reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

Tak wlasnie wczoraj wzielam od razu 2 Buspopany a dzis 2 Nospy i nic. Gina poprosze o recepte na Nospe Forte, ale to taka dawka jak 2 tab Nospy wiec mysle ze cudow nie zdziala.
W pierwszej ciąży niemal cala ciąże bralam Nospe i tez rzadko pomagala, moze mniejszy ból odczuwalam. Dodatkowo bralam Fenoterol i tak myske ze tym razem sie nie obejdzie - jednak...

reklama
sory może za głupie pytanie :/, ale jeśli chodzi o pochwe macie rozluźnioną, czy ciasną, bo ja mam tam ostatnio ciasno i sobie wtedy do łba głupoty wbijam, że szyjka macicy mi się skraca...

Witam. Jestem w 20 tyg ciąży i dzisiaj zaczęły boleć mnie plecy w odcinku krzyżowym. Trochę przypomina to ból miesiączkowy ale jest znośniejszy.Ciągnie przy tym do prawej nogi.Ogólne samopoczucie mam dobre,maluszek się porusza a brzuch mam miękki.Martwię się tylko bo to moja pierwsza ciąża i nie znam normalnych objawów.W czwartek mam wizytę u lekarza ale może powinnam się zgłosić wcześniej.Proszę poradźcie:)

Tinka tego typu objawy tez mialam w pierwszej ciazy. mialam brac Nospe lub Buspopan (max 3 razy dziennie po 2 tabl) a dodatkowo jak napisalam wyzej dostawalam Fenoterol na podtrzymanie ciazy. To sa takie standardowe skurzcze i jesli nie zbyt czeste to powinno byc ok. Ale ginowi powiedz w czwartek :)

andrzelika podczas skracania szyjki macicy to raczej byloby luzniej, logicznie rzecz biorac? Ale nie zamartwiaj sie na zapas bo skracanie szyjki na pewno odczulabys jeszcze jakos bolesniej - tak mi sie wydaje. Ja mam tam sucho i ciasno wiec niewiele pomoge, bo u mnie tak jest przy tej infekcji.

no fakt faktem to powinno być luźniej, a nawet szeroko tylko mi się takie myślenie włączyło, że pierw się zaciska, a później to następuje, ale głupia jestem...

no i od dwóch dni troszkę jajnik mnie pobolewa czasem przeszywa, albo mały coś tam kąbinuje z lewej strony...jutro mam wizyte i tak czekam z niecierpliwośćią co tam, dobrze, że mały się rusza to chociaż to mnie uspokaja inaczej świra bym dostała.

andrzelika powiem ci ze ja podczas porodu nie mialam odwagi sprawdzic tego czy mam tam na dole luzniej czy nie wiec nie wiem na 100% jak to sie odczuwa ;) Jednak rozszerzanie sie szyjki trwa wiele godzin. Mnie przez pierwsze godziny nic nie bolalo i nie czulam skurczy tylko takie naciskanie na szyjke macicy co jakis czas. Cos jakby dziecko nagle przybralo na wadze kilka kilo i to cisnelo. Wydawalo mi sie ze poprostu chce mi sie do WC :p
Potem sie okazalo ze od tego mam juz 3 cm rozwarcia i wody odeszly. Kazda mama moze czuc to inaczej. Mnie sie porod zaczol "niewinnie", a inna kobieta moze miec od razu mocne skurcze.

Nmfii-mnie od tygodnia takie myśli nachodziły, ale skoro nic się nie dzieje to raczej się nie stanie, też słyszałam ,że dziewczyny nie które to nawet skurczy tak nie odczuwają tylko odrazu odchodzą im wody płodowe...

ja Wam powiem dziewczyny, że tez się czasami zadręczam jakimś głupotami.ale nie dlatego że mnie coś boli, wręcz przeciwnie nic mnie szczyka, nic nie boli, zero zgagi, bóli w krzyżu, mało ruchów dziecka itp. i się zastanawiam czy to normalne, ale mam problemy co nie

No to wlasnie ja tak mialam ze zauwazylam poczatek porodu dopiero jak mi wody odeszly. a sie tego nie spodziewalam, bylam niemalze pewna ze bede czuc regularne skurcze jak w książkach opisane ;)
Skurcze pojawily sie dopiero ze 2-3h po odejsciu wod plodowych.

andrzelika na pewno nic sie nie stanie ;) Wiem ze jestesmy teraz przewrazliwione, jak to ciężarowki, każda dolegliwosc nas martwi. Ale to jeszcze ze 4 msc a pozniej bedziemy tylko czekac zeby porod byl za nami i dzidzia z nami :D

aneczka tylko sie cieszyc lekka ciąża ;) Moze jestes stworzona do rodzenia dzieci :D Ja tak myslalam w pierwszej ciazy bo znosilam ja duzo lepiej niz teraz.

reklama
Ja tak samo mam ze cos czuje inaczej i od razu mam 1000 mysli na raz np od przed wczoraj czuje malucha nisko i kopie tez nisko i sie zastanawiam czemu i czy jest to normalne,czuje go tez powyzej pepka jak kopie i szaleje ale dzisiaj np.caly czas kopie mnie nisko ponizej pepka go czuje:tak:
A co do macicy to Ja nie mam zbytnio luzno ale tez nie mam zbyt ciasno mysle ze mam tak 50-50 :tak:

Do góry