reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Witajcie Dziewczyny,
Ja zrobię tak, jak mój Monk znajdzie dawcę to mój adwokat pogada z nim by sprawę załatwić polubownie czyli, że bez gadania zgadza się na alimenty wzamian za to nie dowie się jego rodzina (czego się strasznie boi). Jeśli się nie da tak zalatwić sprawy to wtedy sprawę kierujemy do Sądu i na jego wezwanie on musi się stawić, wtedy badania DNA etc.
Jeśli dobrze Wasze rady zrozumialam to w ciągu 14 dni ( czizas mam nadzieję, że się doczłapię:-D)idę do USC zgłosić dzidzolka dając mu swoje nazwisko, a ojca podaję tylko imię., tak?:)

reklama
Jeśli dobrze Wasze rady zrozumialam to w ciągu 14 dni ( czizas mam nadzieję, że się doczłapię:-D)idę do USC zgłosić dzidzolka dając mu swoje nazwisko, a ojca podaję tylko imię., tak?:)
Dokładnie tak. Imię możesz podać jakiekolwiek, jeśli fizycznie nie ma tam ojca dziecka, to podajesz jakieś imię, do którego przypisują Twoje nazwisko. Do sądu potrzebny jest odpis zupełny aktu urodzenia, więc jeśli ktoś do usc ma daleko, można od razu sobie "wziąć".

ak nazywa się ta maść??? Mój syn cierpi na AZS (atopowe zapalenie skóry). Jeśli karmisz piersią musisz przestrzegać diety, jeśli dziecko jest na mm to moim zdaniem trzeba zamienic mleko na Bebilon Pepti. Jeśli nadal nic się nie zmieni to tylko Nutramigen. Bo jeśli jest na mm to moim zdaniem to alergia na mleko krowie. Mleka modyfikowane ogólno dostępne są robione na bazie mleka krowiego. My przestrzegamy diety, ale jeśli trafi się zakazany produkt to ciekawie nie jest. Masło też może uczulać. U nas tak było. Tak więc dieta.

U nas to wygląda tak:Mamy dwie maści-jedna się nazywa Afloderm,a druga to nie wiem bo to maśc robiona,ale taka bardzo natłuszczająca.Tą drugą można smarować kilka razy dziennie. Prawie 3 miesiące karmiłam piersią, potem mm NAN, a teraz Bebiko.Lekarz powiedział,żeby może być tylko najlepiej hipoalergiczne. No i uwazac na wszystko tzn. kusz,detergenty itd. W tym momencie zero objawów. A i kąpanie w emolientach.Tylko nie wiem co się będzie działo jak przestanę smarować.

Jeśli chodzi o MOPS to wszystko zależy od dochodów. 170zl.,zasiłek rodzinny, dodatek 400zł. jeśli się jest na wychowawczym dostaje się jeśli się nie przekroczy kryterium 504zł/os.,a jeśli dziecko niepełnosprawne to chyba 583zł/os. Becikowe 1000zł. dostają wszyscy, a drugie 1000zł. jesli sie nie przekroczy kryterium.

Natomiast zasilki celowe itd. jesli dochód na osobę w rodzinie nie przekroczy chyba 351zł,ale inne czynniki też muszą być spełnione,ale to już zależy jak sytuację oceni pracownik MOPS-u.

jezeli ojciec sie nie zgodzi na wtoje nazwisko to dziecko bedzie miala laczone czyli twoje i jego.
Jezeli chcemy wpisac ojca do aktu on musi przy tym byc,inaczej nie wpisze nikt
najwyzej przytargam dawce za... nie powiem co do tej Polski do urzedu... nazwisko chce zeby było moje ale alimenty ma płacic bo to nie dla mnie tylko dla dziecka sie należą.. poza tym jesli skoro on mi niczego nie ułatwia to czemu ja mam mu isc na reke...:-(

Raczkowa jak dobrze pamiętam to ty miałas robione echo serca tak? płaciłas za to badanie??
pytam bo na innym forum dziewczyna pisala ze musi zrobic i znalazla dopiero gdzies w krakowie na nfz a blizej to 300zł:szok:

Czesc Dziewczyny :)
Trochę mnie nie było, bo różne sprawy załatwiam - u mnie jeszcze 3 tygodnie :))) Ale czytałam na bieżąco.

Renii, nawiązując do Twojej sytuacji, ja bym olała tego dawcę. Skoro Twój wieloletni partner chce się zaopiekowac Tobą i Twoim maleństwem to jest naprawdę świetnym człowiekiem, a uwierz, mało jest takich mężczyzn, którzy by się na to zdecydowali. Masz wielkie szczęście, że wokół Ciebie są tacy wspaniali ludzie.
Ja podałabym go w papierach jako biologicznego ojca i tyle. Bez spraw, bez sądów. Stworzycie super rodzinę we trójkę, dacie sobie radę. A odnaleźc tamtego drania dla alimentów? I ciągac się z nim po sądach? Po co? Wiem co teraz czujesz - jesteś wściekła i chcesz odnaleźc tamtego ch****, żeby zapłacił za swoje. Też bym tego chciała na Twoim miejscu. Ale patrząc na to z perspektywy czasu może warto sobie zadac pytanie czy to potrzebne Tobie, twojemu dziecku i Twojemu partnerowi.
Nie odbieraj tego jako doradzanie, bo daleka jestem od tego - każdy postępuje jak chce i według swoich odczuc. To taki mój punkt widzenia tylko.
A z byłym Ci się ułoży. Zobaczysz jak stworzycie rodzinę. To on Cię wspiera teraz, jest przy Tobie, on się przygotowuje do roli ojca - nie tamten pajac. On jest odpowiedzialnym, dojrzałym mężczyzną. Tamten to tchórz i idiota skończony. Może odnalezienie go, poza satysfakcją, może przyniesc też negatywne skutki w postaci człowieka, który będzie próbował zatruc Ci życie, które sobie już poukładasz? Nie wiem...

zuzamelka po czesci sie z toba zgodze, fakt byly partner reni moze byc wspanialym ojcem. ja tez nie wiem czy bym sie w takiej sytuacji zdecydowala oddac sprawe do sadu ale dane ojca, te prawdziwe powinna znac, glownie ze wzgledu an to ze zycie jest przewrotne i kiedys jej sie moze to przydac.
w zyciu sa naprawde bardzo rozne sytuacje.

Raczkowa jak dobrze pamiętam to ty miałas robione echo serca tak? płaciłas za to badanie??
pytam bo na innym forum dziewczyna pisala ze musi zrobic i znalazla dopiero gdzies w krakowie na nfz a blizej to 300zł:szok:

ja mialam za darmo ale ja mialam skierowanie po za tym moj doktorek wyslal mnie do siebie do szpitala czyli tak jakby chyba po znajomosci nie wiem :confused:

Ostatnia edycja:
reklama
U nas to wygląda tak:Mamy dwie maści-jedna się nazywa Afloderm,a druga to nie wiem bo to maśc robiona,ale taka bardzo natłuszczająca.Tą drugą można smarować kilka razy dziennie. Prawie 3 miesiące karmiłam piersią, potem mm NAN, a teraz Bebiko.Lekarz powiedział,żeby może być tylko najlepiej hipoalergiczne. No i uwazac na wszystko tzn. kusz,detergenty itd. W tym momencie zero objawów. A i kąpanie w emolientach.Tylko nie wiem co się będzie działo jak przestanę smarować.
Z czasem się zorientujesz na jakie produkty, czy czynniki następuje reakcja alergiczna, będzie łatwiej. Ja jak się przestaję smarować to objawy po kilku dniach wracają, ale nie jestem dobrym przykładem, najpewniej zapytać lekarza.

Do góry