reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

reklama
Carla, ja bym poszła jeszcze raz, widać, że bab w tym żłobku jakaś niepoważna albo źle Cię zrozumiała, nie mów, ze masz partnera.. mój kuba także chodziłmdo żłobka, jeszcvze w zaqnim zostalo sądownie ustalone ojcostwo, kazała mi przynieść tylko akt urodzeniaa, zaświadczenie, że jest zameldowany we wrc i podpisać papiery, jaki Ty możesz mieć wyrok skoro ojciec jest neiznany? idź to wyjaśnij bo to jakieś brednie są. ja w mojej sytuacji dostałam miejsce w żłobku bez problemów

Aneek,adwokaci z reguly nie przychodza na ogloszenie wyroku.
Skladasz po ogloszeniu wniosek o wydanie wyroku na pismie dla ciebie i wtedy wiesz wszystko co i jak.Zreszto ten na pismie wyrok bedzie ci potrzebny do zalatwiania spraw w MOPS.
U mnie np.zasadzono alimenty od dnia wplyniecia wniosku a nie od dnia urodzenia dziecka.Nie wiem jakie oni tam maja procedury.Bo slyszalam ze niektorym kobietam zasadzaja od dnia urodzenia.Zapytaj adwokata czemu tak jest i wtedy bedziesz wiedziala.

carlaa to napewno jakies nieporozumienie. Ja pytalam sie o przedszkole bo w nastepnym roku alan idzie do przedszkola i nic takiego nie wymyslaly:szok: nie mam w akcie ojca wpisanego wiec jestem samotna matka....te baby jakies chyba niedoinformowane albo jakies dzieci swoich "kolezanek" chca upchac na te miejsca...

carla idź do dyrektorki i tyle, rozmawia się z dyrektorem a nie ze znajomymi, ja byłam u dyrektorki, opisalam swoją sytuację tak osobiście.. Skoro ojciec jest nieznany to świadczy o tym, że nie wiesz kim on jest, trzymałabym się tego.. poza tymi papierami u mnie dyrektorka kazała mi jeszcze napisać dla tej komisji ktora wybiera dzieci pismo z o9pisem swoijej sytuacji życiowej, tak subiektywnie.., idź do dyrektorkii tyle.. nie ma takiej możliwości abyś nie została potraktowana jak samotna matka, powiedz, że nie wiesz kim jest ojciec dziecka a poza tym właśnie po to jest stworzony w usc status nieznany, gdyby coś tkiego nie obowiązywało to nie byłoby takiego statusu prawnego i tyle.. nie musisz miec niczego z sądu i radziłabym się tamtym paniom zapoznać z prawem, status samotnej matki jest wtedy gdy ojciec jest właśnie neiznany

Dziewczyny ale ja właśnie z dyrektorką rozmawiałam i z dwoma kobietami z sekretariatu, sąsiadka miała być takim wsparciem. No i to są słowa dyrektorki!! Opisałam wszystko jak należy i tak mi odpowiedziały jak napisałam. To jakaś paranoja do cholery jasnej!! Ja im jedno, a one drugie.
no naprawde one jakies nienormalne:/

U mnie np.zasadzono alimenty od dnia wplyniecia wniosku a nie od dnia urodzenia dziecka.Nie wiem jakie oni tam maja procedury.Bo slyszalam ze niektorym kobietam zasadzaja od dnia urodzenia.Zapytaj adwokata czemu tak jest i wtedy bedziesz wiedziala.
Ja mam zasądzone od dnia urodzenia. Tylko czeka mnie fundusz o ile uda mi się go załatwić.

Carlaa aż się odechciewa pewnie... Kurczę, że te kobiety nie rozumieją, najlepiej byłoby iść do nich z jakimś znajomym prawnikiem, co by im wytłumaczył co znaczy bycie samotną matką, bo skoro nie rozumieją, jak im tłumaczysz :/ albo może idź jeszcze raz z kodeksem cywilnym i im to pokaż, może dotrze.

Chciałam zapisać M. w tym roku do przedszkola. Kiedy tam poszłam, zostały 32 miejsca wolne, a nasze zgłoszenie było 77, pierwszeństwo mają 6- i 5-latki, więc mogę sobie pomarzyć jeśli o ten rok chodzi.

Ja mam zasądzone od dnia urodzenia. Tylko czeka mnie fundusz o ile uda mi się go załatwić.

Carlaa aż się odechciewa pewnie... Kurczę, że te kobiety nie rozumieją, najlepiej byłoby iść do nich z jakimś znajomym prawnikiem, co by im wytłumaczył co znaczy bycie samotną matką, bo skoro nie rozumieją, jak im tłumaczysz :/ albo może idź jeszcze raz z kodeksem cywilnym i im to pokaż, może dotrze.

Chciałam zapisać M. w tym roku do przedszkola. Kiedy tam poszłam, zostały 32 miejsca wolne, a nasze zgłoszenie było 77, pierwszeństwo mają 6- i 5-latki, więc mogę sobie pomarzyć jeśli o ten rok chodzi.
jak to pierwszensto 5-6 latki??? u nas sa grupy 3 latkow w przedszkoly:-)

carlaa w rzeszowie jest tak ze nad wszystkimi zlobkami piecze sprawuje dyrektor Miejskiego Zarządu ŻŁobków. a nad ta komorka urzad miasta rzeszowa a konkretnie wydzial zdrowia (bo zlobki podlegaja pod ustawe ZOZ, czyli sa to mini szpitale)
ja na twoim miejscu po kolei bym sie udala z pisemkiem w ktorym bym zacytowala odpowiednie paragrafy na rozmowe z dyrektorem miejskiego zarzadu zlobkow.
jakby tam nie pomoglo poszlabym do wydzialu zdrowia do dyrektora. jak nie tam to prezydent czy burmistrz miasta (bo sa dyzury w ktorych przyjmuja obywateli) albo do jego zastepcy ktory zajmuje sie sprawami tymi

ajak na moje oko to pani dyrektorka chce cie zbyc bo ma swoich znajomych dzieci.

fikusek tak 5,6 latki maja pierwszenstwo
ale juz w przyszlym roku ravenalka bedzie luzniej w przedszkolach bo z tego co sie orientuje to wsztstkie pieciolatki pojda do szkoly. takze w szkolach beda tlumy. a w przedszkolach poodpadaja grupy 5,6latkow

jaimis chamsko z toba postapili. przykre to niesamowicie.

Ostatnia edycja:
reklama
Anowi dzięki, mama M. ma znajomą w tym wydziale zdrowia i mówiła że będzie działać, ale jak coś to ja się sama tam zbiorę, bo to cyrk normalnie. W tamtym roku dyrektorka mi powiedziała, że samotna matka ma niby pierwszeństwo, ale oni tego nie uznają. Dokładnie tak mi powiedziała. A teraz to cholera mówią co innego!! Ale ja na rzęsach stanę chociażby po to, żeby im koło tyłków narobić, bo ja wiem jaki mam status i nie będą mi jakiś wyroków wymagały.

dokladnie! narob kolo tylka im!!! mnie ostatnio w mopsie wkurzyly bo powiedzialy ze powinanm ojca dziecka poszukac i od niego kase sepic a nie u nich....wiec 29 mam umowiona rozmowe z burmistrzem i powiem jak tam traktuja ludzi. A on wie ze w mopsie jest cos nie tak,kierowniczka juz zmieniona jest.

Do góry