reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

A czy to możliwe że pewne rzeczy odczuwam mocniej ze względu na to że mam mniejszą macicę niż standardowo mają panie?Mój gin powiedział że to nie zagraża ciąży ale zastanawiam sie czy może któraś z was miała podobne problemy?

reklama
Moj lekarz uwazal ze samo twardnienie brzuszka jest norma w ciazy o ile nie meczy zbyt czesto. Jednak bol typu miesiaczkowego byl dla niego wskazowka aby podac leki na podczymanie ciazy. Wszystko zalezy od tego jak czesto pojawialaja sie bole oraz czy to uczucie jak skurcze macicy czy bardziej jak bol kregoslupa - bo to jest tez standardowy objaw ciazy.
Wielkosc macicy chyba nie ma nic do tego. Ja mam akurat macice wieksza niz standarowo a i ruchy dziecka czuje od dawna, no i teraz te męczace skurcze :dry:

Ssabrinaa- mnie też czasem kopie tak nisko, że czuje jakby bił mnie po pochwie u góry, ale to rzadko się zdarza a tak kopniaki mam wszędzie raz nad pępek raz z lewej, prawej pod pępkiem różnie :p

Kurczę moja tak szalała ostatnio a od kilku dni siedzi cichutko..czasem czuję jak mnie smyrnie ja już panikuję bo wolę jako ona mnie kopie bo wiem że wszystko ok..

Moje maleństwo też jest różnie aktywne, raz cały dzień szaleje, kopie, wierci się i tylko na brzuchu to wszystko widać co rusz, a czasem cały dzień jest spokój i dopiero na wieczór raz mnie smyrnie, lub kopnie;-)

Znowu mam dość często mdłości, nie mam zgagi, plecy mnie też w ogóle nie bolą, sikam tylko co 5 minut, i odczuwam czasem takie twardnienie brzuchola na samym dole, dosłownie przez pół minutki i spokój - to chyba te skurcze przepowiadające, wspomnę o tym od razu na wizycie

Moja dzidzia szaleje zwykle wtedy jak chcę iść spać.Prowadzę dość aktywny tryb życia (oczywiście bez przesady) i chyba muszę go lulać w ciągu dnia.Przekonałam się że aby czuć się spokój co do ruchów warto chwilkę wcześniej położyć się do łóżka.Mój robaczek wtedy daje o sobie znać;-)

Ja też mojego dzidzia czuję najbardziej jak leżę chwilę na plecach, abo siedzę spokojnie (ale najwyraźniejsze ruchy czuć i widać na brzuchu gdy leżakuję na plecach ) ;-)

u mnie tak samo czuję dzidzie jak leże na plecach albo jak siedzę ale nie widać żadnych wypukłości na brzuchu dlaczego...;-)

Ja strasznie lubię leżeć wieczorem i obserwować jak mi brzuszek się unosi od kopniaków :)))) Mały się rusza przeważnie po jedzeniu i wieczorami - książkowo, powiedziałabym. Wczoraj tak kopnął, że aż mnie zabolało, ciekawa jestem, co mogło spowodować takie kopnięcie ;)

reklama
Ja ruchy czuje dosłownie wszędzie i mój mąż też czuje i widzi, mały nie opuszcza ani jedenj godzinki bez kopniaków, czasem jak kopie lettko to czuć tylko w brzuchu, ale wybija się też zawsze mocno i wtedy brzuch podskakuje to w jednym miejscu i w drugim, ja już nawet czuje ruchy siędząc, stojąc nawet czasem jak idę, a ruchy mam już 7 tyg, a te widoczne po brzuchu 4 tyg.
Myśle, że to zależy od wszystkiego dziecka, wód płodowych, macicy i nawet naszej wagi ciała, ja jestem średnia, ale czytałam, że grubsze panie czują pózniej niż te chudsze, chociaż nie sprawdza się zawsze, bo Gola taka chudzinka, gdzie ja do niej wielkolud a czuła później odemnie. Bynajmiej nie ma się co martwić każdy dzieć ma swój czas ;)

Do góry