reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

A mnie jest ciągle duszno. Wczoraj w nocy była burza a my przy otwartym na całego oknie spaliśmy. Rano mąż mnie pyta czy nie zmarzłam, a ja mu mówię, no coś ty, nie było czym oddychać :)

No i brzuch się czasem twardy robi.

Na zaparcia mi pomagają jabłka, nasiona słonecznika i mleko. Mleka ostatnio wypijam litr dziennie :)

Tak już raczej będzie, że dolegliwości będzie nam przybywać :(

reklama
nimfii-też lekarz mówił mi, że to od stresu mogę mieć, bo ja jestem uczuciowa i często się martwię żeby było dobrze...

ale powiem wam jak na nfz mnie potraktowali miałam tą kolonoskopie dostałam pół tabletki znieczulającej oczywiście oszczędzali, teściowa w szpitalu miała trzy zastrzyki jak jej robili, no i zaczeli mi robić rurka to tak nic mała itp, ale te powietrze które rozwiera jelita tragedia bolało jak cholera starałam się być rozlużniona,ale to babsko zamiast powoli dmuchać to ona pełną parą, aż dostałam na tym stole nagłej gorączki i mało nie zemdlałam, a brzuch mi cały spuchł, baba się wkurzyła, że nie może mi zrobić i poszła sobie przy czym nie spuściła mi powietrza z jelit, nie mogłam wstać, ani się ubrać siedziałam tak bez gaci dosłownie 10 min a ta pomocnica mówi proszę się ubrać ja mówię, że nie mogę się schylić nawet i ubrałam się siłą 3 dni schodziło mi powietrze miałam cały brzuch spuchnięty i bolał, gdzie to badanie jest tylko nie przyjemne, a boleć nie powinno co się dowiedziałam, lekarz u nas w ośrodku powiedział, że tamta baba zwariowała ja powinnam nic nie czuć i powinna spuścić to powietrze po, baba prawie mnie wykończyła, jak urodzę powiem wam co gorsze było, ale przepuszczam, że ta nieudana kolonoskopia :/

Bryszka - ja też potrafie czasem nie robić dwa tygodnie :/ smutne, ale prawdziwe miałam pare razy już takie zatwardzenie, że byłam w szpitalu na lewatywie, bo nie mogłam już chodzić każdy krok to ból w brzuchu i krzyżu był. Teraz robie tak co 4 dni czasem 5 :p ale mamy temat hehee

andrzelika to potwierdza tylko fakt jacy lekarze sa nieudolni. Kto im w ogole daje zezwolenie na wykonywanie zabiegów jak nie potrafia tego robic. Szkoda słów :(
Na porodówce taz mialam takie wrażenie jakby polowa personelu byla po podstawowce :p Minimum doświadczenia!

Ja dzis byłam na usunięciu zęba ;( ciąglę sączy mi się krew znieczulenie nie zeszło jeszcze(od 2 h) dopiero coś zaczynam odczuwać....
Język jak kołek łykać śliny nawet nie mogę ;( okropność
Jestem głodna i zmęczona tym czekaniem nie wiem na co ;(
Mam nadzieje że będzie ok że obejdzie się bez komplikacji bólu opuchlizny i innych takich
Pozdrawiam i zmykam wypoczywać

Bryszka i jak dzis samopoczucie?
Zawsze warto miec jakis paracetamol pod ręka, choć nie wiem czy on wystarczy na ból po wyrwaniu. Ja bym zapytala w aptece czy mozna smarować Dentinox N (w ciąży i po usunieciu zeba) bo to dobry żel stosuje sie na ząbkowanie u dzieci i szybko dziala. Albo Dentosept - jako plyn do plukania jamy ustnej mający właściwości ściagające, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.( jest tez Dentosept do smarowania miejscowego)

nimfii boli ale po apapie mam 5 h spokoju i w miarę normalnie funkcjonuję wczoraj miałam mega głodówkę zjadłam mały jogurcik i to z wielki m bólem a dziś już 2 jogurty ziemnaka jajko pomidorka nektarynke herbatę z miodem a rano inkę z mlekiem ;D oczywiście wszystko w postaci łatwej do połknięcia papki rozgniecionej widelcem... co do płukania to po 3 dniach kupię dentosept bo zaraz po wyrwaniu płukanie zabronione by skrzepu nie wyrwać z zębodołu .... wiem że są środki do smarowania ale ja nie będe w stanie tego sama dotknąc ;) nawet patrzenie na to jest dla mnie przykre ale obiecałam sobie że dla mojego synka muszę być dzielna by on jak najmniej odczuł cokolwiek... strasznie bałam się jakiegoś stanu zapalnego, suchodołu, czy wysokiej gorączki bo to częste po ekstrakcji ale odpukać tylko boli i miewam stan podgorączkowy ale wtedy staram się ratować apapem(lepsze to niż gorączka w moim stanie)
Nie jest to miłe przeżycie ale stomatolog która naprawia mi ząbki kazała się go pozbyć natychmiast by nie emitował do krwioobiegu niebezpiecznych bakterii.. to posłuchałam, rwałam mi pani chirurg i mówiła że zęby po kanałowym leczeniu są słabe i często prędzej czy później tak kończą...

Bryszka ja też miałam wyrywanego zęba ale jeszcze przed ciążą. Współczuję Ci, wiem co to za ból... Nie wiem czy dobrze zrobisz stosując dentosept bo mi zabronili takich środków. Ja miałam krwotok i dodatkowo brałam ketonal 150 mg żeby mnie nie bolało. Podczas usuwania zęba miałam poczwórne znieczulenie...
Moja pani stomatolog powiedziała, że lepiej jak nie będę zębów wcale robiła w ciąży chyba, że to przymusowo jak już boli. Lepiej dla dziecka jest jak unikamy takich zabiegów ale jak trzeba to trzeba, przecież nie będziemy siedzieć i się męczyć bo to jest gorsze niż taki zwykły zabieg u stomatologa.

masakra bryszka masz z tym bólem ja na szczęście na razie nie potrzebuje dentysty, ale widzę, że zęby w ciąży są inne nawet mam wrażenie, że zmienił mi się kształt dziąseł w koło zęba no i częściej potrafią krwawić, ciąża niszczy zęby jak nie wiem.

Ja tylko czytałam, że jak jest ząb popsuty lepiej go zrobić niż mieć jakieś stany zaplane, bo to gorsze dla dziecka, a niby znieczulenie nie przechodzi przez łożysko i nic mu nie szkodzi.

Dziewczynki, pisalam wcześniej nigdy nie miałam problemów z zębami. W tamtym roku ściągałam kamień, lakowałam i piaskowałam zęby, a z 2 tygodnie temu odpadł mi kawał szkliwa z zupełnie zdrowej 6ki! Mało tego wyszła mi też dziura w 5,czy 4 ce dolnej - szok! Można znieczulenie, bo ja będę brać do tej 5 bo jest dziura, a 6 miałam bez znieczulenia, bo to tylko jakby ułamał się kawałek zęba, więc trzeba było tylko uzupełnić.
Mówiłam ginowi w poniedziałek i kazał mi wykupić Calcium Gluconicum i jeść po 2 tabsy dziennie (to też podobno się łyka jak się karmi piersią)

reklama
Ja mialam w zyciu wyrywanych juz kilka zębów ;) Pamietam ze cos po tym moglam stosoweac i to chyba byl wlasnie dentosept, ale nie wiem jak jest z uzyciem go w ciazy.
W ciazy to na szczescie "tylko" plombowanie, ale jak widze w jakim stanie sa teraz ząbki to wiem juz ze po porodzie szykuja sie kolejne wydatki na dentyste :(

A mialam was pytac o siare... Czy macie taki przeźroczysty plyn czy pomarańczowego koloru?
Mnie do wczoraj pojawial sie tylko przeźroczysty lepiacy plyn, a wczoraj już biały i pomarańczowy ;) Coraz bliżej do konca ciązy, to juz widać :p

Do góry