reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

reklama
Jest takie coś jak zabezpieczenie kosztów i wyprawka też w tym jest. Musisz prawnika się dokładnie dowiedzieć. Mnie koleżanka o tym mówiła a jest prawnikiem.

Moge sie mylić ale jak ja dopytywalam to zabezpieczenie jest 3 miesiace przed porodem i 3 po. Powiem Wam, ze ostatnio glupie zapalenie spojowek u dziecka + uzupełnienie zapasów do apteczki np spray na oparzenia, mig i nie ma 100zł ;) w poprzednim miesiucu 2x antybiotyk w odstępie 2 tygodni ;/ ale kasy poszło. A ja głupia zgodzilam sie na 450 alimentow, zeby sie nie szarpac w sądzie :p nie powtarzajcie mojego błędu :)

A ja głupia zgodzilam sie na 450 alimentow, zeby sie nie szarpac w sądzie :p nie powtarzajcie mojego błędu :)
Co pół roku można składać wniosek o zmianę kwoty alimentów.

@tajlandd to zabezpieczenie jest zawarte w artykule 142 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. W ciąży masz prawo do bezpłatnej gminnej pomocy prawnej.

Dlatego ja idę do sądu bo co to jest 300 zł? A sam na siebie wydaje więcej. Dla małej kupił tylko materac przed porodem.. A ciuszki i resztę musiałam sama.. Mam wpisane 800 ale pewnie i tak ciachna trochę..

Ta też chciałam wpisać 800 bo myślę że te 200 zł zejdą. Z tym że ojcec dziecka nie pracuje od kąs się rozeszliśmy... A ja nie mogę iśc do pracy przez 2 ciąże więc na razie na małęgo będę miała 500 + i alimenty .

Ale co z tego że nie pracuje przecież to nie twój problem.. On musi skądś wziąść pieniadze na alimenty więc będzie musiał iść do pracy i sąd powie to samo skoro nie ma przeciwwskazań do pracy.

Niemniej zdarza się, że dłużnik albo pracuje na czarno albo w inny sposób ukrywa dochody, wtedy z wyrokiem udajesz się do komornika. Jeśliby egzekucja okaże się bezskuteczna to dostaniesz* alimenty z funduszu alimentacyjnego. Naprawdę nie ma się co patyczkować i wycofywać z żądań, bo dziecko ma swoje potrzeby, a obowiązkiem ojca jest je zaspokajać.

*Dochód na osobę nie może przekraczać 725 zł.

Większość facetów rezygnuje z pracy albo ukrywa dochody żeby nie płacić albo płacić tyle co nic. Nie ma się co szczypac te pieniądze są dla dziecka a utrzymanie dziecka kosztuje a to czynsz jest dzielony na pół połowa matka i połowa dziecko , a to pieluchy,, kremy i in.

reklama
Do góry