reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

to prawda co dzieciątko to inaczej bryka, ja wsumie najbardziej czuje jak chodze bądź siedzę, nigdy jak leże .ale o wybrzuszeniach brzusia nie ma mowy ani takich kopniakach, chyba mnie oszczędza, poprostu czuje że sobie delikatnie przemieszcza w brzucholińskim:)

reklama
a wiecie kobity, zjadłam teraz śliwki i też czułam dzidzia jak szłam do łazienki - pierwszy raz nie jak siedzę i leżę.
Mirelka nie u każdej mamy od razu widać ruchy na brzuchu, ważne, że je czujesz! Ja czasem przez cały dzień nie "czuję" maleństwa, a są takie dni j ka np dziś, że jedzie z koksem od rana :-D:-D

Kazda mama sie doczeka kopniakow widocznych na brzuszku z zewnatrz :tak: a potem widoczne przykladanie nózki czy główki gdzie tworzy sie uwypuklenie itp.

Ja czuje ruchy w kazdej chwili. Ze wzgledu na Macka jestem niemal caly czas na nogach i cos robie a i wtedy dzdzia jest aktywna. Gdy leze tak samo czasem postuka. Jak mam chwile to obserwuje sobie ruchy brzuszka. Mąż jeszcze ze mna nie obserwuje, jakos nie mamy na to czasu :dry: Ale on wie jak to jest z pierwszej ciąży. Jeszcze mamy 4 msc zeby sie tym nacieszyc :tak:

A czy zdarza Wam sie aby inne osoby chcialy dotykac brzuszka? Znajomi czy z rodziny? Przyznam ze w pierwszej ciazy chetna na to byla tylko jedna moja kolezanka. Co mnie zaskoczylo nawet bo myslalam ze znajdzie sie wiecej osob chetnych ;-)

Gola ja od jakiegoś czasu czuje małego jak stoję chodzę i przy każdej innej czynności... ruchy są inne niż wcześniej czuję że jest to już całkiem spory chłop ;D jak się przewraca gdy leże to aż cała drgam od tych ruchów ;D
Ja dzis miałam ciężką noc... sporą jej część spędziłam w toalecie z mega sraczką mówiąc kolokwialnie :-D
na liście podejrzanych są gruszka zeżarta wieczorem bądź zupa z duuużą ilością kalafiora(już raz w ciązy miałam sensacje po zjedzeniu kalafiora) na szczęście już jest oki dalej mogę zajadać się czym chcę ;D
Nimfii mego brzucholka nikt nie smyra wiem że moja mama ma chęć ale mieszka we Włoszech to może sobie tylko foto posmyrać ;D
Ale widzę jak niektórzy patrzą z taką chęcia właśnie pogłaskania go ... ale na chęciach się kończy to sama sie głaszczę ile wlezie ... hihihi

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Moj to wczoraj na wieczor pobil rekord kopniakow:-D i byly tak bardzo widoczne ze az Ja sama sie zdziwilam hehe no ale juz nie musze tylko lezec zeby poczuc syneczka,czuje go w kazdej pozycji jak siedze czy gotuje itd.
nimfii mi sie to zdarzylo w Collegu kiedy powiedzialam kolezance ze jestem w ciazy to ona od razu zaczela glaskac brzuszek i byla taka szczesliwa jakby to ona byla w ciazy :-D no i potem tez sie jej zdarzylo jeszcze pare razy poglaskac brzuszek :tak:

A ja te ruchy maluszka czasem porównuje do rybki albo wegorza bo mam wrażenie że sobie własnie tak przepływa wewnątrz :p
A zreszta przy porodzie jak mlody wyskoczyl to mialam takie uczucie jakby sliska rybka ze mnie wyszla.

Dużo osób chce "pomacać" brzuch.Nic strasznego kiedy jest to rodzina bądź bliski znajomy. Niestety w moim przypadku nie obuło się bez przykrych doświadczeń. Raz siedząc u lekarza w poczekalni jakaś obca baba zaczęła mnie dotykać po brzuchu:szok: To już lekka przesada więc powiedziałam jej że nie życzę sobie takich rzeczy. No powiedzcie czy ciąża to automatyczne pozwolenie na dotykanie...:wściekła/y:

Oczywiscie ze tak nie powinno byc Tinka. mnie to przypomina sytuacjie gdy juz Maciek byl na świecie i wszyscy (doslownie) zachwycali sie niemowlakiem. Obcy ludzie zaczepiajacy moje dziecko, glaskajacy je po główce itp - tragedia :(

Moja mała wczoraj była aktywna dość, dziś trochę spokojniejsza ale ją czuję co jakiś czas:tak: Najbardziej mi brzuchol skacze podczas kąpieli, aż mój D. wczoraj zrobił mega wielkie oczy jak zobaczył jak mi całym brzuchem narwało:-D:-D
Mojego brzucha dotykają znajome osoby, jakby mi jakaś obca chciała macać nie wiem co bym zrobiła!!! Moja szefowa siedzi czasem ze mną kilkanaście minut i ja pracuję a ona czeka na kopniaka hehe;-)

reklama
nimfii- ja to wogóle prócz mężowi nie wiem,czy pozwole dotknąć komuś brzucha nie lubie takiego czegoś odrazu bym komuś powiedziała, że nie lubie tego i wole żeby tak nie robił tym bardziej obcej osobie.

Do góry