytuacji, przez to, ze czeka mnie wychowywanie 2 dzieci bez pomocy i to z roznych ojcow. Myslalam, ze jestem silna, ale wiecie co, tak powaznie to mam ochote, zeby ktos mnie przytulil (oprocz ex - powaznie) i powiedzial, ze zycie mi sie jakos ulozy, ze nie bede z tym wszystkim sama

Gjoasia mysle ze to calkiem normalne, kazda z nas potrzebuje kogos kto bedzie nas kochal, przytulal i mowil ze bedzie dobrze, mam nadzieje ze Ty szybko spotkach kogos takiego, kto doceni to kim jestes i ile przeszlas, ktos kto nie zostawi Cie z dzieckiem, a pomoze w razie problemow!! Zobaczysz jeszcze troche i ktos taki zapuka do Twoich drzwi :-)

neonka ja tez szukalam pracy w ciazy (ja o tej ciazy wiedzialam bylam juz u gin ale pracodawcy nie powiedzialam). ja zanim zrobilam taki "przekret" poszlam do prawnika. chcialam wiedziec czy za to cos mi grozi czy bede miec problemy. prawnik powiedzial ze nim mi nie grozi. tylko bym uwazala na siebie w tej pracy. zaczelam szukac pracy wszedzie. i wzieli mnie do sklepu. ja po czterech dniach poszlam na zwolnienie lekarskie. ale o jednym niewiedzialam, mianowicie jesli ostatnio pracowalas wiecej niz 30dni temu to za zwolnienie w pierwszym miesiacu pracy nikt ci nie zaplaci (jest to tzw okres wyczekiwania). np prace podjelas 29.06 pracowalas tydzien czasu potem poszlas na zwolnienie. to za tydzien czasu dostaniesz wynagrodzenie, ale do czasu 28.07 za zwolnienie lekarskie nikt ci nie zaplaci (ten okres wyczekiwania)ale pozniej beda placic.
jesli masz umowe o prace na okres probny ktory trwa dluzej niz jeden miesiac, albo jest to umowa na czas okreslony. to jest ona automatycznie przedluzana do dnia porodu.
ale w dniu w ktorym konczy ci sie umowa (np masz umowe 29.06 - 29.08 to dnia 29.08 musisz byc w ukonczonym 13tc, albo ukonczonym 4miesiacu ciazy). dowodem na to bedzie zaswiadczenie ze jestes w ciazy, wyda ci twoj prowadzacy gin napisze w ktorym tyg ciazy jestes ewentualnie na kiedy jest planowany termin porodu
jeszcze jedna wazna rzecz. jesli do porodu zostalo ci 7miesiecy zapytaj o ubezpieczenie dodatkowe zaplacisz skladki ale po porodzie mozna dostac fajna kase. moja siostra pracowala w tesco i dostala w 2005roku trzy tysiace za urodzenie dziecka. a teraz napewno wiecej. za ta kase spokojnie wyprawke mozesz dziecku kupic.
jakbys czegos nie rozumiala pytaj chetnie odpowiem
urlop macierzynski trwa 20tyg wysokosc jest taka jakbys wynagrodzenie dostawala.
urlop wychowawczy ja zrobilam przekret ale pojde i poprosze dyrektora moze mi przedluzy umowe (ale dokladnych szczegolow jeszcze nie znam). tym bardziej ze jesli jestes na urlopie wychowawczym skladki pracownicze placi skarb panstwa. a jesli nie przekraczasz dochodu to z urzedu gminy mozna dostac 400zl.

młoda możliwe że dostawała, jak jej rodzice mieli wystarczajaco niski dochod. A moi niestety mają za wysoki. Moim zdaniem ten przepis jest bezsensu.

gjoasia głowa do góry. zamiast siedzieć i płakać lepiej się wybierz z synkiem na spacer, na lody... albo kupcie/zróbcie coś dla maluszka :blink: wyjdź z domu i nie bądź sama...albo po prostu prześpij ten zły moment. trzymaj się i głowa do góry.

neonka wlasnie sie doczytalam ze jestes w 5tyg ciazy. naprawde pytaj o to dodatkowe ubezpieczenie. bo zawsze jakas dodatkowa kasa wpadnie. i mieszkasz w wawie, wiec pewnie jeszcze dostaniesz becikowe od prezydenta. w rzeszowie jest w wysokosci 1,5tys.
jak sie pomysli i pokombinuje troche mozna pozbierac tej kasy. nie jestem chytra na kase. ale to co sie nalezy trzeba brac ale tez trzeba wiedziec ze taka kasa jest. tym bardziej ze samemu sie dziecko bedzie wychowywac.
abundzu gratulacje!poprostu kujon z ciebie i tyle!
u mnie tez parno zaraz wskakuje pod prysznic. ale u mnie zanosi sie na burze takze moze sie ochlodzi.
samasamotna ponarzekamy pewnie na te upaly. dobrze ze nie pracuje nie mam pilnych obowiazkow. nic nie musze. bo niewiem jak bym dala rade.
mloda1 tez uwazam ze torbe sobie dokupisz a kolezanka poprostu nieszczera jest. i tez bym z nia zadnych interesow nie robila. jesli kupujesz w komisach dzieciecych moze tam popatrz oni tam wiele rzeczy maja.

reklama
Anowi - kupuje wszedzie gdzie sie da :) o ile nie wyglada zle oczywiscie :) ale dokupie sobie torbe, mam nadzieje ze znajde jakas pod kolor wozka a jak nie to trudno, nie musi byc taka sama :) swietnie opisalas sprawe Neonce, ja sie wlasnie zastanawiam co z moim wychowawczym bedzie, bo umowa mi sie konczy 31 wrzesnia :/ chyba mi sie nie nalezy wychowawcze :( jak czytam te przepisy to jestem calkiem zakrecona(omijajac to ze studiowalam prawo 2 lata :) ) na jednej stronie znalazlam notke, ze wychowawczy nalezy sie kobiecie, ktora przepracowala 6 miesiecy na umowe o prace, ale nie jest napisane czy umowa ta ma byc na czas okreslony czy nie, wiec jestem zielona. 7 lipca ide do lekarza, wystawi mi kolejne L4 i pojade z tym do pracy, moze zapytam dyrektora lub ksiegowego jak z tym jest, mam nadzieje ze sie zalapie, nie chodzi mi o pienmiadze bo na wychowawczym malo placa tak czy tak, ale zawsze bede miala ubezpieczenie i bede mogla spokojniej pracy szukac :)

Do góry