reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Ja swojego chcę posłać na te kilka godzin dziennie, żeby pobył z dziećmi, ale to dopiero jak skończy 3 lata, bo te przedszkole jest od 3 r.ż. więc pójdzie jak skończy 3 (2,9), albo jak 3,9 bo od września się zaczyna. Nie wiem jaka będzie u mnie sytuacja za te parę lat dlatego myślałam, żeby na wszelki wypadek za jakiś czas zapisać.
Dzięki.

reklama
No wlasnie,jak to jest z ta rekrutacja?Szukam wszedzie w necie ale nie moge znalesc.Chodzi mi o dokumenty odnosnie zatrudnienia.Czy to sklada sie gdzie sie pracuje?Bo ja np. chce poslac dziecko do przedszkola ale nie pracuje.Chce zeby pobylo z dziecmi np . na 4godziny.To oni wymagaja zaswiadczenia ze pracuje?czy moge sobie tak poprostu zglaszac dziecko do zapisu???

Rosi we wniosku jest miejsce na pieczatke zakaldu pracy, tak na przyklad jest u nas, od tak na te 4 godiznki to predzej do prywatnego przedszkola. albo do jakiegos klubiku malucha

No wlasnie,jak to jest z ta rekrutacja?Szukam wszedzie w necie ale nie moge znalesc.Chodzi mi o dokumenty odnosnie zatrudnienia.Czy to sklada sie gdzie sie pracuje?Bo ja np. chce poslac dziecko do przedszkola ale nie pracuje.Chce zeby pobylo z dziecmi np . na 4godziny.To oni wymagaja zaswiadczenia ze pracuje?czy moge sobie tak poprostu zglaszac dziecko do zapisu???

D
U nas nie ma takiej opcji że mama jest w domu.musi być pieczątką z podpisem .nie które przedszkola mają opcję 4h dziennie darmowe i stawka zywieniowa4,50 za dzień więc grosze ale też dla pracujacych, mozna tez z mopsu zatalatwic świetlice za 30 zl na mieśiac. rosi ciezko ci bedzie potem z mala,ja to samo mialam ź mala,nie popracowalam dlugo w pierwszej pracy taki byl lament placz ale co zrobic,trzeba bylo cos robic a potem kobietka z mopsu zalatwila mi swietlice z mopsu i ja przez pol roku zrobilam kursy komp,placilam tam grosze,raz w miesiacu dawali zgqtzewke mleka innym razem paczki,warunki moze nie byly rewelacyjne ale miala kontakt z dziecmi a ja mialam troche czasu wolnego dla siebie po komputerach

Rosi u nas aby dziecko przyjeli do przedszkola to musi miec 3 lata, np 3 lata konczyc w 2012, dwu latka nie przyjma wogule
a od ilu jest u was przedszkole publiczne??
mozesz skladac i dolaczyc dokumenty jako samotna matka,argumentowac,ze chcesz isc do pracy,bo po to aby dziecko poprzebywala z dziecmi to watpie,aby przyjeli pod takim katem,pierwszenstwo maja 5 i 6 latki co nie ida do szkoly we wrzesniu

u nas przed 3 rokiem juz przyjmuja,ja zapisalam alana i u nas we wniosku trzeba tylko napisac gdzie sie pracuje i podac nr tel do pracy ,zadnej pieczatki nie trzeba

u nas ogolnie 3 latka bardzo trudno bylo sie dostac na ten rok skzoly, na nastepny jest to samo. na centrum gdzies sa 3 przedskzola tylko 1 przyjmowalo 3 latki. reszta nie mialam miejsc bo za duzo 5 i 6 latkow bylo.
fikusek czyli u was dzownia do zakladu pracy?
u nas dzwonia wyrywkowo,ale peiczatka musi byc

u nas też przyjmują przed 3 rokiem życia, ale tylko teoretycznie, bo ciągle nie ma miejsc. pieczątkę z zakładu pracy wprowadzili od tego roku, wcześniej nie było i ciekawa jestem czy moje dziecię zostanie w tym roku przyjęte...

reklama
rosi, mysle ze bez swistka/pieczatki z pracy niewiele wskorasz, bo pierwszenstwo maja dzieci rodzicow pracujacych (co jest dosc logiczne) - u nas to w ogole jest wymog przy skladaniu papierow. Ale ja z innej beczki - posilkujac sie odrobina swojego doswiadczenia zawodowego ;) W Twojej sytuacji bardzo CI odradzam poslanie Ewy do przedszkola teraz. Jak dla mnie te panstwowe (i czesc prywatnych) placowki to hurtownie, nastawione na masowa produkcje. DLa trzylatka (albo o zgrozo - dziecka zlobkowego) grupa 25 osob i 2 panie to stanowczo za duze zaludnienie!!!
Wiesz jaki u nas jest sajgon jak ktos ma urlop i przypada wiecej niz 6 dzieci na nauczyciela? Malych dzieci!! (w przypadku grupy zlobkowej zasada to max 3-4 dzieci na osobe). Nauczyciel nie moze poswiecic czasu jednemu dziecku (chyba ze krew sie leje), nie zauwazy najczesciej konfliktu miedzy dziecmi, wiec wychowanie zadne, nie podejdzie indywidualnie do problemow kazdego malego czlowieka, bo kiedy?! Jest tylko zeby pilnowac coby sie szkraby nie pozabijaly i PROBOWAC przeprowadzic jakies zajecia. U nas zajecia wygladaja tak, ze siadamy z maluchami przy stole, pokazujemy im jak trzymac nozyczki, pedzle, jak cos zrobic, pomagamy, tlumaczymy - jakbym miala 13 dzieci "pod soba" to moglabym kazdemu pewnie poswiecic ze 30 sekund ;) Edukacja niewielka - wiadomo, kazde jest zainteresowane czyms innym, uczy sie inaczej.

Ewa, jak piszesz, zle reaguje na obcych - to jak zareaguje na grupe 25 dzieci, gdzie pani nie ma czasu nawet jej wytlumaczyc czegos, co jest nowe?? My czasami spedzamy po 30 minut z jednym dzieckiem tlumaczac mu cos, zeby sie nie balo/nie wkurzalo. A tam jak Pani mozeto zrobic? Walnie kilka zdan i zleje sprawe. Po prostu zakladaja ze przez kilka pierwszych dni dzieci beda wyć, a potem sie naucza ze musza sluchac.
Znajdz sobie na poczatek dziecko do opieki, lub poslij Ewe do innej mamy. Potem jakis klubik (moze byc tez u innej mamy), a dopiero potem rzucaj dziecia na gleboka wode! Jak dla mnie to co oni prezentuja w przedszkolach standardowych moze EWENTUALNIE byc dobre dla grupy madrych 5latkow i 6latkow - bo to juz przygotowanie do szkoly. Ale dwu, trzylatki?? Moim zdaniem tylko jesli rodzic BARDZO musi, bo jest wiele lepszych miejsc dla dziecka, gdzie otrzyma wiecej/lepiej. A kontakt z rowiesnikami bedzie lepszy w grupie 10 dzieci niz 25 - przy 25 zawsze sie porobia grupki, przy 10 czesto dzieciaki znaja sie dobrze nawzajem (wszystkie) i czesto bawia z roznymi dziecmi :)

Nie narzekam na program panstwowych placowek (no, moze troche ;), na pewno nie na nauczycieli - bo sporo z nich to swietni ludzie, ale i tak uwazam, ze to nie jest dobre miejsce dla dziecka! Ani pod katem poczucia bezpieczenstwa, ani pod katem rozwoju. To Maluchy - potrzebuja duuuuuzo uwagi. Zwlaszcza, ze sporo z nich spedza wiecej czasu w przedszkolu niz z rodzicami :(

Do góry