reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Ciao :) Wczoraj bylam z Nikosiem u okulistki, byly akurat przez chwile we dwie w gabinecie i zapytaly z czym przyszlam, powiedzialam, ze lekarka nas rzuca po lekarzach z ta glowka, a one zaczely sie smiac, ze z plaska glowka do okulisty mnie wyslala hehe musiala zrobic badanie wzroku, wiec je zrobila, okazuje sie, ze Nikos ma calkiem dobre oczy i nie wymaga zadnego leczenia, mam tylko przyjsc za pol roku, bo wtedy bedzie wiecej widac, ale powiedziala, ze jesli przyjde to z wlasnej woli a nie dlatego, ze lekarka mowi, ze Nikos ma plaska glowke :) Pojde, bo i tak dobrze jest zbadac oczy :) Wiecie moze cos na temat rozliczania sie z podatku jako samotna matka?? Czy ja, nie majac orzeczenia sadu o samotnym macierzynstwie moge sie rozliczyc z Nikosiem jako samotna matka, czy trzeba miec jaki papier o takim stanie?? Moja kuzynka powiedziala, ze jest samotna matka, bo nie ma slubu ehhe nie wazne, ze dziecko ma nazwisko ojca i mieszkaja razem :) a to, ze nie ma slubu, to wcale nie znaczy juz, ze jest panna, tylko samotna matka haha musialam Wam napisac, bo sama nie moge uwierzyc, ze mam takie kuzynki hehe
Katerinka Ja Nikosiowi kupilam ten wozek w grudniu czyli jak mial 5 miesiecy, ale jeszcze go nie uzywamy, bo mi szkoda hehe jeszcze w glebokim sie miesci(mozna tak powiedziec), wiec nie ma takiej potrzeby, a wole go zostawic na wiosne, zeby mi sie nie zniszczyl szybko po tej zimie :) nie rozumiem jak mozna skipowac dziecku do wozka :eek: chociaz pewnie nie chcial/a tego zrobic :/ ostatnio jak bylam w pracy to w radiu mowila jakas pani psycholog, ze luty to najgorszy miesiac. Wszyscy z utesknieniem czekaja na wiosne, ktora nie chce przyjsc i dlatego moze coraz gorsze humory mamy i nic nam sie nie udaje :) Wyczytalam, ze na bol gardla mozesz brac Tantum Verde, a na katar kropelki homeopatyczne + sol morska. Oczywiscie witamina C. Nie polecam miodu i cytryny bo uczulaja a czosnek jest ciezkostrawny i pozostawia smak w pokarmie, wiec Maly moze sie zniechecic do Twojego pokarmu :/

Bezsenna dokladnie, wozek kupilam od mojej pseudo przyjaciolki :) Bylo kilka problemow, ale poszly w niepamiec :) ta spacerowka .... hmmm chyba faktycznie tyle wazy, w sumie nie wiem dokladnie, bo jej nie uzywam teraz, ale z tego co pamietam, to ja z latwoscia zanioslam do samochodu, wiec nie byla chyba za ciezka :) Cieszy mnie w tej spacerowce to, ze ma skretne kola, czego nie mam przy wozku glebokim, a to duzo ulatwienie :) Ja dolaczylam do forum jak bylam w 36 tc wiec nie wiele juz bylo we mnie emocji po rozstaniu z exem :) ale zawsze jak mi sie zapomni jak to bylo, to moge wrocic do poczatku i przeczytac :)
Alicja wkladanie raczek do buzki nie jest chyba niczym strasznym :) Mi sie wydaje, ze wszystkie dzieci wkladaja :) Nikos teraz robi to coraz czesciej, moze mu sie podobaja jego zabki heeh a z tym spotkaniem z malarzem ..... jesli zaproponuje ...... wiesz, jeszcze sie nie zastanawialam nad tym, ale moze sie zgodze, jesli tylko bedzie chcial poznac Nikosia :)) Jesli chodzi o Ciebie, to absolutnie nie powinnas sie przejmowac tym co pomysla ludzie! Facet Cie zostawil, nie wazne na jakich warunkach byliscie, nie wazne czy mial zone, dzieci i Ci o tym powiedzial czy tez nie, ale wazne, ze nie poczuwa sie do bycia ojcem dla swojego dziecka! Tak nie mozna robic!
Agazoja ja chcialam sobie kupic na poczatku Coneco v4 albo x-lander ale nie pamietam jaki model dokladnie, ale bedac w hurtowni zobaczylam jak one w rzeczywistosci wygladaja i zrezygnowalam z nich. W sumie dobrze, ze z Coneco zrezygnowalam, skoro piszesz, ze wcale nie jest taki dobry na nasze drogi :) A fotelik jednak kupie taki jaki polecasz :) Wole miec pewnosc, ze fotelik jest bezpieczny, skoro ma w nim jezdzic moj synek :) a swoja droga to drogie te foteliki ze ho ho :)
Kasiaa i co tam, stary znajomy zadzwonil?? Bart wyrwal jakies ciacho? ;-) Mieszkasz w Bedzinie? W tym za Gdanskiem?? Z tymi kosmetykami to nie warto przesadzac. Ja kupilam pelno pudrow, kremow, oliwek, balsamow itd. a w gruncie rzeczy moglam o wiele mniej kupic, bo po pierwsze, ze polowy nie uzylam do tej pory, po drugie dziadek Nikosia ciagle przynosi mi jakies szampony, balsamy, oliwki itp. z jakiejs niemieckiej firmy, jak na razie sa dobre, nawet bardzo dobre, ale mam ich za duzo :/ z tymi wozkami to jest tak, wszystkie sa ladne, ale kazdy sie po jakims czasie nudzi. Dlatego ja tez wlasnie mysle, ze moglam sobie kupic gleboki zamiast wielofunkcyjnego, bo i tak teraz kupilam spacerowke :) Tamten mi sie znudzil, widze w nim duzo wad i dlatego wole inny :)

reklama
Abundzu szkoda, ze Twoj zwiazek sie rozpadl, chociaz moze lepiej teraz niz pozniej :/ najwazniejsze, ze sie tym nie przejmujesz az tak bardzo :tak: Ja kupilam Nikosiowi sandalki Geox i mnie troche wystraszylas teraz :/ mam nadzieje, ze chociaz one beda dobre .... myslalam, ze to dobra firma :/
Carlaa Nikos przy urodzeniu wazyl 2950g :)) Mala Kruszynka z tej Twojej Kornelki :) ja chusteczki i pampersy uzywam Huggies. Pampersy po prostu mi sie podobaja ;)) a chusteczki sa bardzo fajnie nawilzone, ladnie pachna i spelniaja swoja role :)
Asuzana Fajnie, ze sie odezwalas :D Ja sie boje tego zabkowania :( wlasnie z powodu pracy, bo jak mi sie maly bedzie mudizl z krzykiem w nocy co chwile, to nie wiem jak wstane do pracy :( Pewnie teraz Ty masz z tym problem, wiec wiesz o czym mowie :(
Anowi Kochana Twoje zycie dopiero sie zaczyna! Dla dziecka nie wazne jest gdzie mieszka, wazne zeby mieszkalo z Mama, ale pewnie dla Ciebie byloby duzo latwiej mieszkac w miejscu, ktory bardziej Ci odpowiada. Rozumiem to oczywiscie i dziwie sie ze nikt nie jest w stanie Ci pomoc :/ Co to za panstwo, co nie pomaga swoim rodakom????? Ja sie pytam gdzie jest MOPS w takich sytuacjach??????? Szlag czlowieka trafia, ze we wlasnym kraju czuje sie jak wyrzutek! Wszystko bedzie dobrze ...... musisz tylko troche poczekac :) Czekam na szczesliwe rozwiazanie tej sytuacji! :*
Charlene opiekujesz sie dzieckiem? a co z ubezpieczeniem? Chodzisz normalnie z Sarka do lekarza?? Ja tez myslalam o takiej opiece nad dzieckiem, ale musze przeciez chodzic do lekarza, a ubezpieczenie indywidualne nie wchodzi w gre z racji wysokosci skladki :/
Adka mnie moj ex zostawil w 2 miesiacu ciazy, pozniej wrocil do mnie jak bylam w 5 miesiacu. Chcialam dac mu szanse, ale po 2 tygodniach znowu mnie zostawil :) no i wtedy sie zaczelo. Jednego dnia mnie szanowal, drugiego lubil, trzeciego kochal a czwartego nienawidzil haha to byla dopiero rozrywka :) Wstawalam rano i obstawialam jakim dzis uczuciem obdarzy mnie moj szanowny pan EX :))
Samasamotna Fajnie, ze wpadlas napisac cos do Nas :D Szkoda, ze Twoj ex w ogole sie nie poczuwa do obowiazku :/ placi Ci chodziaz alimenty? Co z "tesciami"? Widzieli Wikusie ??
Przyszla Mama juz Ci pisalam, ze Misiek jest sliczny, ale nie moge sie opamietac :) Ciacho Ci rosnie jak sie patrzy :tak: Szkoda mi tych Naszych dzieciaczkow, chociaz z tego co widze, to Nikos jest na prawde w swietnej sytuacji, bo tata do niego przychodzi jak tylko moze i Mama mu pozwoli ;)) ale nie olewa go, bylabym wsciekla gdyby nie przchodzil do Nikosia, chociaz tak blisko mieszka :crazy: ostatnio moj ex zapomnial chyba, ze placi alimenty, bo nie dostalam od niego kasy juz dawno :/ na razie jakos mi starcza, a jak nie starczy to pozycze od Mamy, na szczescie mam wyjscie :) a to bardzo mily gest ze strony tesciow, ze kupili prezent Michasiowi i jeszcze dali na jego utrzymanie :)
wow chyba pierwszy raz tak duzo napisalam :) Musialam w 2 postach, bo mi sie nie zmiescilo :)

mloda no faktycznie sie rozpisalas:)
ja sie rozliczam jakos samotna matka.skoro ex z toba nie mieszka to nie masz sie co obawiac,i powiedz temu kto ci bedzie robil ze chcesz byc rozliczona jako samotna bo to wtedy cos tam inaczej liczy i wieksza ulga jest
ja za mala odlicze ponad 1000zl a za malego 2 czesci z calej kwoty bo urodzil sie w listopadzie,ale zawsze to jakis zastrzyk gotowki,mam isc zamiar w tygodniu do takiej babki radnej,ktora robi za darmo,
a ten twoj co sie ociaga z alimentami,juz ostatnio mialo byc za pare dni?
a na randke pewnie bys sie wybrala?:-)

kasia ja kupilam pampers zielone chusteczki 4x 72 sztuki za 19,99
a co to tego czczenia gadania ze sie zmieni po porodzie wiem ze to przykre ale jak facet robi takie cos kobiecie w ciazy i nie interesuje to juz po porodzie tym bardziej,
jak ktos uczuc nie ma to juz ich nie nabedzie i to tak samo jak z alkoholem jak pije to z dnia na dzien nie przestanie pic...
a co do sluchania trzeba sie przyzwyczaic,na mnie to juz nie robi wrazenia,ja wiem jaka jest prawda i z tym trzeba sie pogodzic!!!

Ostatnia edycja:
Carla

aaa to wiem o jakich płatkach mówisz, sama je używałam do buzi, ale z tego co pamiętam
były dość drogie, ok 7 zł tylko ja nie miałam z tej serii tesco.. ale skoro się sprawdzają to zakupimy:)
Co do wózka, to stanełam zaś w miejscu, tak jak było z pościelą..
Już sama nie wiem co tak właściwie w wózku jest ważne i na co zwracać uwagę :/

Katerinka

No te chusteczki w promocji to były z pampersa takie pomarańczowe?
Bo ja też kupiłam w kauflandzie właśnie te, tylko u mnie po 14.99.
Zielonych nie widziałam...
Podobnież są świetne, brat mi polecił. Jutro się skoczę może jeszcze będą to zrobie
zapasiki :) No No i tak musze zrobić, kupie tylko to co każdej z mam się
przydało a w razie potrzeby zawsze ktoś, czy ja poleci i dokupi :)

Dziś dostała Moja bratowa tel od kumpla,
siedzieliśmy cała rodziną w domu, jak się okazało urodziła Mu się córka :-)
No ale do czego zmierzam, opowiadał, że siedział przy swojej dziewczynie cały poród,
płakał opowiadał jaki to nie jest szcześliwy..
Cholera.. jak Mi się smutno zrobiło.. Byłam zła, smutna.. wrecz wkuwri*** :/
Bo wiem, że ja nie mam na co liczyć, a jeśli Sebastian pojawi się w szpitalu
to już będzie ogromny sukces..
To że się z niego wyleczyłam, wcale nie świadczy, że już nie będzie boleć..
Bo dziś bardzo zabolało, aż chciało Mi się płakać...
Mało tego Maja dziś dostała od mamy chrzestnej kilka komplecików..
Wszystko pięknie ładnie, ale na jednym z kaftaników na rękawku wyhaftowany
napis : Kocham Mojego tate .. zaś Mi się głupio zrobiło..
Jeszcze, żeby tego było mało.. zaczeli gadać o moim ex, że on się nawróci,
że przecież Maja ma ojca.. a to wszystko ***** prawda! Nie ma..
nie nawróci się, choć by nawet teraz już nie ma do czego wracać..
Chwilami mnie to przerasta, ta myśl jest straszna... :-(

a jeśli chodzi o przyjemne chwile z dzisiejszego dnia, Maja ma już nie tylko mamę
chrzestną ale i dumnego ojca chrzestnego :-)
Gdy zapytałam się Bartka czy zostanie ojcem chrzestnym Mai, speszył się, jak by
był w szoku.. nie wiedział co powiedzieć.. zrobiło Mi się głupio.. bo to tak wyglądało jak by
nie chciał..
Nie mineło 15 minut, a Bartuś już wznosił toasty na stojąco za Maję, krzycząc przy tym
" za Moja chrześnice" w efekcie zrobiło Mi się bardzo miło, a goście ledwo wyszli, tacy
nawaleni ;DD
I to za moją mała córeczke, normalnie zwariowałam i nie ukrywam, że byłam bardzo dumna ;p:)

Mloda

Tak zadzwonił, dzwoni dwa razy dziennie, pisze:-).. jednak już tak nie słodzi, wiec
mysle, że ten pierwszy telefon był pod wpływem.. Dzwonił również przed chwilą.. nie odebrałam..
Czemu.. Nie wiem.. Dziwna jestem, nie wiem czego chce, albo za dużo sobie wyobrażam..
a co do brata.. chyba nie bardzo mu wyszedł ten wypad.. był z kimś umówiony
na dziś, ale już leży w łózku.. wiec chyba jakiś niewypał..
Natomiast ciągle siedzi z telefonem w ręku i pisze sms, wiec ktoś tam musi być :-)
ja Mieszkam w Będzinie ale na śląsku kochana:)
No a co do tych kosmetyków, to macie rację.. szkoda, żeby się zmarnowało.
Była by tragedia jak by mi się znudził taki drogi wózek hahahaaa napewno gdybym postawiła
na ten swój upatrzony (teoretycznie) nie mogła bym sobie pozwolić na żaden inny w póżniejszym czasie..
Dlatego malutka jestem w dupie ;p nieee wiem kompletnie co z robić... hmmm...
AA JAK TEN TWÓJ ADORATOR ??;D napisz coś więcej ;p

Dziewczynki.. ta moja mała wariatka ciągle siedzi Mi pod żebrami :/
Juz mam dość.. chwilami ciężko jest mi oddychać.. nie wspomne o bólu skopanych żeber...
Nie bolą aż tak bardzo gdy siedze wyprostowana, ale wtedy moje plecy cierpią..
aaaaa to dopiero 30 tydzień, a już cięzko to znoszę...
Idę.. Napiszę do "starego znajomego" ze już jestem dostępna..
No i właśnie, to moje niezdecydowanie.. ooooo fuck jestem okropna..

Całuję ;D :*

Ostatnia edycja:
mloda no faktycznie sie rozpisalas:)
ja sie rozliczam jakos samotna matka.skoro ex z toba nie mieszka to nie masz sie co obawiac,i powiedz temu kto ci bedzie robil ze chcesz byc rozliczona jako samotna bo to wtedy cos tam inaczej liczy i wieksza ulga jest
ja za mala odlicze ponad 1000zl a za malego 2 czesci z calej kwoty bo urodzil sie w listopadzie,ale zawsze to jakis zastrzyk gotowki,mam isc zamiar w tygodniu do takiej babki radnej,ktora robi za darmo,
a ten twoj co sie ociaga z alimentami,juz ostatnio mialo byc za pare dni?
a na randke pewnie bys sie wybrala?:-)

kasia ja kupilam pampers zielone chusteczki 4x 72 sztuki za 19,99
a co to tego czczenia gadania ze sie zmieni po porodzie wiem ze to przykre ale jak facet robi takie cos kobiecie w ciazy i nie interesuje to juz po porodzie tym bardziej,
jak ktos uczuc nie ma to juz ich nie nabedzie i to tak samo jak z alkoholem jak pije to z dnia na dzien nie przestanie pic...
a co do sluchania trzeba sie przyzwyczaic,na mnie to juz nie robi wrazenia,ja wiem jaka jest prawda i z tym trzeba sie pogodzic!!!

Tak tak doczytałam własnie, ze kupiłaś zielone.. już mi na oczy poszło:eek:;-)
Ja sobie doskonale zdaje sprawe, że on ma Nas gdzieś.. Kij tam ze mna boli, ze ma olane na Maję..:wściekła/y:
Chciała bym oznajmić wszem i wobec by uniknąć takich rozmów, że temat o Panu S. jest tematem tabu.. ale wtedy mogą się domyśleć, że faktycznie jeszcze nie jest wporządku.. a nie chce, wole, żeby mysleli, że poradziłam sobie z tym co zrobił małej..
ale niestety z tym sobie nie potrafie poradzić, z tym nie można się pogodzić, przynajmniej ja.. nie umiem :no:

pogodzic sie? mozna a nawet trzeba,ja bym w zyciu nie powi, ze facet ktory wiedzial co przeszlam z corka,zaopiekowal sie nia ,pokochal ja a mala odwdzieczala sie tym samym,sam spodziewa sie swojego dziecka i co robi ??? tchorzy i nawet sie nie porafi okreslic czego chce od zycia i ma w dupie ze zostalam z dwojka i ma gdzies co u swojego syna wiec naprawde mozna sie przjechac na ludziach...........
wiec ja traktuje go tak samo jak on nas i to jest najlepsza metoda na to zeby sie pozbyc uczuc i emocji,bo do niczego to nie prowadzi....

mloda1, ja poki co jestem studentka, wiec chwilowo problem ubezpieczenia mnie nie dotyczy. A z drugiej strony podobno wszystkie dzieci do lat 7 sa ubezpieczone niejako z urzedu, niezaleznie od tego czy rodzice pracuja, czy nie - ostatnio bylam w przychodni z mala (innej niz zawsze,bo u specjalisty) i o nic nie pytala...A nie mialam skierowania, bo nie bylo potrzebne. Nie dam glowy, ze jesttak jak mowie, ale tak mi sie obilo o uszy. Pewnie niedlugo tez bede juz szukac czegos na etat - w czerwcu koncze studia i licze,ze cos uda sie znalezc, a mala pojdzie do zlobka. W sumie to w poniedzialek ide na rozmowe do agencji pracy, bo chcialabym pracowac w takim miejscu - juz 2 rozmowy mialam i poszlo dobrze, skoro zaprosili mnie dalej, no a w pon jestta ostatnia z glownym szefem, wiec zobaczymy...Za bardzo nie licze ze sie uda,ale kto wie.

Co do wozkow, my mamy xlandera 3kolowego i w sumie jestem zadowolona, chociaz jest piekielnie ciezki, no i na sniegu te 3 kolka kosztowaly mnie wiele nerwow.Pewnie na wiosne kupie malutki, skladany.

Tak sobie czytam posty dziewczyn w ciazy i juz zaczynam troche tesknic za tym. Moze kiedys...Jedyna rada, to wysypiajcie sie kochane poki mozecie :)

pogodzic sie? mozna a nawet trzeba,ja bym w zyciu nie powi, ze facet ktory wiedzial co przeszlam z corka,zaopiekowal sie nia ,pokochal ja a mala odwdzieczala sie tym samym,sam spodziewa sie swojego dziecka i co robi ??? tchorzy i nawet sie nie porafi okreslic czego chce od zycia i ma w dupie ze zostalam z dwojka i ma gdzies co u swojego syna wiec naprawde mozna sie przjechac na ludziach...........
wiec ja traktuje go tak samo jak on nas i to jest najlepsza metoda na to zeby sie pozbyc uczuc i emocji,bo do niczego to nie prowadzi....

Wiem, ze można.. ale kiedyś dała bym sobie rękę za niego uciąć, wszystkiego mogłam się spodziewać, ale nie takiego zachowania..
Może z racji tego, że to jest świeże.. jeszcze nie widzę możliwości pogodzenia się z tym.. zresztą jak mam się pogodzić z czymś czego kompletnie nie potrafie zrozumieć... aaaa pieprzony los.. :angry:
ale to Nasz los, nasze życie.. i trzeba być silną, staram się..
Mysle, że najlepszym lekarstwem będzie przemijający czas..

charlene
Noo już to gdzieś słyszałam i wziełam sobie do serca;DD
Natomiast w efekcie zrobiłam się taka leniwa, że ulalaaa;p

Ostatnia edycja:
reklama
adka to jedz do lekarza jak tam masz!!! ze skurczami nie ma zartów,lepiej sie przebadac.zeby sie nic nie staloa pod opieka lekarza zawsze bezpieczniej
mloda robie sobie inhalacje na katar i tez popijam mleko z miodem

odwiedzaja mnie dzis kolezanki z pracy to troche minie ta niedziela i sobie pogadamy,troche brakuje mi praci i ludzi ale za nic nie zostawie teraz malego
spokojnego dzionka

Ostatnia edycja:
Do góry